29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Pandemi sonrası fintech dünyasında satınalmalar yolda

Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, "Pandemi döneminde değişen ödeme tercihleri nedeniyle, güç kazanan finans teknolojileri (fintech) sektöründe, haziran ayında başlayarak satın almaların olduğunu ve bu satın almaların, birleşmelerin sayılarının giderek artacağını duyacağız." dedi.

Eliaçık, pandemiyle birlikte deÄŸiÅŸen ödeme alışkanlıkları ve bunun fintech sektörüne olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Pandemi döneminde dijital dönüÅŸüm gerçekleÅŸtiren iÅŸletmelerin hizmet vermeye devam edebildiÄŸini aktaran Eliaçık, bu tür iÅŸletmelerin zaman zaman iÅŸlem hacimlerini birkaç kat arttırdığını söyledi.

Bu nedenle gerek dijital dönüÅŸümü gerçekleÅŸtiren ÅŸirketlerin artan ihtiyaçları gerekse dijital dönüÅŸümü hızla gerçekleÅŸtirmek isteyen iÅŸletmeler sayesinde özellikle temassız ödeme veya dijital ödeme çözümlerine dair ciddi bir yönelim olduÄŸunu anlatan Eliaçık, “Yine de uzun süredir dijital dönüÅŸüme yatırım yapan ve hazır olan ödeme sistemlerinin bu taleplere hızla karşılık verebildiÄŸini görüyoruz. Artık ödeme sistemlerinin ekonomi için çok daha önemli bir rol üstlendiÄŸi ve hatta ticari hayat için bir mecburiyet olduÄŸu ortadadır.” diye konuÅŸtu.

“Dijital dönüÅŸüm iÅŸletmelerin deÄŸil tüketicilerin talebi ile sürdürülecek”

Eliaçık, pandemi döneminde dijital ödemeyle ilgili resmi bir rapora sahip olmadıklarını, buna karşın dijital ödemeye yönelimde patlama yaÅŸandığını kaydetti.

Eliaçık ÅŸöyle konuÅŸtu: 

“Åžunu kesinlikle söyleyebiliriz ki; davranış ÅŸekillerini asla deÄŸiÅŸtirmez diyebileceÄŸimiz müÅŸteri gruplarının dahi alışveriÅŸ yöntemleri kalıcı ÅŸekilde deÄŸiÅŸmiÅŸ ve bu müÅŸteri grupları fintech’lerin sunduÄŸu yenilikçi servislerin hız ve kolaylığı ile tanışmış daha da önemlisi bunu kabullenmiÅŸlerdir.

Artık, dijital dönüÅŸüm iÅŸletmelerin deÄŸil müÅŸteri ve tüketicilerin talebi ile sürdürülecektir.”

“Toplam kartlı harcamalar nisan sonu itibarı ile yüzde 42 daraldı”

Eliaçık, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre internet üzerinden alışveriÅŸin ocak ayında toplam ödeme sistemlerinin içinde payı yüzde 21 iken, bu oranın nisan sonu itibarıyla yüzde 26’ya çıktığını hatırlattı.

Gıda zincir marketler sektörünün ocak ayına göre cirosu artan tek sektör olduÄŸunu aktaran Eliaçık, ÅŸunları kaydetti:

“Gıda zincir marketler sektörü ödeme sistemleri içindeki payını ocak ayından nisana 16 puan artırarak yüzde 31,5’a ulaÅŸtı. Pandemi döneminde harcamalar içinde payını artıran diÄŸer sektörlerin ise çeÅŸitli gıda, elektronik eÅŸya ve yapı malzemeleri olduÄŸu gözlemlendi.

Online ödemelerin hacmindeki pozitif geliÅŸmenin yanı sıra tüketicilerin alınan tedbirler ve gelecek endiÅŸeleri nedeniyle harcamalarını kısıtlamalarından dolayı toplam kartlı harcamaların nisan sonu itibarı ile yüzde 42 daraldığı ve toplam 25 sektörün hacminde azalma olduÄŸu görülmektedir.

Yine de trendin daralmayı giderecek ÅŸekilde olumlu yönde ilerlediÄŸini ve haziran ayı içerisinde yılbaşı deÄŸerlerine ulaÅŸacağını düÅŸünüyorum. Online ticaretin payının bu hacim içerisinde de yerini koruyacağını öngörüyorum.”

“BirleÅŸme veya satın almalar önemli katkılar saÄŸlamaktadır”

Eliaçık, tüm dünyada özellikle fintech’lerin uzun zamandır yakın iÅŸbirliÄŸi içerisinde olduÄŸu dijital içerik ve servisleri, yiyecek dağıtımı, oyun, sosyal medya, online eÄŸitim ve hobi gibi alanlarda ticaretin geliÅŸtiÄŸini belirterek, “Nakitten ve temaslı ödemelerden kaçınarak maÄŸazalardan uzaklaÅŸan tüketicinin geri dönüÅŸünü saÄŸlamak üzere iÅŸletmelerin; yenilikçi, temassız ve dijital ödeme yöntemleri arayışı içerisine girdiÄŸi, ‘online öde’ ve ‘maÄŸazadan hızla teslim al’ gibi modellerin yaygınlaÅŸtığı, bu nedenle fintech’lerin zaten savunduÄŸu müÅŸteri deneyimini zenginleÅŸtiren, ticaretin akışını hızlandıran süreçlerin ‘yeni normal’ içerisinde mutlaka bulunması gereken unsurlar olduÄŸu ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Yeni normal”in bir zorunluluktan ortaya çıkmış olsa da sebep olduÄŸu dijital dönüÅŸüm ve alışveriÅŸ deneyimi ile fintech’lerin geliÅŸimi ve hızla büyümesi için gerekli olan alanı ortaya çıkardığını söyleyen Eliaçık, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Pandemi döneminde deÄŸiÅŸen ödeme tercihleri nedeniyle, güç kazanan finansal teknoloji (fintech) sektöründe, haziran ayında baÅŸlayarak satın almaların olduÄŸunu ve bu satın almaların, birleÅŸmelerin sayılarının giderek artacağını duyacağız.

Özellikle normalleÅŸme sürecinin baÅŸlaması ve birçok fiziki iÅŸletmenin ticaret hayatına dönmesi ile birlikte hem talep artışına karşılık vermek üzere hem de ortaya konulan ekonomik faydanın sonucunda sektöre yeni giriÅŸler olacağı gibi satın almalar veya birleÅŸmelerin olması da beklenebilir.

Neticede, dijital dönüÅŸüm ortak bir çabanın sonucunda olacaktır ve bu çabaya birleÅŸmeler veya satın almalar önemli katkılar saÄŸlamaktadır.”

Ä°novatif fintech’ler ortaya çıkacak

Burhan Eliaçık, davranış kalıbını deÄŸiÅŸtirmesi beklenmeyen kiÅŸilerin dahi pandemi döneminde inovatif çözümleri kullandığını ifade ederek, bu kullanıcıların inovasyonu sevdiÄŸini ve bu alışkanlıkları koruyacağını düÅŸündüklerini söyledi.

Eliaçık ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

“Sektörümüz uzun yıllar önemli miktarda çabayı kendisini ve ekonomi için önemini anlatmak için harcadı. Pandemi döneminin zorunlu olarak getirdiÄŸi dijital dönüÅŸüm ise bu çabanın haklılığı ile birlikte sektörün hızla ve geniÅŸ bir ÅŸekilde kabul görmesini saÄŸladı. Bu sebeple çok daha etkin ve yenilikçi bir fintech ekosisteminin bizi beklediÄŸini bilelim.

Buradan elde edilen cesaret ile zaten son derece vizyon sahibi ve yenilikçi çözümler geliÅŸtirecek birikime sahip fintech giriÅŸimlerinin önümüzdeki dönemde özellikle fiziksel maÄŸazaları dijitalleÅŸtireceÄŸini, omichannel çözümlere odaklanacak yenilikler üreteceÄŸini düÅŸünüyorum.”

Dijital yöntemler KOBÄ°’lerle buluÅŸacak

Eliaçık, insanların nakde dokunmak istemediÄŸi, pinpad’lere ÅŸifrelerini girmekten sakındığı ve hatta hiçbir fiziksel araç ile ödeme yapmak istemediÄŸi bir gelecekte, özellikle hijyen algısının kalıcı ve belirleyici unsur olarak geliÅŸmelere yön vereceÄŸini kaydetti.

Ödemenin olduÄŸu her alanın kökten deÄŸiÅŸeceÄŸini belirten Eliaçık, tüketicilerin beklentilerine hızla adapte olmanın elzem hale geleceÄŸini söyledi.

Eliaçık, “Bu yönü ile daha önce sadece orta ve büyük ölçekli kurumlar için gerekliymiÅŸ gibi gözüken tüm ödeme çözümlerinin ve dijital yöntemlerin esnaftan, KOBÄ°’lere ve kurumsal ÅŸirketlere kadar herkese ulaÅŸması mümkün olacaktır.” dedi.

“Dünya çapında ses getirecek baÅŸarı hikayelerine sıklıkla ÅŸahit olabileceÄŸiz”

ÖDED olarak takipçisi oldukları ve Türkiye’ye kazandırılmasına dair katkından dolayı gurur duydukları Açık Bankacılık mevzuatının, geçen yıl kasım ayında çıkarıldığını anımsatan Eliaçık, deÄŸerlendirmelerini ÅŸöyle tamamladı:

“Açık Bankacılık mevzuatını hali hazırda çıkarmış olması ülkemiz açısından büyük ÅŸanstır. Çünkü, dijital dönüÅŸümü yönlendirebilmesi ve fintech’lerin etkinliÄŸinin saÄŸlıklı bir zeminde saÄŸlanması için yasal bir statüye ve finansal kuruluÅŸlar arasında iÅŸ birliÄŸinin prensiplerine sahip olmak gereklidir.

Ülkemiz bu yasal deÄŸiÅŸikliÄŸi çok yakın zamanda gerçekleÅŸtirmiÅŸ, ardıl düzenlemeler ile detaylarının oluÅŸmasını beklemektedir. Dolayısı ile Açık Bankacılığın saÄŸlayacağı daha iyi fon yönetimi ve daha iyi müÅŸteri deneyimi sunma fırsatları, hali hazırda deÄŸiÅŸen tüketici davranışı ve beklentisi ile birleÅŸmesi sayesinde fintech’ler için tamamen yeni bir dönem açılacaktır.

Ülkemiz fintech potansiyelinin ortaya çıkacağı ve dünya çapında ses getirecek baÅŸarı hikayelerine sıklıkla ÅŸahit olabileceÄŸimiz bir dönemin öncesinde olduÄŸumuzu, bunun için Açık Bankacılık ile ilgili beklenen düzenlemelerin önemli bir fırsat olduÄŸunu düÅŸünüyorum.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

62 bin 500 kişinin mesleki yeterlilik, sınav ve belgelendirme teşviki ödendi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.