20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Muz dalda 6 rafta 15 TL!

Mersin'in Anamur ve Bozyazı ilçelerindeki üreticiler, dalında 6 liradan alıcı bulan ürünün market raflarında 15 liraya kadar satılmasından, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farktan rahatsızlık duyuyor.

Türkiye’nin önemli muz üretim merkezlerinden Mersin’de devlet destekleriyle son yıllarda üretim alanı 56 bin dekarı aÅŸan “tescilli ürün” Anamur muzu, 2 ilçenin çiftçilerinin en büyük gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Coğrafi konumu ve mikroklima özelliğine sahip Anamur ve Bozyazı ilçelerinde üretimi yapılan muz, sera ortamında doğal yollarla yetiştiriliyor. Kokusu, tadı ve kabuğunun ince olmasıyla ithal muza oranla daha çok tercih edilen Anamur muzunda hasat, yılın her ayı yapılabiliyor.

Sübvansiyonlu tarım kredisi ve örtü altı tarım destekleriyle üretim alanları genişlemeye devam eden muz, bu yıl dalında 6 liradan alıcı buluyor.

Geçen yılın aynı dönemine göre dalındaki fiyatı ortalama 1,5 lira gerileyen muzun üreticileri, market raflarında ürünün 12-15 liraya kadar çıkmasından şikayet ediyor.

Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, muz üretim alanlarının genişlemesinde devletin büyük katkısı olduğunu söyledi.

Gümüş, muzda uygulanan politika sayesinde bu seviyelere geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“GeçmiÅŸ yıllarda Türkiye tüketiminin yüzde 15’lerini karşılıyorduk. Tüketim o zamanlar kiÅŸi başına yılda 2 kilogram civarındaydı. Åžu anda 10 kilogramı aÅŸtı. Ãœretim artarken aynı oranda tüketim de artıyor. Eskiden muz lüks tüketim meyvesiydi ancak bugün bütün sofralara girmeye baÅŸladı. Ãœretimde herhangi bir sorun yok. Ãœreticiler en kaliteli muzu, en verimli ÅŸekilde üretmeye devam ediyor. Hemen hemen yüzde 80’in üzerinde sera yapımında devletin muhakkak katkısı var. Sübvansiyonlu tarım kredileriyle bu seralar yapılıyor.”

“Tüketici muzu hak ettiÄŸi fiyata tüketemiyor”

Ãœretimdeki artışla Anamur muzunun dalındaki fiyatının düşüşe geçtiÄŸini anlatan Gümüş, “Geçen yıl muz bu mevsimlerde 7-7,5 liradan alıcı buluyordu. GeçtiÄŸimiz günlerde 8 liraya kadar çıktı ama bir hafta içerisinde 6 liraya düştü. Biz muzu dalında 6 liraya veriyoruz. Tüketici muzu 12-15 liraya tüketiyor. Arada korkunç derecede bir makas var. Bu fark bizi rahatsız ediyor. EmeÄŸimizin karşılığını alamıyoruz. Tüketici de muzu hak ettiÄŸi fiyata tüketemiyor. Burada hem üretici hem de tüketici tedirgin. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor.” dedi.

Gümüş, sorunların çözülmemesi halinde bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceklerini dile getirerek, “2021 yılındaki rekolte hedefimiz 900 bin tondu. Bunun aşılabileceÄŸini de düşünüyorum. Belli tedbirler alınmazsa önümüzdeki yıllarda hem üreticiyi hem de tüketiciyi etkileyecek birtakım olumsuzluklarla karşılaÅŸabiliriz. En kısa sürede muz ithalatının durdurulmasını bekliyoruz. Ãœlkemizin tüketebileceÄŸi kadar üretim yapabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Ãœretici hiçbir zaman tüketiciye aşırı fiyat yansımasını istemez”

Üreticilerden Ali Solak da uzun yıllardır emek verdikleri muzda çok önemli seviyelere geldiklerini kaydetti.

Anamur ve Bozyazı’da üretimin hızla devam ettiÄŸini aktaran Solak, “Åžu an ülkemizin tüketimini neredeyse karşılar hale geldik. Son birkaç yıldır Akdeniz kıyı ÅŸeridindeki birçok ilçede muz üretim sahaları geniÅŸledi ve geniÅŸlemeye devam ediyor.” dedi.

Solak, muzun dalındaki fiyatının düşüşe geçtiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu yıl beklemediÄŸimiz ve üreticiyi ÅŸoka uÄŸratan bir durumla karşı karşıyayız. Geçen yıl sezon 7-7,5 liradan açıldı. Bu yıl sezonun 8-8,5 liradan açılmasını bekliyorduk. Sezonun başındayken muzun 6 liralara kadar düşmesi bizi çok etkiledi. Bütün hesaplarımız ve beklentilerimiz boÅŸa çıktı. Ãœreticiden 6 liraya alınan muz, ÅŸu an marketlerde 12-15 liradan satılıyor. Ãœretici hiçbir zaman tüketiciye aşırı bir fiyat yansımasını istemez ve kabul etmez. Ãœretici ve tüketici fiyatları arasındaki bu farkı izah etmekte zorlanıyoruz.”

Üreticilerden Hüseyin Kurt da dal ve market fiyatları arasındaki farktan üzüntü duyduklarını, bu durumun üreticileri, tüketiciler karşısında zor durumda bıraktığını kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Emtia piyasasında ‘metal’ yükseliÅŸte

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.