13 Temmuz 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye‘nin orkide ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Yalova’daki firma ihracat ağına Rusya’yı da ekledi. Firma yıllık 1 milyon adet üretim yaparak ülkenin bu anlamda dışa bağımlılığını ciddi ÅŸekilde azaltıyor. Üretim adedi ve üretim tekniÄŸi konusunda bilgiler veren iÅŸletme sahibi ÇaÄŸlar TuÄŸtekin, “2014 yılında ülkemizin orkidede dışa bağımlılığını bir nebze olsun azaltma hedefi ile üretime baÅŸladık. İthalatın yaklaşık yüzde 40’ını keserek ülkemize bu anlamda ciddi oranda döviz kazandırdık. 36 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Yıllık 1 milyon adet orkide üretimi gerçekleÅŸtiriyoruz” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK VE TEK
Ülkede doku kültürü ile orkide üretimi gerçekleÅŸtiren ilk ve tek iÅŸletme olduklarına da deÄŸinen TuÄŸtekin, “Doku kültürü yöntemi ile üretimi yapılan bir çiçek. Kendi doku kültürü laboratuvarımızda üretimlerimizi gerçekleÅŸtiriyoruz. Üretimi yaparken tüketicilerimizin ve müşterilerimizin taleplerini göz önünde tutuyor ve üretimimizi de bu yönde planlıyoruz. Türkiye’de doku kültürü ile orkide üretimi yapan ilk ve tek iÅŸletme de biziz” diye konuÅŸtu.
RUSYA YÖNÜNÜ YALOVA’YA ÇEVİRDİ
Hollanda, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Rusya’ya çiçek satışını kesti. Hal böyle olunca Rusya da orkide ihtiyacını karşılamak için yüzünü Yalova’da bulunan firmaya çevirdi. Ürettikleri orkideleri birçok ülkeye sattıklarını dile getiren ÇaÄŸlar TuÄŸtekin, şöyle konuÅŸtu:
“Üretilen orkideleri sadece iç pazarda satmıyoruz. İhracatını da yapıyoruz. OrtadoÄŸu ülkeleri, Kosova ve Arnavutluk, Kuzey Makedonya’ya buradan çiçek gönderiliyor. Ukrayna ve Rusya arasında yaÅŸanan savaÅŸtan dolayı Hollanda Rusya’ya çiçek satışını kesti. Bu durumda Rusya yönünü Türkiye pazarına çevirdi. Rusya ile orkide satışı anlamında anlaÅŸma aÅŸamasındayız. Kısa sürede Rusya pazarında Yalova orkidesinin satışını planlıyoruz.”
Türkiye’den aynı gün besilik sığır ithalatına ve koyun ihracatına izin!
Eski tip ehliyetler geçerliliğini yitiriyor
“Tarihte yeni bir sayfa açıldı”
Özgür Özel’den ‘PKK’ açıklaması
İmamoÄŸlu’nun davası ertelendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın ne açıklayacak?
Bahçeli’den silah bırakma mesajı
AK Parti’den ilk açıklama: Kritik bir eÅŸik geçildi
Ve PKK silah bıraktı, işte o görüntüler
LGS sonuçları bugün açıklanıyor
Altın fiyatları bugün ne kadar?
Eski tip ehliyetler geçerliliğini yitiriyor
“Tarihte yeni bir sayfa açıldı”
Özgür Özel’den ‘PKK’ açıklaması
İmamoÄŸlu’nun davası ertelendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın ne açıklayacak?
Bahçeli’den silah bırakma mesajı
AK Parti’den ilk açıklama: Kritik bir eÅŸik geçildi
Ve PKK silah bıraktı, işte o görüntüler
LGS sonuçları bugün açıklanıyor
Altın fiyatları bugün ne kadar?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.