23 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Salgının Türkiye ekonomisine etkisi daha az olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Geride bıraktığımız süreç, salgının Türkiye ekonomisine etkisinin, gelişmekte olan ülkelere göre çok daha az olacağını gösterdi" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, video konferans yoluyla düzenlenen Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuÅŸmada, corona virüs salgınının dünya ekonomisinde oluÅŸturduÄŸu olumsuz etkileri anlattı.

Salgının, küresel ticareti neredeyse durma noktasına getirdiÄŸini, ekonomik aktivite üzerinde tarihte benzerine az rastlanılan ÅŸiddetli bir olumsuz etkiye neden olduÄŸunu dile getiren Albayrak, Euro Bölgesi’nin 2020’de ekonomik olarak yüzde 7,5 oranında küçülmesinin beklendiÄŸini söyledi.

Albayrak, ABD’de ilk çeyrekte yüzde 4,8 daralma yaÅŸandığını, nisanda iÅŸsizlik oranının yüzde 14,7’ye yükseldiÄŸini, sadece geçen ay 20,5 milyon insanın iÅŸini kaybettiÄŸini kaydederek, ABD’nin 2020’de yüzde 5,9 küçülmesinin öngörüldüÄŸünü aktardı.

Benzer tablonun geliÅŸmiÅŸ ülkelerin tamamında yaÅŸandığını, geliÅŸmekte olan ülkelerin de 2020’de yüzde 1 küçülmesinin beklendiÄŸini dile getiren Albayrak, Türkiye olarak salgının ekonomiye yönelik olumsuz etkileriyle mücadele etmek için çok erken kapsamlı ve kararlı bir strateji uyguladıklarını bildirdi.

Albayrak, saÄŸlık alanında olduÄŸu gibi, ekonomide de dünyada ortaya çıkan kötü fotoÄŸrafların hiçbirisinin Türkiye’de görülmediÄŸini belirterek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Dünyanın en büyük ekonomilerinde, alınan onca tedbire ve hükümetlerin verdiÄŸi garantilere raÄŸmen, çok büyük firmaların battığına, toplu iÅŸten çıkarmaların yaÅŸanmadığına ÅŸahit olduk. Geride bıraktığımız süreç, Covid-19 salgınının Türkiye ekonomisine olan etkisinin, geliÅŸmekte olan ülkelere göre çok daha az olacağını gösteriyor.

Özellikle Ekonomik Ä°stikrar Kalkanı adımlarımız kapsamında vatandaÅŸlarımızdan esnafımıza, KOBÄ°’lerimizden sanayicimize ihracatçımıza kadar tüm paydaÅŸlarımızın kullanımına sunduk.”

“ŞİMDÄ° NORMALLEÅžME DÖNEMÄ°NE HAZIRLANIYORUZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bu süreçte ihtiyaç sahiplerine, vatandaÅŸlara, çalışanlara, firmalara ve esnafa sunulan nakdi yardımlardan, ihtiyaç ve finansman desteklerinden, SGK ve vergi ötelemelerinden bahsetti.

Tahsisler ve tahsislerin kullanıma dönüÅŸ süreçlerinin hız kesmeden devam ettiÄŸini dile getiren Albayrak, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bundan sonraki süreçte de gereken her türlü desteÄŸi vermeye devam edeceÄŸiz. Salgının da salgının ekonomimize etkisinin de en zorlu dönemini geride bıraktık. Åžimdi normalleÅŸme dönemine hazırlanıyoruz. NormalleÅŸme döneminde, Covid-19 sonrası dönemde Türkiye için ortaya çıkan potansiyeli ve ekonomide yeni bir baÅŸarı hikayesi yazma imkanını en iyi deÄŸerlendireceÄŸiz. “

Albayrak, Türkiye’nin Covid-19 salgınına, politika ve piyasa faizlerinin çok önemli gerileme kaybettiÄŸi, reel sektörün ucuz, uzun vadeli, TL’ye dayalı fonlama modeline kavuÅŸtuÄŸu, ekonominin her alanında güçlü bir toparlanmayı saÄŸladığı dengelenme döneminde yakalandığını söyledi.

AÄŸustos 2018’den beri ekonomide verilen mücadeleden bahseden Albayrak, bu süreçteki mücadele ve adımlar olmasaydı bugün çok farklı bir tabloyla karşı karşıya kalınabileceÄŸini anlattı.

“GÜVENÄ°LÄ°R ÜLKE TÜRKÄ°YE’ FOTOÄžRAFINI HERKESE GÖSTERMÄ°Åž OLDUK”

Bakan Albayrak, önlerinde, yeni bir dönem bulunduÄŸunu belirterek, “Dengelenme dönemi kazanımları sayesinde ekonomik açıdan Covid-19 salgını etkilerinin geliÅŸmekte olan ülkelere göre sınırlı kalması, ülkemizin dünyaya uzattığı dayanışma eli ve dünyaya örnek saÄŸlık altyapımız ile her anlamda ‘Güvenilir ülke Türkiye’ fotoÄŸrafını herkese göstermiÅŸ olduk” dedi.

Åžimdi bunu üretim ve ihracatta sergilenecek yeni ve büyük bir sıçrama ile “taçlandırmanın” zamanının geldiÄŸini dile getiren Albayrak, “DeÄŸiÅŸim adını verdiÄŸimiz, Türkiye ekonomisinin ihracata, katma deÄŸerli üretime ve istihdama dayalı ekonomik modeli yakaladığı, cari denge sorununun güçlü bir ÅŸekilde çözdüÄŸü, kaynaklarını bu hedefler doÄŸrultusunda planladığı yeni bir dönemi birlikte kurgulayacağız.” diye konuÅŸtu.

“ÖNÜMÜZDE ÇOK AMA ÇOK BÜYÜK FIRSATLAR VAR”

Bakan Albayrak, Türkiye’nin önünde çok büyük fırsatlar bulunduÄŸuna dikkati çekti.

Türkiye’ni güçlü bir iç pazarı olduÄŸunu ve bunun yanında ülkelerin tedarik zincirlerini çeÅŸitlendirme yönündeki arayışlarının da ciddi anlamda arttığını vurgulayan Albayrak, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Özellikle üretim için, yerlileÅŸme için tarihi fırsat var. Bunu en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendireceÄŸiz. Tüm TÄ°M ailesine de burada büyük bir görev düÅŸüyor. Bugüne kadar yaptıklarımızı, uyguladığınız planları tekrar gözden geçirelim. Ve Türkiye’yi, Türkiye markasını dünyaya anlatmakta çok daha etkin, çok daha farklı ve baÅŸarılı metotları bulmamız gereken bir süreç var.”

Türkiye’nin avantajlarına da deÄŸinen Albayrak, ÅŸunları kaydetti:

“Dünyanın 56 ülkesine 4 saatlik uçuÅŸ mesafesinde olması, Türki Cumhuriyetler, Orta DoÄŸu ve Afrika ülkeleri ile tarihi ve kültürel baÄŸları, demir ipek yolunun kavÅŸağında bulunması, ülkemize bu yeni dönem için eÅŸsiz bir avantaj sunuyor. Çünkü ben hep bunu ifade ediyorum; özellikle dünyanın tek bir tedarik merkezine bağımlı kalmasının sorunları da ortaya çıkıyor son 3 aylık resimde.

Bu açıdan ihracatçılarımız noktasında, bu çok net söylüyorum. Sadece Türkiye’deki mevcut ihracat network altyapımız ile ilgili deÄŸil dünyadaki benzer bu pazarlarla alakalı kapasitesi olan ÅŸirketlerle de iÅŸ birliÄŸi Türkiye’yi birçok ihracat pazarı anlamında da yeni bir merkeze taşıyabilecek fırsatlar var.

Ortaklıklar yapabiliriz, ihracat pazarı oluÅŸturup üretim fabrikalarını o firmalarla birlikte kurabiliriz. Bu resimle iç pazarda ihracat network’ünde büyük fırsatlar sunabiliriz. Burada network’lerimizi de ciddi anlamda etkin bir ÅŸekilde kullanmamız lazım. Bu çerçevede biz bakanlık olarak tüm imkanlarımızla ihracatçımızın yanındayız.”

“Ä°THALAT ARTIK ESKÄ°SÄ° GÄ°BÄ° KOLAY OLMAYACAK”

Bakan Albayrak, ithalatın artık eskisi gibi kolay olmayacağını söyledi. Yerli üretimin önceleneceÄŸinin altını çizen Albayrak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Dün söyledim. Stratejik ve ülkemizde üretilme imkanı olmayan ürünler haricinde ithalat eskisi gibi kolay olmayacak. Çok net söylüyorum. Artık ihracatçı üretici ve sanayicinin daha öncelikle yerli üretim ve yerli üretimin küresel rekabette öne çıkması için ne gerekiyorsa yapacağız. Serbest Ticaret AnlaÅŸmalarımız (STA) var ama Türkiye’nin aleyhine, ticaret dengesi var ama Türkiye’nin aleyhine. Tüm bunları gözden geçireceÄŸiz. Ama ÅŸunu kastetmiyoruz, ihracatçılarımızın ihracat yapmak için bazı ithal ürünlere ihtiyacı var, hay hay.

Bunu özellikle spesifik ülkeler noktasında deÄŸil, artık yerli, Eximbank finansmanı varsa o ülkenin ithalatını yapacağı, bu çerçevede bu noktada yerel paranın da önceleneceÄŸi ÅŸekilde ithalat olduÄŸu çerçevede tabii ki daha kolay olur.

Ama hem yerel paralarla ticareti önceliklemeyecek, hem Türkiye’ye yatırım ve rekabeti açısından makul fırsatlar, finansman imkanları sunmayacak hem de sözde STA adı adı altında, ticaret dengesi adına Türkiye’nin aleyhine bir resim oluÅŸacak… O ülkeler, o ürünler o pazarlarla ilgili süreç artık eskisi gibi olmayacak. Ben bunu çok net söyledim.”

Bunun yanında makine-ekipman finansmanında kriterin yine yerli üretim olacağını ve artık sadece ithalat deÄŸil, ithal ürünlerin finansmanın da eskisi kadar kolay bir süreç olmayacağını bildiren Bakan Albayrak, “ÖrneÄŸin, bir sanayicimiz üretim için ihtiyaç duyduÄŸu makine için finansman talebi için kamu bankalarımıza geliyor.

Orada bir duracağız. Öncelikle ÅŸuna bakacağız; bu almak istediÄŸiniz makine Bursa’da, Konya’da veya diÄŸer illerde üretiliyor mu? Üretiliyorsa düÅŸük maliyetli, uzun vadeli finansmanın da saÄŸlandığı modelle öncelikle Türkiye’de üretilen bu makineyi alma ÅŸartıyla bu destekler bugüne kadar olmadığı ÅŸekliyle kolaylaÅŸtırılacak” dedi.

Albayrak, bu süreçte suistimallerin de önüne geçileceÄŸinin altını çizerek, “Bu yerli üretim öncelikli yeni dönem politikalarımızın bir ayağı da yerli üretim yapan firmalarımızın bu süreci istismar etmelerinin önüne geçmek olacak. Bazı istisnai firmaların bu süreci istismar etmelerinin de önüne geçmemiz lazım. ‘Nasılsa ithal zorlaşıyor, biz de iç piyasada fiyatı yükseltelim.’ Bu olmaz. Bununla ilgili ÅŸikayetler geliyor. Yerli üretimi el üstünde tutacağız ama fiyat rekabetinde suistimal etmeyeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

“HER ÅžEYÄ°N EN Ä°YÄ°SÄ°NÄ° YAPABÄ°LECEK KAPASÄ°TEYE SAHÄ°BÄ°Z”

Özellikle son 2-3 aylık dönemin dünyaya ve herkese bir mesaj verdiÄŸini belirten Albayrak, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

“On yıllardır Türkiye’de zihinsel kodlarımıza ket vurmaya çalışılan ‘Biz yapamayız, biz üretmeyiz, bu bizi aÅŸar’ söylemiyle bizi yıllardır baskılamaya çalışan bu söylemler son 2-3 aydır Türkiye olarak ortaya koyduÄŸumuz bu fotoÄŸrafla, özellikle Türkiye’de bize örülmeye çalışılan bu duvarları yıktığımız harika bir süreç oldu.

Savunma sanayinden saÄŸlığa kadar tüm bu alt yapı deÄŸiÅŸikliklerinden Türkiye’nin ortaya koyduÄŸu son 15-20 yıllık resim, aynı ÅŸekilde teknolojide günün ihtiyaçlarını karşılamada ortaya koyduÄŸumuz baÅŸarı… Ve ben hep ÅŸuna inanıyorum biz ülke olarak istersek, bunun en güzel örneÄŸini ihracatçılarımız yıllardır ortaya koyuyor, Allah’ın izniyle her ÅŸeyin en iyisini yapabilecek kapasiteye sahibiz. Ve bugün 83 milyon olarak tekrardan kavuÅŸmaya baÅŸladığımız bu güçlü özgüveni kaybetmemek üzere daha da güçlendirerek ileriye taşımamız lazım.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Pekcan, TESK yönetim kurulu üyeleriyle görüşmesinde konuştu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.