25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Savunma Sanayii-Ãœniversite BuluÅŸmaları”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir:
"Özellikle Barış Pınarı Harekatı'nda dünyanın durumunu gördüğümüzde ülkemiz aleyhine yapılan propagandaları gördüğümüzde demek ki bir şey var kardeşim diyorsunuz. Biz güçlü olmalıyız"
"Bu gücün de gelip dayandığı yer teknoloji. Savunma sanayisinde ve savunmada güçlü olmalıyız. Terörle bunca yıldır mücadele eden bir ülkenin çok daha güçlü bir noktada olması gerekiyordu"

CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°smail Demir, Barış Pınarı Harekatı’nda Türkiye aleyhine yapılan propagandalar göz önüne alındığında ülke olarak güçlü olmak zorunda olduklarını belirterek, “Bu gücün de gelip dayandığı yer teknoloji. Savunma sanayisinde ve savunmada güçlü olmalıyız. Terörle bunca yıldır mücadele eden bir ülkenin çok daha güçlü bir noktada olması gerekiyordu” dedi. 

Demir, Gaziantep’te Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) düzenlenen “Savunma Sanayii-Üniversite BuluÅŸmaları” panelinde yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin yerli savunma sanayisinin geliÅŸmesinin önemine deÄŸindi. 

Barış Pınarı Harekatı’nda yerli savunma sanayinin öneminin bir kez dana görüldüÄŸünü belirten Demir, “Özellikle Barış Pınarı Harekatı‘nda dünyanın durumunu gördüÄŸümüzde ülkemiz aleyhine yapılan propagandaları gördüÄŸümüzde demek ki bir ÅŸey var kardeÅŸim diyorsunuz. Biz güçlü olmalıyız. Bu gücün de gelip dayandığı yer teknoloji. Savunma sanayisinde ve savunmada güçlü olmalıyız. Terörle bunca yıldır mücadele eden bir ülkenin çok daha güçlü bir noktada olması gerekiyordu. Bu baÅŸarının dayandığı noktanın kendi teknolojinize güvenmek olduÄŸunu anlıyoruz. Dışarıya bağımlı olmakla biz çok zaman kaybettik.” diye konuÅŸtu. 

“GeleceÄŸin teknolojilerini ıskalamamalıyız”

Prof. Dr. Demir, Türkiye’nin en önemli kaynağının insan kaynağı olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°nsan kaynağımızı nasıl yetiÅŸtiririz, hangi kaynaÄŸa ihtiyacımız var, hangi mekanizmaları harekete geçirmemiz gerekiyor? Herkes bu sorumluluÄŸu hissetmek durumunda. EÄŸitimin her seviyesinde bunu hissetmeliyiz ve devletin her kademesinde, belirli politikalarla ülkemizi her alanda geleceÄŸe hazırlamalıyız. Savunma sanayi, tek başına iyi olduÄŸumuzu iddia etmemizin mümkün olmadığı bir konu. Sanayi ekosistemimiz toptan mobilize olmadıkça, çeÅŸitli alanlarda bilim ve teknolojide iyi adımlar atmakla ilgili gayretiniz ve politikalarınız yoksa savunma sanayisinde tek başına iyi olmamız mümkün deÄŸil. Sosyal bilimler, temel bilimler, pozitif bilimler olsun uygulamalı bilimler alanlarında iyi olmak zorundayız, bunun baÅŸka çaresi yok. GeleceÄŸin teknolojilerine bugünden hazırlanacağız. Bugün peÅŸinden koÅŸtuÄŸumuz, baÅŸkalarının 15-20 yıl önce geliÅŸtirdiÄŸi bazı teknolojileri bugün elde etmek istiyoruz. Ama buna çabalarken de geleceÄŸin teknolojilerini ıskalamamak adına çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bu da gelecek vizyonunu oluÅŸturan en önemli noktalardan bir tanesi.”

Yerli ve milliliÄŸin önemine deÄŸinen Demir, dijital çağın bazı temel unsurlarında geri kalınmaması gerektiÄŸini belirterek, burada da treni kaçırmamak için bu konuya özel önem verilmesinin önemli olduÄŸunu vurguladı.

“Özel sektörün çeÅŸitli alanlarda önünün açılması çok önemli”

Demir, özel sektörün bir ülkenin dinamizmi olduÄŸunu ve dinamizmin harekete geçirilmesi gerektiÄŸini belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Türkiye’deki mevcut savunma sanayi yapısında, savunma sanayindeki iÅŸlerin yüzde 80’ine yakınını belki üstelenen Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın hakim olduÄŸu ortaklıklar var. Bu yapı ambargo günlerinden edinilen dersler neticesinde ortaya koyulan iradeler, oluÅŸturulan güçlendirme vakıflarının bir araya gelmesiyle oluÅŸturulan ÅŸirketler aracılığıyla yürütülüyor. Özel sektörün çeÅŸitli alanlarda önünün açılması ve bu projelerimizde yer almaları bizim için çok önemli. Savunma Sanayi BaÅŸkanlığının proje yürütmedeki stratejilerinden bir tanesi, her ana yükleniciye belirli ölçüde küçük ve orta boyuttaki iÅŸletmelerle çalışmak ve onlara iÅŸ ortaklığı vermekle ilgili bir mecburiyeti var. Ar-Ge konularında da ve teknoloji geliÅŸtirme konularında da ürüne yönelik teknoloji anlamında bizi bir adım ileriye taşıyacak veya ÅŸu anda dışarıya bağımlı olduÄŸumuz konularda yerlileÅŸmeyi saÄŸlayacak teÅŸebbüsler önemli. Nerede bir ışık gördüysek ona destek olmak konusunda bir politikamız var. Dokunulmadık kabiliyet kalmasın istiyoruz. PeÅŸinden koÅŸtuÄŸumuz teknolojileri yakalamak, bir ödevimiz, bir görevimiz ancak geleceÄŸe yürümemizde önümüze idealler koymamız gerekiyor.”

Prof. Dr. Ä°smail Demir, Savunma Sanayi BaÅŸkanlığı olarak “Vizyoner Genç” adında bir internet portalı açtıklarını belirterek, gençlerden buradan kendilerine ulaÅŸmalarını, projelerini, fikirlerini paylaÅŸmalarını istedi.

“Biz idealist olarak yola çıkan gençlerimizin belli süre sonunda ideallerinin sönmesini deÄŸil, daha da parlatılmasını, daha da önlerinin açılmasını istiyoruz. Bunun görevimiz olduÄŸunu düÅŸünüyoruz.” diyen Demir,  konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: 

“GeleceÄŸe umutla bakmak çok önemli. Özgüven çok önemli. Türkiye’nin son 6-7 yılda maruz kaldığı ortamı, saldırıları düÅŸünürseniz, tarafsız bir gözle baksanız bile dünyadaki herhangi bir ülke bu kadar fazla badireden geçse, sadece bir tanesine maruz kalsa inanın 10-20 sene belini doÄŸrultamaz. Bu ülkede oluÅŸan dinamizm insanımızın samimiyeti, gurur duyacağımız bir unsur. Yeter ki ülke içinde paçalarımızdan aÅŸağıya çekenler olmasın. Milli davalarda milli duruÅŸu her zaman gösterebilecek yeteneÄŸe, yetkinliÄŸe ve yüreÄŸe sahip olmamız gerekiyor. Bu yüreÄŸe sahip olmayanlar maalesef bizi paçalarımızdan aÅŸağıya çekiyorlar. Ama bu da ÅŸu anlama gelmiyor; bu yüreÄŸe sahip olmayanlar ilelebet olmayacaklar demek deÄŸil. Israrla, sabırla kendimizi anlatıp, ülkemizin geleceÄŸi için, istikbalimiz için hep beraber çalışmak azminde olmalıyız. Tek Türkiye ve tek gelecek var. Sadece Türkiye’deki 82 milyonun deÄŸil, dünyanın birçok coÄŸrafyasındaki insanlar, Türkiye’ye umutla bakıyorlar. Bunlar sadece tarihi baÄŸlarımız olan ülkeler deÄŸil. Türkiye’nin duruÅŸu, belirli konularda, dünyada hiç kimsenin ses çıkarmadığı konularda sesini yükseltmesi, mazluma mazlum, zalime zalim demesi, takdire ÅŸayan bir konu. Ama bunu söyleyebilmek de bir bedel istiyor. Bu bedeli bize ödetmek isteyenlere de bizim bedeli ödemeyeceÄŸimizi, dimdik duracağımızı göstermemiz lazım.”

Programa, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait KirazoÄŸlu, Gaziantep BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Fatma Åžahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edibe Sözen ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Haluk Kalyoncu katıldı. 

Kalyoncu, program sonunda Prof. Dr. Ä°smail Demir’e çini bir pano hediye etti. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘Twitter siyasi reklamları yasakladı, ÅŸimdi gözler Facebook’ta’

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.