29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Savunmada ‘robotimler’ geliyor

Türk savunma sanayisi tarafından yürütülen Robotim Projesi ile insansız kara (İKA) ve hava (İHA) araçlarının etkinliği yeni teknolojilerle daha da artırılacak.

CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı koordinasyonunda, yapay zeka ve robotik alanında faaliyet gösteren firma, kurum ve kuruluÅŸların katılımıyla, belirlenen teknolojilerde teknik ve taktik ihtiyaçların karşılanabilmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda, söz konusu alanlarda yetkinliÄŸi bulunan firmaların oluÅŸturduÄŸu konsorsiyumla ocak ayında “Robotim-Ä°ÅŸbirlikçi Robotlar (insansız hava ve kara araçları) ile Otonom KeÅŸif, Güdüm ve Seyrüsefer Ar-Ge Projesi” sözleÅŸmesi imzalandı.

Proje kapsamında, insansız sistemlere yeni teknolojiler eklenerek geleceÄŸin harekat ortamına hazırlık yapılacak. Robotim Projesi’yle, yapay zeka destekli Ä°HA ve Ä°KA’ların sürü halinde, GPS olmayan ortamda ve tam otonom olarak görev icra edeceÄŸi bir sistem oluÅŸturulacak.

Kara ve hava araçlarının kendilerine has operasyonel avantajları en verimli ÅŸekilde kullanılacak, keÅŸif ve gözetleme görevleri için sürü içerisinde iÅŸ paylaşımı, farklı sensör verilerinin birleÅŸtirilmesi, ortak taktik ve davranış algoritmaları geliÅŸtirilecek.

Yetenekli robot sürüler

Projeyle, dağıtık yapay zeka destekli sürü algoritmalarının geliÅŸtirilmesi, yapay zeka destekli nesne ve dost-düÅŸman unsur tespiti, sürü haberleÅŸmesi altyapısı hazırlanması gibi sürü yeteneklerinin kazanılması hedefleniyor.

Ayrıca, Ä°HA’ların hareket halindeki Ä°KA’lara iniÅŸ yapabilmesi ve otonom ÅŸarj edilerek görevine devam etmesi, eÅŸ zamanlı konumlandırma ve haritalandırma ile kapalı ortamlarda dahi GPS bağımsız seyrüsefer ve güdüm yeteneÄŸi, Ä°HA ve Ä°KA’ların birlikte kullanımı ve yapay zeka destekli iÅŸ paylaşımı ile operasyonel kabiliyetlerin üst düzeye çıkarılması amaçlanıyor. 

Robotim Projesi’nde, Polonom-SelviTech iÅŸ ortaklığı ana yüklenici, TÜBÄ°TAK BÄ°LGEM, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ä°stanbul Ticaret Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi alt yüklenici olarak yer alıyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

DoÄŸal gaz ithalatında Rusya’nın ağırlığı azalıyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.