23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
AA muhabirinin derlediÄŸini bilgilere göre, NASA, 29 Temmuz 1958’de dönemin ABD BaÅŸkanı Dwight David Eisenhower tarafından kuruldu. NASA 1958’de kurulsa da kurumun bilgi birikimi ve deneyimi 1915’te kurulan Ulusal Havacılık Tavsiye Komitesi’ne (NACA) dayanıyor.
Uçaklar üzerine çalışan NACA, 1950’li yılların başında uzaya uydu gönderme konusunda ülkeler arasında rekabetin olduÄŸu dönemde ABD’nin uzay alanında baÅŸarılar elde etmesi amacıyla NASA olarak yoluna devam ediyor. KurulduÄŸu tarihten bu yana önemli çalışmalara imza atan NASA, uzay araÅŸtırmalarında öne çıkıyor.
Merkezi Washington’da bulunan NASA, yaklaşık 18 bin çalışanıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ulusal ve uluslararası farklı alanlardan birçok partnerle de çalışan kurum, uzay çalışmaları gerçekleÅŸtirerek insanlığın yararına bilgiyi keÅŸfetmeyi ve geniÅŸletmeyi amaçlıyor.
Geçen yıl 23,2 milyar dolarlık bütçesiyle çalışmalarını yürüten kurumun ABD çapında 20 merkez ve tesisi bulunuyor. Süpersonik uçuş dahil olmak üzere havacılığı ileriye taşımak için araştırma, test ve geliştirme yapan NASA, dünyadaki yaşama fayda sağlayacak uzay teknolojileri geliştirerek bu teknolojileri finanse ediyor.
Aydan Mars’a keÅŸif yaklaşımına sahip NASA, çalışmalarında elde ettiÄŸi bilgileri paylaÅŸarak tüm dünyadaki insanların hayatının daha iyi olmasını saÄŸlıyor. Åžirketler, NASA’nın buluÅŸlarını ve teknolojilerini toplum için yeni ürün geliÅŸtirme amacıyla kullanıyor.
1969’da Apollo 11 ile “insanlık için büyük bir adım”
NASA, 1958’de kurulduÄŸunda insanlı ve robotlu uzay uçuÅŸları konusunda baÅŸlamış olan çalışmaları hızlandırdı. Kurumun ilk yüksek profilli programı, insanların uzayda hayatta kalıp kalamayacağını öğrenmeyi amaçlayan “Mercury Projesi” oldu. Bu programın ardından NASA, aya insan gönderme amacıyla önce 2 kiÅŸilik Gemini uzay mekiÄŸini, ardından 3 kiÅŸilik Apollo uzay mekiÄŸini geliÅŸtirdi.
Apollo 8 uzay mekiÄŸi, Aralık 1968’de ay yörüngesini 10 kez kat etmeyi baÅŸardı. Bu geliÅŸmenin ardından 21 Temmuz 1969’da astronotlar Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins’i taşıyan Apollo 11 uzay mekiÄŸi ay yüzeyine iniÅŸ yaptı. Neil Armstrong, bu sefer sırasında aya ayak basan ilk insan oldu ve Armstrong’un “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” sözü tarihe geçti.
ABD 1972’ye kadar ay yüzeyine 10 astronot daha çıkardı. Apollo mekiÄŸi ile Rus Soyuz 19 mekiÄŸi 1975’te uzayda birbirine kenetlendi ve iki ülke astronotları diplomatik çabalara sembolik bir jestle katkıda bulunmak için uzayda el sıkıştı.
NASA’nın insanlı uzay uçuÅŸu çabaları, 1981’de baÅŸlayan ve 30 yıl boyunca devam eden Uzay MekiÄŸi Programı ile sürdü. Bu program, çığır açan bir teknoloji olmasının yanı sıra Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’nun inÅŸası açısından da önem taşıdı.
Dünyanın en gelişmiş uzay teleskobu James Webb göreve başladı
NASA, Apollo programının ardından sırasıyla Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis ve Endeavour uzay mekiği programlarını sürdürdükten sonra 2011 yılında, kamu kaynaklarıyla yürütülen tüm insanlı uçuş programlarına son vererek bu alanda özel sektör girişimlerini teşvik etmeye başladı.
Aynı yıl, iÅŸ dünyasını dış uzay çalışmalarına dahil etme kararı alınarak “NASA Ticari Mürettebat GeliÅŸtirme Programı” hayata geçirildi.
NASA, başka bir ülkeye olan bağımlılığını sona erdirmek ve insanlı uzay uçuşlarını ABD’ye geri getirmek için özel sektörle çalışma kararının ardından, alanda öne çıkan şirketler SpaceX ve Boeing ile sözleşmeler imzaladı.
Tüm gezegenleri yoÄŸun bir ÅŸekilde inceleyen NASA, güneÅŸ sisteminin keÅŸfini tamamladı. 1990’dan beri uzay araÅŸtırmalarında kullanılan Hubble Uzay Teleskobu’nun ardından NASA, 25 Aralık 2021’de dünyanın en büyük ve en geliÅŸmiÅŸ uzay teleskobu James Webb’i uzaya fırlattı.
6,5 metrelik aynasıyla en az 5 yıl görev yapacak olan teleskopun çektiÄŸi ilk tam renkli fotoÄŸraf 12 Temmuz 2022’de paylaşıldı. James Webb’in sunacağı görüntüler, evrenin oluÅŸumu ve olası baÅŸka yaÅŸanabilir gezegenlerin keÅŸfi açısından önem taşıyor.
Aydan Mars’a birçok çalışma yürütülüyor
NASA’nın sürdürdüğü çok sayıda görev bulunuyor. Bu görevlerden öne çıkanlar arasında, dünyaya çarpma riski olan asteroidlerin itme yöntemiyle yörüngelerini deÄŸiÅŸtirecek teknolojiyi test etmek için geliÅŸtirilen Çifte Asteroid Yeniden Yönlendirme Testi (DART) de yer alıyor.
DART’ın Eylül 2022’de 160 metre çapındaki Dimorphos isimli asteroide yaklaşık 24 bin kilometre hızla çarpması bekleniyor.
NASA’nın 2011’de uzaya fırlattığı Juno isimli keÅŸif aracı da Temmuz 2016’da Jüpiter’e vardığından bu yana gezegenin yörüngesinde keÅŸif faaliyetini sürdürüyor.
Bir diÄŸer keÅŸif aracı Perseverance de NASA’nın Jet Ä°tki Laboratuvarı’nda inÅŸa edildi ve 30 Temmuz 2020’de fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Åžubat’ta Mars’a iniÅŸ yaptı. NASA’nın Mars KeÅŸif Programı’nın parçası olarak yapılan araç, bu yılın ÅŸubat ayında 245,76 metre ile Mars’ta en uzun mesafe yürüyüşünü gerçekleÅŸtirdi.
NASA tarafından ÅŸimdiye kadar gerçekleÅŸtirilen en önemli misyonlardan birini icra eden “GüneÅŸ KaÅŸifi” olarak nitelendirilen Parker Solar Probe da 2018’de fırlatıldı ve bu yılın ÅŸubat ayında Venüs’ün yüzeyini ilk defa görünür ışıkta fotoÄŸraflamayı baÅŸardı.
Ayrıca NASA, Artemis isimli keşif görevi kapsamında 2025 yılına kadar Ay yüzeyine bir erkek bir kadın astronot göndermeyi planlıyor.
Programın ilk aÅŸaması olan Artemis 1’in 29 AÄŸustos’ta gerçekleÅŸtirilmesi hedefleniyor. NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi program müdürü John Honeycutt, ay seferleri için kullanılacak roket motorunun testinin ABD’nin Mississippi eyaletindeki Stennis Uzay Merkezi’nde baÅŸarılı ÅŸekilde tamamlandığını bildirdi.
SLS roketinin, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne gönderilmesi ve daha sonra da Orion uzay aracına entegre edilmesi bekleniyor.
2028’e kadar sürmesi planlanan seferlerin ardından ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulması ve burayı basamak olarak kullanarak Mars’a insanlı seferler düzenlenmesi amaçlanıyor.
AA
Brent petrolün varil fiyatı 102,29 dolar
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Kabine toplanacak: Bakan Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak
Gümrükteki rüşvet ağı deşifre oldu, 91 şüpheli tutuklandı
Konteyner yüklü gemi yan yattı
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Kabine toplanacak: Bakan Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak
Gümrükteki rüşvet ağı deşifre oldu, 91 şüpheli tutuklandı
Konteyner yüklü gemi yan yattı