06 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Dünyanın önde gelen cep telefonu üreticilerinin yatırımları ile Türkiye‘nin, bölgenin önemli akıllı telefon üretim üslerinden biri haline gelmesi bekleniyor.
Son dönemde pek çok teknoloji ÅŸirketi Türkiye’ye yatırım kararı açıklarken, söz konusu yatırımlar, ülke ekonomisine saÄŸladığı katkının yanı sıra pek çok kiÅŸiye de istihdam kapısı oldu.
Yaklaşık 10 yıl önce Huawei’nin AR-GE merkezi ile baÅŸlayan dijital teknoloji ÅŸirketlerinin Türkiye’ye yatırım yolculuÄŸu, son dönemde Xiaomi, OPPO, Samsung, TECNO Mobile ve TCL ile devam etti. Realme ve Vivo da Türkiye’ye yatırım kararı açıklayan ÅŸirketler arasına katıldı.
Akıllı telefon üreticileri, özellikle Ä°stanbul ve çevresinde kümelenirken, ilk aÅŸamada Türkiye’de giriÅŸ seviyesi modellere yönelen ÅŸirketlerden bazıları Türkiye’de üretilmiÅŸ telefonlarını iç piyasaya sunmaya baÅŸladı. Yerli üretim olarak piyasaya çıkan söz konusu telefonlar, vergilendirme avantajının saÄŸladığı daha uygun fiyatıyla da ön plana çıkıyor.
AA muhabirinin derlediÄŸi bilgilere göre, dünyanın en büyük 3’üncü telefon üreticisi Xiaomi, mart ayında Ä°stanbul’da açılışını yaptığı fabrika ile Türkiye’de telefon üretimine baÅŸladı.
Türkiye’ye 30 milyon dolarlık yatırım yapan ÅŸirket, dünyada üretim yaptığı 4’üncü ülke olarak Türkiye’yi seçti. Åžirket, söz konusu yatırımıyla yaklaşık 2 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlayacak.
Yerli üretime ilk olarak Redmi 9C modeliyle başlayan şirket, bu modele ek olarak Redmi 9T modelini yerli üretim etiketiyle satışa sundu.
Çin’in en büyük telefon üreticisi OPPO, mart ayında Tuzla’da 12 bin metrekare kapalı alana sahip bir fabrikada üretime baÅŸladığını duyurdu.
OPPO, Türkiye’de üretilen ilk modeli olan OPPO A15s’in ardından “Made in Turkey” ibaresiyle gelen ikinci telefonu Reno5 Lite’yi de kullanıcıların beÄŸenisine sundu.
Güney Koreli teknoloji devi Samsung da Türkiye’de üretime baÅŸladı.
“Sunny” markasıyla üretim yapan Atmaca Elektronik’le anlaÅŸan Samsung’un Türk yapımı cep telefonları, “Türkiye’de montajlandı” yazısıyla maÄŸazalardaki yerini almaya baÅŸladı.
Çinli akıllı telefon devi TECNO, 35 milyon dolarlık yatırım ile Türkiye’de üretime geçti.
TECNO Mobile’ın Türkiye Ãœlke Müdürü Hank Li, Ä°stanbul Pendik’te bulunan fabrikada yaklaşık 1.000 kiÅŸilik bir istihdam yaratmayı hedeflediklerini belirterek, Türkiye yatırımlarını uzun vadede artırmayı planladıklarını bildirdi.
Teknoloji devi TCL’nin de tercihi Türkiye oldu. Arçelik ile güçlerini birleÅŸtiren TCL, akıllı telefon üretimine baÅŸladı.
TekirdaÄŸ’ın Kapaklı ilçesinde bulunan Çerkezköy OSB’de “TCL” markasıyla üretime baÅŸlayan ÅŸirket, ilk aÅŸamada yıllık 450 bin telefon üretmeyi planlarken, 2022’de telefon üretme kapasitesini 1 milyona kadar çıkarmayı hedefliyor.
Çinli teknoloji ÅŸirketi Vivo da Gebze’de bir tesisi kiralayarak Türkiye’de üretim yapacağını açıkladı.
Akıllı telefon üreticisi Realme de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de üretime baÅŸlayacaklarını duyurdu.
Türkiye yatırımlarına daha önce baÅŸlayan teknoloji ÅŸirketi Huawei, 10 yıl içinde Türkiye’ye 520 milyon TL yatırım yaptığını duyurmuÅŸtu.
Huawei Türkiye Genel Müdürü Jing Li, ÅŸubat ayında yaptığı açıklamada, Huawei’nin Çin dışındaki en büyük ikinci AR-GE Merkezi olarak da Türkiye’nin Huawei için büyük öneme sahip olduÄŸunu vurguladı.
AA muhabirinin Mobil Ä°letiÅŸim Araçları ve Bilgi Teknolojileri Ä°ÅŸ Adamları DerneÄŸi’nden (MOBÄ°SAD) derlediÄŸi bilgilere göre, Türkiye, telefon üreticileri için büyük bir pazar olma konumunda bulunuyor.
Geçen yıl Türkiye’de 10 milyon 500 bin resmi telefon satışı yapılırken, kayıt dışı veriler de eklendiÄŸinde bu rakam 12 milyona çıkıyor.
Ä°stanbul Medipol Ãœniversitesi Ä°ÅŸletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Serhat Yüksel, teknoloji ÅŸirketlerinin Türkiye’yi tercih etmesindeki en önemli nedenlerden birinin “cezbedici bir pazar olarak deÄŸerlendirilmesi” olduÄŸunu söyledi.
Türkiye’de genç nüfusun da etkisiyle telefon satışlarının çok yüksek miktarlara ulaÅŸtığını aktaran Yüksel, büyük telefon ÅŸirketlerinin de bu durumun farkında olarak bu pazara girmek istediÄŸini ifade etti.
Döviz kurundaki gelişmelere değinen Yüksel, şunları kaydetti:
“Amerikan doları, Türk lirası karşısında deÄŸer kazandı. Bunun sonucunda da Türkiye’deki üretim maliyetleri diÄŸer ülkelere kıyasla azaldı. Bu durumda da bahsi geçen bu ÅŸirketler, üretim yapabilmek için Türkiye’yi tercih etti. Belirtilen hususlara ek olarak, Türkiye Mayıs 2020’de ithalatta gözetim uygulamasını getirdi. Bu çerçevede yerli üreticinin korunması hedeflendi. Bu uygulama ile fiyatı belirli bir tutarın altında olan cep telefonları için de ithalatta gözetim uygulaması getirildi. Bu durum, ucuz telefonların fiyatlarının yükselmesine sebebiyet verdi. Bu yüzden büyük telefon ÅŸirketleri, üretim yeri olarak Türkiye’yi tercih ederek bu maliyetleri düşürmeyi hedefledi. Son olarak, Türkiye’nin coÄŸrafi konumu da yabancı yatırımcıları oldukça cezbetmektedir. Avrupa’ya yakın olmasından dolayı Türkiye’de yapılacak bir üretim yatırımcılara önemli ölçüde maliyet avantajı saÄŸlamaktadır. BaÅŸka bir ifadeyle, büyük telefon ÅŸirketleri, üretim merkezi olarak Çin yerine Türkiye’yi tercih ederek lojistik maliyetlerini önemli ölçüde düşürebilmektedir.”
Doç. Dr. Serhat Yüksel, yatırımların Türkiye’ye birçok avantajı olduÄŸunu vurgulayarak, “Öncelikle bu yatırımlar sayesinde birçok vatandaşımıza iÅŸ imkanı sunulmaktadır. Dolayısıyla bu durum dünyadaki en büyük problemlerden biri olan iÅŸsizlik sorununun azaltılabilmesine katkı saÄŸlamaktadır.” diye konuÅŸtu.
Yatırımlar sayesinde birçok tedarikçinin de iÅŸ hacimlerini arttırabileceklerine iÅŸaret eden Yüksel, “Büyük telefon ÅŸirketleri, Türkiye’de üretime baÅŸladığı vakit ihtiyaç duydukları birçok ürünü yine Türk firmalarından temin edeceklerdir. Belirtilen bu durum da ilgili firmaların satış hacimlerini artıracaktır. Öte yandan, bu yatırımların en büyük avantajlarından biri de ülkemize bu konuya yönelik teknolojinin gelmesidir. Bu yatırımlar sayesinde Türk mühendis ve teknisyenler de bu teknolojinin nasıl uygulandığını öğrenebilecek. Belirtilen bu durumun uzun vadede ülkemize çok ciddi faydalar saÄŸlayacağı kanaatindeyim.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Yatırımların Türkiye’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaÅŸabilmesine önemli ölçüde katkı saÄŸlayacağını vurgulayan Yüksel, ÅŸunları kaydetti:
“Türkiye, ÅŸu anda bu firmaları ülkesine çekebilmede baÅŸarılı olmuÅŸtur. Bununla birlikte önem arz eden baÅŸka bir konu da bu yatırımların artması ve sürekli olabilmesidir. Peki bu husus için ne yapılabilir? Ä°lk olarak, bu firmalara devlet tarafından birtakım destekler saÄŸlanmalıdır. Bu çerçevede, vergi avantajı ve lokasyon desteÄŸi gibi bazı teÅŸvikler sayesinde Türkiye’de üretim yapmanın maliyet avantajı korunmalıdır. BaÅŸka bir ifadeyle, bu avantajlara sahip olan firmaların baÅŸka ülkelere gitmeleri için bir sebep olmayacaktır. Belirtilen bu hususlar, sadece bu firmaların Türkiye’de kalmasını saÄŸlamayacak, ayrıca diÄŸer firmaların da Türkiye’yi tercih etmelerine yardımcı olacaktır. Bu durum da ülkemizin ekonomik geliÅŸmesine önemli ölçüde yardımcı olacaktır.”
AA
Tatil planı yapanlara Bakanlıktan uyarı!
Bursa’nın en büyük 250 firması açıklandı
Carrefour tüm mağazaları kapattı
Akaryakıt devi BP, Türkiye’den çekildi
2025’te asgari ücret ne kadar olur?
Borsadaki işlemleri geçici olarak durduruldu
TÜPRAŞ Rafinerisi’nde patlama
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Bursa’nın en büyük 250 firması açıklandı
Carrefour tüm mağazaları kapattı
Akaryakıt devi BP, Türkiye’den çekildi
2025’te asgari ücret ne kadar olur?
Borsadaki işlemleri geçici olarak durduruldu
TÜPRAŞ Rafinerisi’nde patlama
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber