14 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin dış satımı geçen ay hem yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını hem de otomotiv fabrikalarının bakım onarım faaliyetleri için üretime ara vermesinden etkilendi.
Otomotiv endüstrisinin ağustos ihracatı geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 11 düşüşle 1 milyar 545 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alan endüstrinin payı ise yüzde 12 oldu.
Sektörün ocak-ağustos dönemi 8 aylık dış satımı da 14 milyar 536 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Ağustosta ürün grupları bazında dış satım, tedarik endüstrisinde 729 milyon, binek otomobilde 406 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda 237 milyon ve otobüs-minibüs-midibüste 79,9 milyon dolar olarak kaydedildi.
Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ağustosta yüzde 8,9, ikinci sıradaki Fransa’ya 10, üçüncü sıradaki İtalya’ya da yüzde 26 artış yaşandı. Diğer pazarlardan Birleşik Krallık’a ihracatta yüzde 8 azalış, ABD’ye yüzde 8, Romanya’ya yüzde 27 ve İspanya’ya da yüzde 23 artış oldu. Rusya’ya yüzde 4 ve Belçika’ya yüzde 1 azalış görülürken Polonya’ya yüzde 12 ve Fas’a yüzde 56 ihracat artışları dikkati çekti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ağustos ayında ana ürün grupları bazında tek artışın tedarik endüstrisinde yaşandığı bilgisini paylaştı.
Çelik, “Tedarik endüstrisinde en büyük pazarlarımız Almanya’ya yüzde 9, Fransa’ya 10 ve İtalya’ya yüzde 26 artış kaydettik. Kovid-19 salgınının etkisine rağmen AB ülkeleri yüzde 72’lik pay ile yine en büyük pazarımız olmayı sürdürdü.” açıklamasında bulundu.
AA
Türkiye’nin en büyüğü Bursa’da yükseliyor
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
323235 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
110887 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
30639 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
25633 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
24366 kez okundu
Atatürk’ün Sağlık Devriminin Sessiz Mimarı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
Tokat 5.5 büyüklüğünde depremle sallandı
İlber Ortaylı entübe edildi
Kuşadası Belediyesi’ne operasyon
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması
Atatürk’ün Sağlık Devriminin Sessiz Mimarı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
Tokat 5.5 büyüklüğünde depremle sallandı
İlber Ortaylı entübe edildi
Kuşadası Belediyesi’ne operasyon
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan