17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Moody’s’ten Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Küresel Makro Görünüm 2024-25 Raporu'nu açıklayan Moody's, G20 ekonomik büyümesinin 2024'te yüzde 2,4'e düşmesini beklediğini duyurdu. Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl ise yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody’s, Küresel Makro Görünüm 2024-25 Raporu’nun ÅŸubat ayı güncellemesini “G20 ekonomilerinin büyümesi 2024’te biraz daha düşük seviyelerde istikrar kazanacak” baÅŸlığıyla yayımladı.

Raporda, küresel ekonominin geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan piyasalarda ekonomik faaliyetlerin istikrarlı ÅŸekilde normalleÅŸmesiyle COVID-19 sonrası dengeye geçiÅŸ yaptığı belirtilerek, etkili politika manevraları, iyileÅŸen arz-talep dengeleri ve Avrupa’da kışların ılıman geçmesi gibi iyi etkenler nedeniyle birçok geliÅŸmiÅŸ ekonomi için yumuÅŸak bir iniÅŸin mümkün göründüğü ifade edildi.

Sağlam ABD ekonomisine ek olarak, birçok gelişmekte olan ülkede salgın sonrası sürdürülebilir ve beklenenden daha güçlü toparlanmaların, yapıcı büyüme tablosu oluşturduğuna işaret edilen raporda, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) muhtemelen ikinci çeyrekte faiz indirimine başlayacağı kaydedildi.

Raporda, jeopolitik riskler ve enflasyonun, ekonomik görünüme yönelik potansiyel tehdit olmaya devam ettiği vurgulanarak, küresel üretim ve ticari ortamın jeopolitik değişimlerle uyum içinde gelişeceği aktarıldı.

G20 küresel büyümesinin 2022 ve 2023 seviyelerine göre düşmesinin muhtemel olduÄŸu ifade edilen raporda, geçen yıl yüzde 2,9 olan G20 ekonomik büyümesinin 2024’te yüzde 2,4 ve 2025’te yüzde 2,6 olacağının öngörüldüğü bildirildi.

Raporda, gelişmiş G20 ekonomilerinin bu yıl yüzde 1,5, gelecek yıl yüzde 1,6, gelişmekte olan ekonomilerin de sırasıyla yüzde 3,8 ve 3,9 büyümesinin beklendiği, bu yıl daralması muhtemel tek G20 ekonomisinin ise Arjantin olduğu kaydedildi.

Büyük merkez bankaları faizleri düşürme yolunda

Fed, ECB ve Japonya Merkez Bankasının (BoJ) faiz oranlarını düşürme ve normalleştirme yolunda ilerlediğine değinilen raporda, enflasyonun aşağı yönlü çizgide kalması koşuluyla, büyük merkez bankalarının zamanı gelince para politikasını normalleştirmeye başlayacağı vurgulandı.

Raporda, Moody’s’in Fed’in 2024’te faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 4,25-4,50 aralığına çekeceÄŸi ve 2025’te daha da indirime gideceÄŸi yönündeki beklentisini koruduÄŸu ve ECB’nin ikinci çeyrekte politika normalleÅŸmesine baÅŸlamasının beklendiÄŸi ifade edildi.

Makroekonomik risklerin geçen yıla göre azaldığına dikkat çekilen raporda, jeopolitik risklerin ise ön plana çıktığı belirtildi.

Raporda, temel makroekonomik ve finansal riskler arasında enflasyon, faiz oranlarının nihai düzeyine ilişkin belirsizlik ve finans sektöründeki kırılganlıkların yer aldığı, jeopolitik gelişmelerin emtia piyasaları ve küresel ticaret üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği aktarıldı.

Devam eden RusyaUkrayna savaşı, Orta DoÄŸu‘daki çatışmalar ve Asya genelindeki gerginliklerin bölgesel ve küresel büyümeye ciddi belirsizlikler kattığı vurgulanan raporda, yurt içi ekonomi ve ticaret politikaları ile teknoloji transferlerinin de dış politika tarafından ÅŸekilleneceÄŸi anlatıldı.

Türkiye tahmini

Moody’s bu yıla dair büyüme tahminlerinde ABD, Hindistan ve Rusya ekonomisi ile G20 geneli için yukarı yönlü revizyona giderken, Euro Bölgesi, Almanya, Suudi Arabistan ve Arjantin için beklentilerini aÅŸağı çekti.

Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Dün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2023 yılı son çeyrekte yüzde 4, yılın tamamında ise yüzde 4,5 oranında büyüdü.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 20 ayın dibini gördü

HIZLI YORUM YAP