19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Salgında telefonla konuşma zirve yaptı

Yılın ilk çeyreğinde aylık ortalama 488 dakika olan mobil cihazlardan konuşma süresi, Kovid-19 salgınının etkili olduğu ve sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı nisan-haziran döneminde aylık ortalama 544 dakikayı buldu.

Kovid-19 salgını sürecinde uygulanan sokaÄŸa çıkma yasakları ve halkın evde kalma uyarılarına kulak vermesi, telefonla konuÅŸma sürelerini artırdı. Ocak-mart döneminde aylık ortalama 488 dakika olan mobil cihazlardan konuÅŸma süresi, salgının etkili olduÄŸu nisan-haziran döneminde aylık ortalama 544 dakikaya yükseldi ve Türkiye bu konuda Avrupa’nın zirvesinde yer aldı.

AA muhabirinin, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumunca (BTK) hazırlanan “Türkiye Elektronik HaberleÅŸme Sektörü 2020 Yılı 2. Üç Aylık Pazar Verileri Raporu”ndan derlediÄŸi bilgiye göre, Kovid-19 salgını döneminde mobil cihazlardan yapılan aylık ortalama konuÅŸma süresi 56 dakika arttı.

Ocak-mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreÄŸinde baÅŸta cep telefonları olmak üzere mobil cihazlardan yapılan görüÅŸme süresi aylık ortalama 488 dakikaydı. Mart ortasından itibaren artışa geçen Kovid-19 vaka sayıları nedeniyle çeÅŸitli tedbirler uygulamaya konuldu.

SokaÄŸa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı, evden çalışma döneminin yoÄŸunlaÅŸtığı, vatandaÅŸların zorunlu durumlar dışında dışarı çıkmaması yönünde çaÄŸrıların yapıldığı nisan-haziran döneminde cep telefonuyla konuÅŸma süresi de arttı.

Söz konusu 3 aylık dönemde mobil telefonlarla konuÅŸma süresi bir önceki döneme göre yüzde 11,4 artışla aylık 544 dakikaya ulaÅŸtı. Türkiye, bu alanda Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.

4,5G abone sayısı yaklaşık 75,4 milyon oldu

Ülkedeki mobil yaygınlık oranı yılın ikinci çeyreÄŸi itibarıyla yüzde 98,3 olarak hesaplandı. Bu dönemde mobil abone sayısı yaklaşık 81,7 milyon olarak hesaplandı.

Ülkenin haberleÅŸme altyapısı 5G’ye hazırlanırken, mevcut 4,5G hizmetinden yararlanan abone sayısındaki artış da devam etti.

Türkiye’nin 4,5G abone sayısı geçen yılın ikinci çeyreÄŸinde 73 milyon 433 bin 917 iken bu yılın haziran ayı itibarıyla 75 milyon 362 bin 689’a ulaÅŸtı.

Böylece, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 4,5G abone sayısındaki artış 1,93 milyonu buldu.

Ä°kinci çeyrekte yaklaşık 18,7 milyar lira gelir

Türkiye’de elektronik haberleÅŸme sektöründe faaliyet gösteren ÅŸirketlerin yılın ikinci çeyreÄŸinde net satış gelirleri toplamı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artarak yaklaşık 18,7 milyar liraya yükseldi.

GeniÅŸ bant verilerine bakıldığında sabit abone sayısı 15,3 milyon olarak kayda geçti. Mobil abone sayısı yaklaşık 63,1 milyon olarak hesaplandı. Böylece geniÅŸ bant kullanıcı sayısı yılın ikinci çeyreÄŸinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 artarak toplamda 78,4 milyona ulaÅŸtı.

Sabit geniÅŸ bant abonelerinin aylık ortalama data kullanımı 172,4 gigabayt oldu. Mobil geniÅŸ bant abonelerinin aylık ortalama data kullanımı ise 8,7 gigabayt olarak gerçekleÅŸti. 4,5G uyumlu cihazlarda aylık ortalama data kullanımı 10,3 gigabayta ulaÅŸtı.

Söz konusu dönemde fiber altyapı uzunluÄŸu da 404 bin 308 kilometreyi buldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 364 bin 549 kilometreydi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Algı oluÅŸturmaya çalışanlara inat ekonomimize güven artıyor”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.