04 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Otomobil tedarikinde ‘resesyon’ uyarısı: Ãœretim azaltılacak

İhracatta en önemli pazar olan Avrupa'da beklenen resesyon, Türk otomotiv tedarikçisinin siparişlerine yansımaya başladı. Avrupalı markalar, 2023 ve 2024'te daha önce beyan ettiklerinden daha az araç üretecekleri konusunda Türk tedarikçileri bilgilendirerek, planlamaların buna göre yapılması uyarısında bulundu.

Resesyon seslerinin giderek daha fazla yükseldiÄŸi Avrupa’da, artan enerji maliyetleri ve enflasyonist baskı nedeniyle tüketicilerin otomobil talebi yavaÅŸladı. Türkiye otomotiv sanayisinin en önemli ihracat pazarında yaÅŸanan bu geliÅŸmenin ilk faturası tedarikçiye kesildi.

Dünya gazetesine konuÅŸan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri DerneÄŸi (TAYSAD) BaÅŸkanı Albert Saydam, “Hemen hemen tüm Avrupalı otomotiv üreticileri, 2023 ve 2024’te devreye girecek yeni araçlarda daha önce beyan ettikleri üretim adetlerini düşüreceklerini belirterek, planlamamızı ona göre yapmamız konusunda bize bildiri gönderdi” dedi.

OTOMOTÄ°V AYLAR SONDA YENÄ°DEN LÄ°DER

Uludağ Otomotiv Endüstrisi Ä°hracatçıları BirliÄŸi’nin (OÄ°B) dün açıkladığı verilere göre; otomotiv endüstrisinin Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar oldu. 16 yıllık liderliÄŸin ardından son aylarda üst üste ihracat birinciliÄŸini kimya sektörüne kaptıran otomotivciler, böylece ekimde aylar sonra yeniden liderlik koltuÄŸuna oturdu.

Otomotiv ihracatında en büyük payı ise tedarikçiler aldı. Ancak ne ana sanayiciler ne de tedarikçiler ekim ayında ihracatta yaÅŸanan bu artışın keyfini süremiyor. Çünkü, ihracatın yüzde 60’tan fazlasının yapıldığı Avrupa’da, resesyon beklentisi giderek güçlenirken, pandemide biriken talep nedeniyle halen kısmen güçlü olan otomobil satışlarında, gelecek aylar için yavaÅŸlama sinyalleri gelmeye baÅŸladı.

“GELECEK İÇİN ENDÄ°ÅžELÄ°YÄ°Z”

Haberde görüşlerine yer verilen Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, çip krizi nedeniyle siparişlerin geriden teslim edildiğini, bu nedenle resesyonun etkilerini henüz tam hissetmediklerini belirtirken, gelecek içinse endişeli olduklarını dile getirdi. Her ne kadar ekim ayı ihracatında lider tedarikçiler olsa da resesyonu somut olarak ilk hissedenler onlar oldu.

“NEGATÄ°F YÖNDE REVÄ°ZYONLAR GELMEYE BAÅžLADI”

Ekim ayı otomotiv ihracat rakamlarını deÄŸerlendiren Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri DerneÄŸi (TAYSAD) BaÅŸkanı Albert Saydam, geçen ay otomotivcilerin yeniden ihracatta lider sektör olmasını ve tedarikçilerin de ürün grubu bazında ilk sırada yer almasının memnuniyet verici olduÄŸunu belirtirken, sektörün önündeki risklere de dikkat çekti. Albert Saydam, “Dünyada yüzde 5, Avrupa’da ise yüzde 7 üretim artışı bekleniyordu. Ancak dünyada yüzde 2’lik bir büyüme var. Avrupa’da ise kan kaybı baÅŸladı. Bu da ilerisi için bize endiÅŸe veriyor. Pandemide, ‘Türk tedarikçilerin 2023-2024’te devreye girecek yeni platformlarda payı artıyor’ vurgusu yapıyorduk. Ancak bu yeni araçların planlarında arka arkaya negatif yönde revizyonlar gelmeye baÅŸladı. Mesela 100 bin araç için teklif alınmışken, tarih yaklaÅŸtıkça ‘Biz bu platformdan 80 bin adet satabileceÄŸiz. Ona göre planınızı yapın’ türünde Avrupa’daki ana sanayilerden bildiriler gelmeye baÅŸladı. Bu iyiye iÅŸaret deÄŸil. Ekonomideki daralma sinyalleri paralelinde son haftalarda neredeyse Avrupa’daki tüm otomotivciler, lansmanı yapılacak yeni araçların üretim sayılarını azaltıyorlar” açıklamasını yaptı.

OTOMOBÄ°L Ä°HRACATI EKÄ°MDE YÃœZDE 20 DARALDI

OÄ°B verilerine göre, ekim ayında otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar olurken, tedarik endüstrisi bu dönemde yüzde 13 artışla 1 milyar 69 milyon dolar ihracata imza attı. Böylece tedarikçiler ihracatında en büyük ürün grubunu oluÅŸturmaya devam etti. Geçen ay binek otomobil ihracatı yıllık bazda yüzde 20 azalarak 748 milyon dolar oldu. Ekim ayında otomobil ihracatında yüzde 20 oranında sert düşüş olmasında Toyota’nın Sakarya’daki fabrikasında üretime planlı bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle üç hafta ara vermesi etkili oldu. Öte yandan, ekim ayında eÅŸya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 449 milyon dolar, çekici ihracatı da yüzde 95 artarak 214 milyon dolar olarak gerçekleÅŸti. Yılın ilk 10 ayında ise otomotiv endüstrisi ihracatı 2021’in aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 25 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti.

RUSYA’YA Ä°HRACAT HIZLANDI

Ukrayna’daki savaÅŸ nedeniyle Avrupa ve ABD’nin yaptırım uyguladığı Rusya’nın Türkiye’den yaptığı otomotiv ithalatı hızlandı. Ekim ayında Türkiye’den Rusya’ya yapılan otomotiv ihracatı yüzde 23 artarak 80 milyon doları aÅŸtı. Tedarik endüstrisi özelinde ise Rusya’ya ihracat artışı ekimde yüzde 29 oldu. TAYSAD BaÅŸkanı Albert Saydam, Rusya’ya ihracat artışı nedeniyle Türk firmalara yaptırım gelmesinden endiÅŸe duyduklarını söyledi. Saydam, “Tüm ihracatçılar ileride olabilecek yaptırımlar konusunda dikkatli olmasında fayda var” dedi.

BMW VE STELLANTÄ°S’TEN ‘YAVAÅžLAMA’ UYARISI

Avrupalı otomotiv üreticileri, artan enerji maliyetleri ve enflasyonist baskı paralelinde euro bölgesinde beklenen resesyon yaklaÅŸtıkça maliyetlerin arttığına iÅŸaret ederek, bu durumun otomobil satışlarını yavaÅŸlattığı uyarısında bulundu. Bu konuda ilk uyarıyı BMW yaptı. BMW yetkilileri, yüksek enflasyon ve faiz artışlarının tüketiciyi endiÅŸelendirdiÄŸini ve bunun da önümüzdeki aylarda satın alma davranışlarını etkileyeceÄŸini dile getirdi. Ardından Stellantis’ten de benzer bir açıklama geldi. 14 dev markayı bünyesinde barındıran Stellantis’in global temsilcileri, Avrupa’nın artan enerji maliyetleri ile mücadele etmek zorunda olduÄŸunu, bunun sonucu olarak Avrupa’daki tüketicilerin araç alımlarını yavaÅŸlatmaya baÅŸladığına dikkat çekti. Özellikle Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da fabrika sipariÅŸlerinde eylül ayı itibarıyla düşüşlerin baÅŸlaması, uzmanlar tarafından AB’de resesyon olasılığının kesinleÅŸtiÄŸinin bir sinyali olarak yorumlandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Küresel piyasalar yeni haftaya temkinli başladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.