19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Müteahhitlerden yurt dışında 100 bin istihdam hedefi

Türk Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yenigün, "Yapıcı adımlar atılması halinde yurt dışında yaklaşık 35 binlere gerilemiş olan Türk iş gücü sayısını, salgının ardından 100 binlere çıkarabileceğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

Türk Müteahhitler BirliÄŸi (TMB) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mithat Yenigün, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla BirliÄŸin merkezinde gerçekleÅŸtirilen “2020 Yılı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik MüÅŸavirlik Hizmetleri DeÄŸerlendirme Toplantısı”nın açılış konuÅŸmasında, sektöre iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

BirliÄŸin bu ay kuruluÅŸunun 69. yılını kutlayacağını belirten Yenigün, kendilerini müteahhitlik hizmetlerinin mutfağı olarak gördüklerini söyledi.

Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yanı sıra faaliyet gösterilen riskli coÄŸrafyalarda çok çeÅŸitli zorluklarla mücadele ettiÄŸine dikkati çekerek bu ay Somali’de bomba yüklü araçla gerçekleÅŸtirilen terör saldırısını anımsattı ve bu konuda verilen destekten dolayı teÅŸekkür etti.

Salgın nedeniyle 2020’de belirlenen hedeflere ulaşılamadığını, bu yıl içinse tekrar 20 milyar dolarlık seviyeyi yakalama gayretinde olacaklarını ifade eden Yenigün, “Finansman temini konusunda somut geliÅŸmeler olması halinde bu seviyeyi de aÅŸabileceÄŸimize inanıyoruz. Sonraki yıllara iliÅŸkin orta vadeli hedefimiz ise yılda 50 milyar dolar tutarında yeni iÅŸ üstlenmek olacak.” diye konuÅŸtu.

Son dönemde Avrupa’da da önemli ölçekte projeler üstlendiklerini, ABD, Kanada, Uzak DoÄŸu ve Latin Amerika ülkelerini de potansiyel pazarlar olarak yakından izlediklerini aktaran Yenigün, salgınının yarattığı kriz ortamında sektör olarak tüm zorluklara raÄŸmen yeni baÅŸarılara imza atmak için hazırlıklarını yaptıklarını dile getirdi.

Yenigün, hükümetin de desteÄŸiyle geleneksel pazarlardaki sorunların çözümü için çabalarını sürdürdüklerini belirterek ÅŸöyle devam etti:

“Devletimizin desteÄŸini her zaman yanımızda hissetmek, en büyük motivasyonumuzu oluÅŸturuyor. Sektörün ilk ve en büyük üçüncü pazarı olan Libya’daki sorunlarımızın çözüm süreci halen devam etmektedir. Sayın Bakanımıza bu konudaki kıymetli destekleri için bir kez daha ÅŸükranlarımızı sunuyoruz. GüvenliÄŸin tesisi, politik ve ekonomik istikrarın saÄŸlanmasıyla müteahhitlerimiz, ülkede yarım kalmış projelerini artık tamamlamak arzusunda. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti yetkilileri de yeni projelerde de bizimle çalışmak istediklerini her fırsatta belirtmektedirler.” 

Körfez bölgesinde, özellikle Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nde müteahhitlerin sorunlarının arttığını aktaran Yenigün, ÅŸunları kaydetti:

“Bu ülkelerde maruz kaldığımız haksız uygulamanın giderilmesi gerekiyor. Siyasetten etkilenen sektörümüzün maruz kaldığı sorunların giderilmesi için hükümetimizin desteÄŸine ihtiyaç duyduÄŸumuzu vurgulamakta yarar görüyorum. Suudi Arabistan’dan 2018’de 3 milyar dolarlık, 2019’da 500 milyon dolarlık, geçen yıl ise 20 milyon dolarlık iÅŸ aldık. Bu, tamamen siyasi olarak bize bakış açılarından kaynaklanıyor. Suudi Arabistan baÅŸta olmak üzere, Körfez ülkelerinde önümüzdeki yıl içerisinde toplam 100 milyar dolar tutarında projenin ihale edileceÄŸi yönünde yapılmış çalışmalar varken bizim siyaset dahil her türlü enstrümanı kullanmamız gerektiÄŸini düÅŸünüyorum.”

Yenigün, lider konumdaki pazarları Rusya’nın, gelecek dönemde de yeni projelerle müteahhitlik hizmetlerine katkı vermeyi sürdürmesini beklediklerini, ayrıca Azerbaycan ile inÅŸaat alanındaki mevcut iÅŸ birliÄŸinin DaÄŸlık KarabaÄŸ’daki yaraların sarılması sürecinde de geliÅŸerek artacağına inandıklarını söyledi.

“Ä°stihdama katkı”

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ülkeye saÄŸladığı döviz girdisi kadar istihdama katkısıyla da ekonomiyi önemli ölçüde desteklediÄŸini ifade eden Yenigün, “Salgınla birlikte adeta duran turizm gelirleri dikkate alındığında, sektörümüzün hizmet ve mal ihracatıyla ekonomimize saÄŸladığı katkının önemi daha açık olarak görülmektedir. Yapıcı adımlar atılması halinde yurt dışında yaklaşık 35 binlere gerilemiÅŸ olan Türk iÅŸ gücü sayısını, salgının ardından 100 binlere çıkarabileceÄŸimizi ifade etmek istiyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Yurt içinde elde edilen referanslara vurgu

Türk MüÅŸavir Mühendisler ve Mimarlar BirliÄŸi (TMMMB) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°rfan Aker de Türk müteahhitlik sektörünü dünya pazarında yıllardır üst sıralarda görmenin gurur verici olduÄŸunu vurguladı.

Aker, 2020 sonu itibarıyla 124 ülkede 2 bin 197 projede, planlamadan inÅŸaat kontrolü ve iÅŸletmeye alma gibi çeÅŸitli aÅŸamalarda, her coÄŸrafyada, her koÅŸulda toplam 2,6 milyar dolar tutarında hizmet saÄŸlamış olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Birlik firmalarının ülkedeki birçok alandaki proje çeÅŸitliÄŸi ve imkanları nedeniyle çok ÅŸanslı olduÄŸunun altını çizen Aker, “Yurt içinde elde ettiÄŸimiz bu referanslarla, yurt dışında teknik kalite safhasında yabancı menÅŸeli çok büyük ABD ve Avrupa firmalarının önüne geçebiliyoruz ve bu bize de teknik puan yönünden çok büyük avantaj saÄŸlıyor.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan reform mesajı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.