23 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Sağladığımız destekler karşılığını buluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ar-Ge harcamalarının milli gelirdeki payının ilk defa yüzde 1'i aştığını, toplam Ar-Ge harcamalarının ise 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 29 arttığını söyledi.

Uluslararası Ankara Marka BuluÅŸmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara Valisi Vasip Åžahin ve Ankara Ticaret Odası (ATO) BaÅŸkanı Gürsel Baran’ın katılımıyla ATO Congresium’da baÅŸladı.

Varank, etkinliÄŸin açılışında yaptığı konuÅŸmada, küresel piyasalardaki güçlü markaların ait oldukları ülkelere baÅŸta döviz akışı olmak üzere çeÅŸitli ekonomik faydalar saÄŸladığını, markalaÅŸmaya giden yolda ürünün Ar-Ge ve tasarımının temel belirleyici unsurlar olduÄŸunu söyledi.

Bakanlık olarak üreticilerin Ar-Ge ve tasarım alanındaki yetkinliklerini artırmak amacıyla çeÅŸitli destekler sunduklarını hatırlatan Varank, özel sektör firmalarına ‘Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’ belgeleri verdiklerini, halihazırda faaliyette bulunan bin 500’ün üzerindeki Ar-Ge ve tasarım merkezine, vergi indirimi, sigorta primi desteÄŸi, gelir vergisi stopajı, damga vergisi istisnası gibi kolaylıklar getirdiklerini, temel bilimler mezunu personel istihdamına da nakit teÅŸvikler saÄŸladıklarını bildirdi.

“BaÅŸkent Ar-Ge harcamalarının 3’te 1’ini tek başına üstleniyor”

KOSGEB ve TÜBÄ°TAK aracılığıyla bu alanda sunulan desteklere deÄŸinen Varank, “Bu desteklerdeki temel amaç, Ar-Ge ve tasarım bilincini üretimin her aÅŸamasına daha yoÄŸun bir biçimde yaymak.” diye konuÅŸtu.

Varank, TÜÄ°K tarafından dün açıklanan 2018 yılı Ar-Ge istatistiklerini hatırlatarak, ÅŸöyle devam etti:

“Ä°lk defa Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payı yüzde 1’i aÅŸtı. Toplam Ar-Ge harcamalarımız, 2017’ye göre yüzde 29 artarken, en fazla harcamayı da özel sektörümüz yapmış oldu. Aslında bu durum, verdiÄŸimiz desteklerin karşılığını bulduÄŸunu gösteriyor. Özel sektörün, giderek artan oranlarda Ar-Ge’ye ve inovasyona yönelmesi, ülkemizi katma deÄŸerli üretim öncülüÄŸünde büyüme hedefine daha da yaklaÅŸtırıyor. Burada Ankara’ya özel bir parantez açmamız gerekiyor. Toplam Ar-Ge harcamalarının neredeyse 3’te 1’ini baÅŸkentimiz tek başına üstleniyor.”

“Türkiye’de teknoloji tabanlı iÅŸlerde ciddi bir sıçrama yapacağız”

Bakanlığın destekleriyle Ankara’da bir firmanın yerli tünel kazma makinesi geliÅŸtirdiÄŸini aktaran Varank, bu sayede Türkiye’nin dünyada yerli tünel kazma makinesi üretebilen birkaç ülkeden biri haline geldiÄŸini ifade etti. Varank, söz konusu makinenin Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile yürüttükleri Ergene Havzası Projesi’nde de kullanıldığına iÅŸaret ederek, makinenin Ar-Ge ve inovasyonun etkisini gösteren Ankara’dan çıkmış bir örnek olduÄŸunu dile getirdi.

Varank, fırsat buldukça OSB’leri, teknoparkları ve araÅŸtırma enstitülerini ziyaret ettiÄŸini vurgulayarak, “Savunma sanayisinden kök hücre araÅŸtırmalarına, güneÅŸ enerjisinden biyoteknolojiye pek çok alanda üst düzey araÅŸtırmacılarımız var. Türkiye’de teknoloji tabanlı iÅŸlerde ciddi bir sıçrama yapacağız, Ankara da bu sıçramanın en önemli merkezlerinden olacak. Ben buna yürekten inanıyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye orijinli uluslararası marka baÅŸvuruları 3,5 kat arttı”

Türkiye’nin marka baÅŸvurularında 2011’den bu yana her yıl Avrupa birincisi olduÄŸunu belirten Varank, “Son 17 yılda Türkiye orijinli uluslararası marka baÅŸvuruları yaklaşık 3,5 kat arttı. Türkiye toplam yerli sınai mülkiyet verilerinde dünyada 11’inci sırada.” ifadelerini kullandı.

Varank, markaların piyasa deÄŸerinin doÄŸru ve güvenilir bir ÅŸekilde tespit edilmesi için geçen sene Sınai Mülkiyet DeÄŸerleme Åžirketini (TÜRKSMD) kurduklarını hatırlatarak, ÅŸirketin patent, marka ve tasarım deÄŸerlendirmesi yapacağını, bu varlıkların ticarileÅŸtirilmesi ve sanayiye daha etkin bir ÅŸekilde kazandırılmasına imkan saÄŸlayacağını anlattı.

Ä°yi iÅŸleyen bir piyasa gözetimi ve denetimi mekanizmasının da haksız rekabeti önleyerek markalaÅŸmaya katkı saÄŸladığını vurgulayan Varank, “Bu sene gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz faaliyetler neticesinde yılın 10 ayında 59 bin 873 ürünü denetledik. 17 bin 189 ürün için teknik mevzuata uygunsuzluktan ceza kestik. 573 ürünü güvensizlik ÅŸüphesiyle teste yolladık. 141 ürün hakkında toplatma kararı aldık.” dedi.

Varank, Ä°stanbul Teknik Üniversitesinde, Türk Patent ve Marka Kurumu iÅŸ birliÄŸiyle gelecek ay “Bölgesel GeliÅŸim Süreçlerinde Tasarım Ekosistemleri” konulu uluslararası bir sempozyum gerçekleÅŸtirecekleri bilgisini vererek, yurt içi ve yurt dışında yaÅŸayan duayen tasarımcıların bu etkinlikte bir araya geleceÄŸini, sempozyumla Türk tasarımının deÄŸerlendirilmesi ve etkinliÄŸinin artırılmasına yönelik iÅŸ birliÄŸi alanları geliÅŸtirmek istediklerini söyledi.

“Patentle Türkiye”

Bakan Varank, birinciye 30 bin lira, ikinciye 20 bin lira, üçüncüye 10 bin liralık ödülün verileceÄŸi, ilk 10’a giren tüm finalistlerin de 5 bin lira kazanacağı üniversite öÄŸrencilerine yönelik bir patent yarışması için de çaÄŸrıda bulunarak ÅŸunları kaydetti:

“Türk Patent ve Marka Kurumumuzun üniversite öÄŸrencilerimize yönelik baÅŸlattığı yarışmada sloganımız ‘Patentle Türkiye’. Bu yarışmayla patent konusunda farkındalık oluÅŸturmak ve öÄŸrencilerimizi icat çıkarmaya yönlendirmek istiyoruz. 31 Aralık’a kadar patent baÅŸvurularınızı internet sitemizden yapabilirsiniz. ÖÄŸrencilerimiz arasında farkındalık oluÅŸturacak bu ödüllü yarışmayla inÅŸallah üniversite öÄŸrencilerimiz arasında bilinçlendirmeyi yapmak istiyoruz.”

“Marka bilincini toplumun her kesimine yaymak istiyoruz”

ATO BaÅŸkanı Gürsel Baran da Türkiye’nin zor bir coÄŸrafyada, etrafında yaÅŸanan sorunlara raÄŸmen 17 yılda büyük bir baÅŸarı hikayesi yazdığını belirterek, bunu kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluÅŸları iÅŸ birliÄŸiyle sürdürmek gerektiÄŸini söyledi.

Bu kapsamda, katma deÄŸerli üretim, inovasyona dayalı büyüme ve marka olma bilincinin en küçük iÅŸletmeye kadar aşılanması ve yarınların giriÅŸimcileri olan gençlerin bilinçlendirilmesi gerektiÄŸini ifade eden Baran, “Uluslararası Ankara Marka BuluÅŸmaları’nda da amacımız bu. Verimlilik esaslı ileri teknoloji kullanımıyla yüksek katma deÄŸerli üretim ve ihracatla Türkiye’nin rekabet gücünün yükseltilebilmesi için marka bilincini toplumun her kesimine yaymak istiyoruz.” dedi.

KonuÅŸmaların ardından ATO BaÅŸkanı Baran, Bakan Varank’a plaket takdim etti.

Daha sonra ASELSAN, HAVELSAN, Hidromek, Limak Holding, Nurol Holding, OrtadoÄŸu Rulman Sanayi ve Ticaret AÅž (ORS), Petlas, PTT AÅž, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AÅž, TAV Havalimanları, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AÅž (TUSAÅž) ve YakupoÄŸlu Tekstil ve Deri Sanayi AÅž’ye (YDS) “Yılın DüÄŸüm Çözen Markaları” ödülü verildi.

Bakan Varank ve beraberindekiler, kurdele kesiminin ardından stantları gezdi.

200’den fazla konuÅŸmacı

ATO tarafından düzenlenen Uluslararası Ankara Marka BuluÅŸmaları, tarihte “Gordion DüÄŸümü” anlatısı olarak yerini alan ve “DüÄŸümü Çözenin Hakim Olacağı” kehanetinden ilham alınarak “DüÄŸüm Çözülüyor” temasıyla düzenlendi.

3 gün sürecek etkinlikte, ekonomist, gazeteci, giriÅŸimci, sanatçı, akademisyen, fenomen ve iÅŸ insanlarından oluÅŸan 200’den fazla konuÅŸmacı yer alıyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türk giriÅŸimciler Almanya’da kağıt çamurundan enerji üretecek

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.