16 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Piyasalar iki kritik veriye odaklanacak

Küresel piyasalarda Fed'in faiz indirimi belirsizliğinin devam etmesiyle bu hafta karışık bir seyir izlenirken, ECB'nin açıklayacağı faiz kararı ve ABD'nin istihdam raporunda yer alacak tarım dışı istihdam verisi piyasanın odağında bulunuyor.

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan verilerden alınan karışık sinyaller ve Fed üyelerinin açıklamaları paralelinde Bankanın ne zaman faiz indirimine baÅŸlayacağına yönelik belirsizliÄŸin sürmesiyle bu hafta karışık bir seyir izlendi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, bu hafta yaptığı açıklamada, enflasyonun düşürülmesinde kaydedilen ilerlemeyi durdurabilecek ve fiyat baskılarının yeniden artmasına neden olabilecek yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında faiz oranlarını düşürmek için aceleleri olmadığını ifade etti.

New York Fed BaÅŸkanı John Williams da bankanın muhtemelen bu yılın sonlarında faiz indirimine gideceÄŸini belirterek, 2024’te 3 faiz indirimi yapılmasını “makul bir baÅŸlangıç” olarak deÄŸerlendirdi. Williams, Fed’in yüzde 2’lik sürdürülebilir enflasyon yolculuÄŸunda hala katedecek yolu olduÄŸunu bildirdi.

Boston Fed BaÅŸkanı Susan Collins, Fed’in bu yılın sonlarında politikayı gevÅŸetmeye baÅŸlamasının muhtemelen uygun olacağına inandığını belirtirken, Atlanta Fed BaÅŸkanı Raphael Bostic para politikasına sabırlı bir yaklaşımdan yana olduÄŸunu vurguladı.

Bostic, son birkaç enflasyon verisinin yüzde 2 hedefine giden yolun inişli çıkışlı olacağını gösterdiğini, politika faizini yaz döneminde düşürmenin muhtemelen uygun olacağını dile getirdi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de geçen yıl mal ve iş gücü arzındaki iyileşmelerin bu sene ABD enflasyonunda daha fazla düşüşe zemin hazırladığını söyledi. Goolsbee, ocak ayı kişisel tüketim harcamaları verileri bir toparlanmayı gösterse bile bundan anlam çıkarmak için dikkatli olunması gerektiğini savundu.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, para politikasının iyi durumda olduğunu ve gerekirse faiz indirebileceklerini belirterek, enflasyon baskısının süreceğini dile getirdi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise Bankanın enflasyon konusunda yapması gereken biraz daha iş olduğunu, enflasyonda geçen yılki düşüş hızının bu sene de devam edeceğinden emin olamayacaklarını söyledi.

Öte yandan, Fed tarafından ABD Kongresi için yılda iki kez hazırlanan yarı yıllık Para Politikası Raporu’nun mart sayısı yayınlandı. Banka, raporda, ABD’de enflasyonun geçen yıl önemli ölçüde yavaÅŸladığını ancak yüksek kalmaya devam ettiÄŸini bildirdi.

Fed’in ilk faiz indirimi ihtimali mayısta yüzde 18 ve haziranda yüzde 63 seviyesinde bulunuyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen yıl küresel ekonomik büyümenin dirençli ve tahmin edilenden daha güçlü olduÄŸunu, enflasyonun ise düştüğünü ve ekonomilerin yaklaşık yüzde 80’inde bu yıl da düşmeye devam etmesinin beklendiÄŸini belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), orta vadeli büyüme beklentilerinin zayıf kalmaya devam ettiğini, ticaretin yeniden canlandırılması, yapay zekanın potansiyelinin en üst düzeye çıkarılması, borç darboğazlarının önlenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele için işbirliğine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Standard&Poor’s (S&P), ABD ekonomisinin emsallerinden daha iyi performans göstermeye devam ettiÄŸini, politika faizlerindeki keskin artışa raÄŸmen ülkenin 2023’te büyümenin arttığı tek büyük geliÅŸmiÅŸ ekonomi olduÄŸunu ifade etti.

Moody’s ise geçen yıl yüzde 2,9 olan G20 ekonomik büyümesinin 2024’te yüzde 2,4’e düşmesini beklediÄŸini açıkladı. Moody’s ayrıca New York Community Bank’ın uzun vadeli kredi notunu “Ba2″den “B3″e düşürdü, daha fazla not indirimi için izlemede bıraktı.

Küresel piyasalarda Orta DoÄŸu’daki geliÅŸmeler de yakından takip edilirken, petrol fiyatlarında oynaklık dikkati çekiyor. Kızıldeniz’de devam eden jeopolitik riskler ve OPEC+’nın arz kesintisi süresini uzatacağına yönelik haber akışı petrol fiyatlarını yukarı yönlü desteklemeye devam ediyor.

Bu gelişmelerle Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 2,8 artışla 83,2 dolardan tamamladı. Altının onsu da bu hafta yüzde 2,3 artışla 2 bin 84 dolara çıktı.

Enflasyon baskılarının nispeten yavaÅŸladığına iÅŸaret eden makroekonomik veriler sonrası ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil faizi de haftayı 73 baz puan azalışla 4,1860’tan tamamladı.

Kripto para piyasası tarafında ise Bitcoin, 64 bin doları test ederek Kasım 2021’den sonraki en yüksek seviyesine çıktı. Bu yükseliÅŸte MicroStrategy’nin 155 milyon dolarlık Bitcoin aldığına yönelik haber akışı etkili oldu.

New York borsası karışık seyretti

Bu hafta ABD’de açıklanan verilerden çıkarılan karışık sinyallerle New York borsasında karışık bir seyir izlendi. ABD’de beklentilerin altında gelen büyüme verilerine raÄŸmen bireysel tüketim harcamalarının güçlü olduÄŸuna iliÅŸkin sinyaller, New York borsasının yönü üzerinde etkili oldu.

ABD’de yeni konut satışları, ocakta aylık bazda yüzde 1,5 artışla 661 bine çıktı ancak bu artış piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı. Dün ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 2 baz puanlık artışla yüzde 4,28’e yükseldi, bugün ise önceki kapanışının hemen altında seyrediyor.

Ãœlkede, dayanıklı mal sipariÅŸleri ocakta aylık bazda yüzde 6,1 ile beklentilerin üzerinde azaldı ve Nisan 2020’den sonraki en büyük düşüşünü kaydetti.
Conference Board (CB) Tüketici Güven Endeksi de ÅŸubatta aylık 4,2 puan azalışla 106,7’ye gerileyerek 4 aydan sonra ilk kez düşüş gösterdi. S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi ise geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.

ABD ekonomisi 2023’ün dördüncü çeyreÄŸinde yüzde 3,2 ile beklentilerin altında büyüme gösterdi. Ãœlkenin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verisine iliÅŸkin ocak ayında yayımlanan öncü verilerde, ekonominin geçen yılın dördüncü çeyreÄŸinde yüzde 3,3 büyüdüğü kaydedilmiÅŸti.

Analistler, ABD ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde güçlü tüketim harcamalarının etkisiyle sağlam bir büyüme kaydettiğini, ancak büyümenin az da olsa hız kaybetmiş gibi göründüğünü belirtti.

Fed’in enflasyona iliÅŸkin olarak yakından takip ettiÄŸi verilerin başında gelen çekirdek kiÅŸisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ocakta beklentiler dahilinde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 2,8 arttı. Endeksteki deÄŸiÅŸim, yıllık bazda Mart 2021’den bu zamana kadarki en düşük artış olarak kayıtlara geçti.

Analistler, yavaÅŸlamaya devam eden ve beklentiler doÄŸrultusunda gelen enflasyon göstergesinin Fed’in yılın ilk yarısında faiz indirimine gidebileceÄŸine iliÅŸkin beklentileri desteklediÄŸini çıkardığını ifade etti.

Haftalık işsizlik maaşı başvurularının da 215 binle tahminleri aştığına dikkati çeken analistler, bu durumun iş gücü piyasasında yumuşamaya işaret ettiğini söyledi.

Ülkede Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, şubatta aşağı yönlü revize edilerek 76,9 puan oldu.

Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ÅŸubatta 47,8 ile piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı. Ãœlkede, ÅŸubat ayı imalat sektörü PMI verisi ise 1,5 puan artarak 52,2 puanla beklentilerin üzerinde gerçekleÅŸti ve ABD imalat sektöründe Temmuz 2022’den sonraki en hızlı iyileÅŸmeye iÅŸaret etti.

DiÄŸer yandan, ABD’li teknoloji devlerinden Microsoft, OpenAI’nin Fransız rakibi Mistral AI ile yeni ortaklık kurduÄŸunu açıkladı. ABD Federal Ticaret Komisyonu, süpermarket zinciri Kroger’in rakibi Albertsons’ı 24,6 milyar dolara satın almak için yaptığı anlaÅŸmayı market fiyatlarını artıracağı gerekçesiyle engellemek için dava açtı. Sony Interactive Entertainment, küresel iÅŸ gücünün yüzde 8’ine karşılık gelen 900 çalışanını iÅŸten çıkarma planını duyurdu.

Söz konusu gelişmelerle New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,77, S&P 500 endeksi yüzde 0,93 değer kazancıyla, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,14 kayıpla haftayı tamamladı.

5 Mart Salı günü ABD’de fabrika sipariÅŸleri ile dayanıklı mal sipariÅŸleri, çarÅŸamba günü ADP istihdam raporu, toptan stoklar, Fed Bej Kitap raporu, perÅŸembe günü dış ticaret dengesi, haftalık iÅŸsizlik baÅŸvuruları ve cuma günü tarım dışı istihdam takip edilecek.

Avrupa borsaları

Avrupa borsalarında da ECB ve İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faizleri ne zaman indirmeye başlayacağına ilişkin belirsizliğin devam etmesiyle karışık bir seyir izlendi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda ECB Yıllık Raporu’na iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulunan ECB BaÅŸkanı Christine Lagarde, enflasyonda düşüş sürecinin devam etmesini beklediklerini söyledi.

Lagarde, Avro Bölgesi’nde ekonomik faaliyetin 2023’te zayıf seyrettiÄŸini ve büyümenin son çeyrekte durgunlaÅŸtığını belirterek, “Ãœcret artışlarının önümüzdeki çeyreklerde enflasyon dinamikleri üzerinde giderek daha önemli bir etken haline gelmesi bekleniyor.” dedi.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, dünkü açıklamasında, kararların tarihlere değil verilere bağlı olduğuna işaret ederek, Bankanın, enflasyonun hedefine doğru gideceğine ikna olduğunda faizleri düşüreceğini dile getirdi.

Analistler, ECB ve BoE’nin faiz indirimlerine haziranda baÅŸlayacağına iliÅŸkin beklentilerin sürdüğünü belirtti.

Öte yandan, Avrupa’da 30’dan fazla medya kuruluÅŸu, reklam teknolojisinde hakim konumu kötüye kullandığı iddiasıyla Google aleyhine dava açarak, ÅŸirketten 2,1 milyar avro tazminat talep etti.

Avro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE), ÅŸubat ayında yıllık bazda yüzde 2,6 olarak açıklandı. Piyasa beklentileri, ÅŸubatta Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 2,5 olacağı yönündeydi.

Almanya’da ocakta perakende satışlar aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 1,4 azaldı. Ãœlkede öncü enflasyon verileri de ÅŸubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 2,5 ile beklentilerin altında gerçekleÅŸti.

Bu geliÅŸmelerle, Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,81, Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,71 deÄŸer kazanırken, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,41 deÄŸer kaybetti.

Gelecek hafta salı günü Avro Bölgesi’nde Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE), perÅŸembe günü ECB’nin faiz kararı, cuma günü Avro Bölgesi’nde büyüme verileri takip edilecek. Analistler, ECB’nin gelecek haftaki toplantısında faizlerde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesinin beklenmediÄŸini belirtti.

Asya piyasaları

Bu hafta Asya piyasalarında da karışık bir seyir hakim oldu.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) BaÅŸkanı Kazuo Ueda, “Henüz sürdürülebilir ve istikrarlı bir enflasyon hedefine ulaşılacağını öngörecek konumda deÄŸiliz.” dedi.

Japonya’da enflasyon beklentileri aÅŸmasına raÄŸmen Ueda’nın açıklamalarının ardından piyasalarda BoJ’un yakın zamanda negatif faiz politikasına son verebileceÄŸine yönelik beklentiler ötelendi.

Japonya’da TÃœFE ocakta yıllık yüzde 2,2 arttı, çekirdek TÃœFE de yüzde 2 artış gösterdi.

Ãœlkede öncü sanayi üretimi ocakta yüzde 7,5 geriledi. Söz konusu verinin yüzde 6,7 azalış olarak gerçekleÅŸmesi bekleniyordu. Japonya’da imalat sanayi PMI ÅŸubatta 47,2 ile beklentilere paralel gerçekleÅŸti, iÅŸsizlik oranı deÄŸiÅŸmedi ve yüzde 2,4 olarak hesaplandı.

Çin tarafında ise hükümetin ekonomik aktiviteyi canlandırmaya yönelik adımlar atmaya devam etmesi beklenirken, konuya ilişkin haber akışı bölge gündeminde ağırlığını korumaya devam ediyor.

Çin’de ÅŸubatta imalat sanayi ve bileÅŸik PMI sırasıyla 49,1 ve 50,9 ile tahminler doÄŸrultusunda gelirken, hizmet sektörü PMI 51,4 ile beklentileri aÅŸtı. Caixin imalat sanayi PMI ise 50,9 ile öngörüleri geride bıraktı.

Yeni Zelanda Merkez Bankası, faiz oranını son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,50’de sabit tuttu.

Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,74, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,08 deÄŸer kazanırken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,82, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,94 deÄŸer kaybetti.

Gelecek hafta salı günü Japonya’da Tokyo TÃœFE, cuma günü de dış ticaret dengesi ve cari denge verileri takip edilecek.

Yurt içinde gözler enflasyon verilerinde

Yurt içinde ise Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,96 azalışla 9.097,15 puandan tamamladı. Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 1,1 üstünde 31,3774’ten tamamladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, katıldığı G20 Bakanlar ve Merkez Bankası BaÅŸkanları toplantısına iliÅŸkin, “GerçekleÅŸtirdiÄŸim ikili görüşmelerde Türkiye ekonomisine iliÅŸkin geliÅŸmeleri deÄŸerlendirirken, çok taraflı kalkınma bankaları ve ülkelerle iliÅŸkilerimizi ve iÅŸbirliÄŸimizi güçlendirecek hususlarda görüş alışveriÅŸinde bulunduk.” ifadesini kullandı.

HSBC, para politikasının önemli derecede geleneksel tarafa yaklaÅŸmasıyla “carry trade” dinamiklerinin Türk lirası (TL) için destekleyici hale geldiÄŸini belirtti.

Bankanın “GeliÅŸmekte Olan Piyasalar FX Yol Haritası” baÅŸlıklı raporunda, TL’deki deÄŸer kaybının, hem hız hem de ölçek olarak sınırlı kalacağı öngörüsünde bulunuldu.

Ãœlkede gelecek hafta pazartesi günü enflasyon, salı günü reel efektif döviz kuru, perÅŸembe günü hazine nakit dengesi, cuma günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch Ratings’in Türkiye deÄŸerlendirmesi takip edilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.060 seviyesinin destek, 9.300 ve 9.400 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Fitch, ABD’nin kredi notunu teyit etti

HIZLI YORUM YAP