18 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Pandemide dijitalleşen sektörler karlı çıktı

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel araştırmada, pandemide dijital dönüşüme uyum sağlayarak dijital platformlardan satış yapan sektörler ile uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim gibi sektörlerin ivmesinin çok yükseldiği belirlendi. Hikmet Faruk Başer |

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte insanların hayatında birçok şey değişti. İhtiyaç ve yaşam şeklinin değişmesi de firmaları hem olumlu hem de olumsuz yönde etkiledi.

Bu kapsamda, Yıldız Teknik Ãœniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Keskin tarafından ”Yeni Normalde Sektörlerin GeleceÄŸi ve Firmaların Dönüşümü” konulu bilimsel araÅŸtırma yapıldı.

Yapılan araştırmada, pandemide dijital dönüşüme uyum sağlayarak dijital platformlardan satış yapan sektörlerin ivmesinin çok yükseldiği, konaklama ve turizm gibi sektörlerin de önemli ölçüde ivme kaybettiği tespit edildi.

Keskin,  koronavirüs salgınından bütün dünyanın etkilendiğini ifade etti.

DijitalleÅŸmeyle birlikte sınırların kaldırıldığı dünyada tüm sınırların pandemiyle birlikte yeniden kapandığı bir döneme girildiÄŸini belirten Keskin, “Bu durumun ciddi anlamda ekonomik ve sosyal sonuçları oldu. Gıda güvenliÄŸi ile arz sıkıntıları yaÅŸandı, üretim ve tedarik zincirleri çöktü. Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasıyla bazı sektörlerin yükseldiÄŸini, bazı sektörlerin de ivme kaybettiÄŸini belirledik. Özellikle pandemi döneminde dijital dönüşüme hızlı uyum saÄŸlayan sektörler yükseldi, turizm, eÄŸlence ve konaklama gibi sektörler ivme kaybetti.” diye konuÅŸtu.

Prof. Dr. Keskin, pandeminin sektörlerin ve firmaların kendilerini değerlendirmeleri noktasında önemli işaret verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

“Firmalar pandemiyle birlikte platform tabanlı rekabet savaÅŸları yaÅŸadı. Pandemide platform tabanlı iÅŸ modelleri muazzam artış gösterdi. Firmalar artık yeni dijital iÅŸ modelleri geliÅŸtirmek zorunda. Artık yeni normalde firmalar kendilerini daha fazla gözden geçirmeli. Pandemi, arzdaki artışı karşılayabilen, kendi kendine yeten ülke klasiÄŸine geri dönüşe sebep oldu. Artık ülkeler, gıda arz güvenliÄŸini saÄŸlamak için kendi kendine yeten ülke olmak durumundalar.

Bu anlamda gerekli adımları atmaları gerekiyor. Turizm sektörü pandemiden oldukça etkilendi. Yeni normale doÄŸru dönüşümü saÄŸlamaya çalışıyoruz. BaÅŸka pandemilerle karşılaÅŸma ihtimaline karşı turizmde yeni planların yapılması gerekiyor. Artık, turizmde kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ hijyen odaklı ve bilinçli bir turizme doÄŸru yelken açmak zorundayız. Çünkü, turizm pandemiyle bir anda altın çağının sonuna gelmiÅŸtir. Turizmde hijyen, sosyal mesafe ve izolasyon anlayışı dikkate alınmalıdır.”

“Kargo taşımacılığı koronavirüsle birlikte altın çağını yaÅŸadı”

Koronavirüs salgınıyla birlikte kargo taşımacılığının öneminin arttığını dile getiren Keskin, 28 Haziran 2019’da global konteyner navlun endeksinin 1.317 dolar olduÄŸunu, bunun 18 Haziran 2021’de 6.173 dolara çıktığını ve büyük bir artış yaÅŸandığını anlattı.

Bunun sebebinin insan mobilitesinin azalmasıyla mal ve hizmet hareketliÄŸinin artması olduÄŸunu aktaran Keskin, “Karantinada sokaÄŸa çıkma yasakları ve kendini koruma bilinciyle insanlar daha çok kargo ve taşımacılık hizmetlerine ihtiyaç duydu. Bu durum kargo ve taşımacılığı ön plana çıkardı. Kargo taşımacılığı ilk baÅŸta yaÅŸanan bu kaos ortamındaki sorunlara çok hızlı yanıt veremedi. Ancak, daha sonra durum deÄŸiÅŸti ve elektronik ticaret platformlarıyla birlikte muazzam bir performans sergilediler. Firmalar, onların müşterileri olamayacak kiÅŸileri de pandemiyle birlikte müşteri portföyüne aldılar. Bu durum, kargo taşımacılığına altın çağını yaÅŸattı. Artık her birimiz evimizden dijital platformlar yoluyla alışveriÅŸ yapıyoruz ve aldığımız ürünler evimizin kapısına kadar geliyor. Artık platformlardan yapılan ticaret zirveye oturacak.” ifadelerini kullandı.

Perakende sektörünün, e-ticaretin bel kemiği olmaya aday olduğunu vurgulayan Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem tüketici hem de perakendeciler online kanalların ne kadar önemli olduÄŸunu anladı. Artık birçok perakende ÅŸirketi, iyi bir stok yönetimiyle donatılmış, dijital teknolojik altyapı kullanmaya ve geliÅŸtirmeye itilmiÅŸ ve dağıtım aracısı olarak lojistik servis saÄŸlayıcıların kullanımını en üst seviyeye çıkarmıştır. Pandemiyle birlikte imalat sanayinde sektörün geliÅŸiminin ve köklü deÄŸiÅŸiminin iÅŸ gücünden daha çok sermayeye ve dijital teknolojiye dayanması beklenmektedir. Endüstri 4.0’a adaptasyon çok daha hızlanacak, içinde insanın olmadığı robotların ve yapay zekanın üretimin tamamını üstlendiÄŸi karanlık fabrikalar gelecekte bizleri bekleyecek.

Hizmet sektöründe önemli bir yer tutan bankacılık daha çok dijital platformlara taşınacak ve ÅŸubesiz bankacılık çok daha fazla yaygınlaÅŸacak. DiÄŸer taraftan, uzaktan çalışma yöntemine de pandemiyle birlikte oldukça iyi bir ÅŸekilde adapte olduk; hayatımızın olaÄŸan bir parçası oldu. Uzaktan çalışma devrimi daha da yaygınlaÅŸacak, hibrit yaÅŸam devam edecek. Bunun yanı sıra pandeminin ardından ülkelerin tedarikçilerini çeÅŸitlendirmesi de gerekmektedir.”

“Klasik rekabet biçimleri deÄŸiÅŸti, rekabet artık dijital platformlara kaydı”

Keskin, pandemide elitlerin ve beyaz yakalıların genel olarak uzaktan çalışmaya yönlendirildiğini, hizmet sektöründe çalışanların bir kısmının da işlerini kaybettiğini belirtti.

Yeni normal, milenyum ve Z jenerasyonunun kariyer seçimlerini belirlerken pandemi etkisiyle farklı kararlar almalarının beklenen bir durum olduğunu anlatan Keskin, artık yeni neslin, yeni normale göre kariyer seçimi yapacağını açıkladı.

Keskin, liderlik, yönetim ve komuta etmenin bir arada kullanılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Liderlerin baÅŸarılı olmasında bu üç rolü dengeli bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirmesi beklenmektedir. LiderliÄŸin rolü iÅŸ yapış ÅŸekilleri üzerinde yeniden düşünmeyi gerekli kılmıştır. Kovid-19’un getirdiÄŸi tüm belirsizlikte belirli olan tek ÅŸey, geleceÄŸin daha fazla dijital adaptasyon gerektirdiÄŸidir. Pandemi ile birlikte firmalar ve müşteriler tarafından beÅŸ yıl içerisinde gerçekleÅŸebileceÄŸi düşünülen dijital adaptasyon süreci sekiz hafta gibi kısa bir sürede gerçekleÅŸmiÅŸtir. Firmalar dijital stratejilerini belirlerken sadece dijitale odaklanmanın yanında operasyonlarında düzeltmeleri gereken faaliyetlere de dikkat etmelidirler. Bunun yanında firmalar, tüketicilere yeni deÄŸer oluÅŸturmak için veriyi ve dijital yetkinlikleri doÄŸru bir ÅŸekilde yönlendirip net projelere dönüştürmeyi hedeflemelidir. Ayrıca, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ÅŸoklarına hazırlıklı olmak için pandemi ÅŸoku insanlığı pozitif yöne götürecektir. Pandemi iÅŸ yapış tarzını deÄŸiÅŸtirdi. Hem yönetim hem de müşteriye bakışımızda birtakım deÄŸiÅŸimler olacak. Klasik rekabet biçimleri deÄŸiÅŸti, rekabet artık dijital platformlara kaydı. Firmaların dijital platform tabanlı rekabet stratejileri ve yeniliklere hazır olması gerekiyor. Artık platform tabanlı rekabet stratejileri düşünülmek zorunda.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

FAST Sistemi’nde üst limit deÄŸiÅŸiyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.