03 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

MTA’dan araÅŸtırma; fay kırıkları yeryüzünü deÄŸiÅŸtirdi

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin fay hattı üzerindeki incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri raporlama aşamasına geçti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “asrın felaketi” olarak nitelenen KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat’taki depremlerin ardından MTA ekipleri yıkımın etkilerini ve fay hattının durumunu incelemek için sahaya indi.

Ekiplerin saha çalışması kapsamında, kuzeydoğuda Yarpuzlu ile güneybatıda Antakya Havalimanı güneyine kadar olan alanda toplam 315 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde 271 gözlem yapıldı.

Ä°lk olarak, 6 Åžubat 04.17’de meydana gelen KahramanmaraÅŸ Pazarcık merkezli depremle ilgili olarak havadan ve karadan 225 kilometre alan tarandı ve modelleme oluÅŸturuldu. Devamında, 6 Åžubat 13.24’te meydana gelen KahramanmaraÅŸ Elbistan merkezli depremle ilgili olarak kuzeydoÄŸuda Eskiköy (DoÄŸanÅŸehir-Malatya) ile batıda Göksun (KahramanmaraÅŸ) arasında kalan alanda 177 kilometre uzunluÄŸundaki yüzey kırığı üzerinde toplam 80 gözlem yapıldı. Son olarak, 20 Åžubat’ta Hatay’ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili olarak depreme neden olan 45 kilometre uzunluÄŸundaki Antakya Fay Zonu üzerinde 26 gözlem yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA ekiplerinin saha inceleme ve çalışmalarını günlük takip ederek, ekiplerden sürekli bilgi aldı.

Söz konusu haritaların hazırlandıktan sonra hem kamuoyuyla hem de ulusal ve uluslararası yer bilimcilerle paylaşılacağı öğrenildi.

Deprem sonrası bataklık gölü oluşmuş

Açıklamada görüşlerine yer verilen MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, yüzey faylanmalarıyla alakalı gözlemler yaptıklarını söyledi.

Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimanı bölgesindeki son yaptıkları incelemeye ilişkin şunları kaydetti:

“BulunduÄŸumuz bölge Hatay Havalimanı’nın güney kısmı. EÄŸer bulunduÄŸumuz lokasyona 5 Åžubat’ta gelmiÅŸ olsaydık diÄŸer komÅŸu alanlarda olduÄŸu gibi düz bir tarlaydı. Ancak deprem sonrası geliÅŸen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluÅŸmuÅŸ durumda. Gölün faya paralel uzunluÄŸu yaklaşık 100 metre, geniÅŸliÄŸi ise 40 metre civarında. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer deÄŸiÅŸtirme konusu da söz konusu. Buna benzer coÄŸrafik deÄŸiÅŸiklikler büyük depremler sonrası oluÅŸabiliyor. Büyük depremler arazide birtakım izler bırakır. Biz bu izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları yaparız.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

YSK toplandı; seçime hangi partiler girebilecek?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.