28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Savunmamıza gıptayla bakacaklar”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: "(Savunma sanayisinde) Kamu ve özel sektördeki tüm paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edecek, geliştirdiğimiz ürün ve teknolojilerle, pek çok ülkenin gıptayla takip ettiği yeniliklere de imza atacağız"
"18 sene önce yüzde 80 dışa bağımlı olan savunma sanayisi, bugün ekosistemde yer alan tüm aktörlerin katkılarıyla milli bir yapıya dönüştü"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, savunma sanayisinde kamu ve özel sektördeki tüm paydaÅŸlarla yakın iÅŸ birliÄŸi içinde çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “GeliÅŸtirdiÄŸimiz ürün ve teknolojilerle pek çok ülkenin gıptayla takip ettiÄŸi yeniliklere de imza atacağız.” dedi.

Ä°stanbul Sanayi Odası (Ä°SO) tarafından “Savunma Sanayisinde Yerli ve Milli Üretim Arayışları” temasıyla 2. Savunma Sanayisi BuluÅŸmaları etkinliÄŸi gerçekleÅŸtirildi.

Programın açılışında konuÅŸan Varank, Türk savunma sanayisinin Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonra yurt dışından hibeyle gelen ya da doÄŸrudan satın alınan sistemler üzerine kurgulandığını anımsatarak, bu durumun sonrasında milli savunma sanayisinin geliÅŸmesinin önünde engel olduÄŸunu anlattı.

Savunma sanayisinin dışarıya bağımlılığının daha sonraki süreçlerde oluÅŸturduÄŸu olumsuzluklara deÄŸinen Varank, Kıbrıs Barış Harekatı sırasındaki ambargo sonrası savunma sanayisinde yaÅŸanan hareketlilikten bahsetti.

Varank, savunma sanayisinin asıl büyük sıçramayı CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın çizdiÄŸi vizyonla gerçekleÅŸtirdiÄŸini kaydederek, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Hedefimiz; uluslararası savunma sanayisi üreticilerine sadece taÅŸeronluk yapmak deÄŸil, tam bağımsız Türk savunma sanayisini oluÅŸturmaktı. 18 sene önce yüzde 80 dışa bağımlı olan savunma sanayisi, bugün ekosistemde yer alan tüm aktörlerin katkılarıyla milli bir yapıya dönüÅŸtü. 2019’da savunma ve havacılık sanayi ihracatı, bir önceki seneye göre yüzde 35 artarak 2 milyar 740 milyon dolara ulaÅŸtı. Sektörde 50 bine yakın emekçi çalışıyor. Son 5 yılda 400’ün üzerinde yerli patent baÅŸvurusu yapıldı.”

“Küresel ÅŸirketlerle rekabet edebilecek ürünler geliÅŸtiriyoruz”

Varank, Türkiye’nin en büyük kümelenmesi olan SAHA Ä°stanbul’un 5 yılda hızla büyüdüÄŸünü ve 430 üyesiyle savunma sanayisinde öncü bir rol üstlendiÄŸini belirterek, kamu, özel sektör ve üniversite ekosistemini baÅŸarıyla hayat geçiren SAHA Ä°stanbul’un bugün savunma ve havacılık sanayisinin önemli oyunculardan olduÄŸunu söyledi.

“Türkiye geleceÄŸin savaÅŸ uçağı, uzun menzilli hava savunma sistemleri, uydu ve uydu fırlatma sistemleri gibi alanlarda ürün geliÅŸtirme faaliyetlerini sürdürüyor.” diyen Varank, bu alanlarda çalışan ülke sayısının bir elin parmaklarını geçmediÄŸini vurguladı.

Varank, “Daha önce bunları hayal bile edemezken, ÅŸimdi küresel ÅŸirketlerle rekabet edebilecek ürünler geliÅŸtiriyoruz.” diye konuÅŸtu.

Savunma sanayisinde gelinen noktaya iliÅŸkin örnekler veren Varank, ülkenin güzide savunma sanayi ÅŸirketlerinden yetiÅŸmiÅŸ mühendislerin ÅŸu an otomobilin matematik modellemeleri ve dayanıklılık testleri üzerine çalıştığını, savunma alanında biriktirdikleri tecrübelerle otomotiv sektöründe geleceÄŸi tasarladıklarını anlattı.

Savunma sanayisinde 7 yılda 4 milyar liralık yatırım teşvik belgesi

Varank, bakanlık olarak sektöre verdikleri desteklere deÄŸinerek,  son 7 yılda sektörün 4 milyar liralık sabit sermaye yatırımına teÅŸvik belgesi verdiklerini ve 5 bin kiÅŸinin istihdam edilmesini saÄŸladıklarını söyledi.

Teknoparklardaki iÅŸletmelere sundukları Ar-Ge desteklerinden bahseden Varank, 1231 Ar-Ge merkezini desteklediklerini, bunların bir kısmının doÄŸrudan savunma sanayisi odaklı çalıştığını anlattı.

Varank, TÜBÄ°TAK SAGE kapsamındaki çalışmalardan Isıl Pil ve Piroteknik BileÅŸenler, Ataletsel Ölçüm Birimi ATLAS, Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı KAŞİF ve Küresel Konumlama Sistemi Anteni SG KONUM gibi ürünlerden bahsederek,  BÄ°LGEM ve MAM aracılığıyla da savunma sanayi projeleri yürüttüklerini aktardı.

Bakan Varank, “Buradan ÅŸu çaÄŸrıyı yapmak istiyorum. Özel sektörün, yani her birinizin, bu enstitülerle çok daha yakın iÅŸ birliÄŸi içinde olması gerekiyor. Ar-Ge’si yapılan projelere sizler ölçek kazandırabilir, ticarileÅŸtirebilir ve ihracatını gerçekleÅŸtirebilirsiniz.” dedi.

Makine sektörüne çıktıkları ilk çaÄŸrıya 5,3 milyar liralık yatırım baÅŸvurusu geldiÄŸini, sonuçların nisanda açıklanacağını dile getiren Varank, bundan sonra kimya, ilaç, tıbbi cihaz, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları gibi alanlarda yeni baÅŸvuruları ilan edeceklerini söyledi.

“SunduÄŸumuz fonlar özel sektörü faiz kavgasından kurtaracak”

Varank, sundukları fonların yatırımlara ortak olacağını ve özel sektörü bankalarla faiz kavgası yapmaktan kurtaracağını belirterek, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Biz kendi öz sermayesiyle yatırım yapan iÅŸletmelerimizi destekleyecek mekanizmalar için çalışıyor, projeler geliÅŸtiriyoruz. Bu fonları çok artırmamız ve geliÅŸtirmemiz lazım. Türkiye’nin potansiyeline ve sanayicilerin yapabileceklerine çok büyük bir güven duyuyoruz. Kamu ve özel sektördeki tüm paydaÅŸlarla yakın iÅŸ birliÄŸi içinde çalışmaya devam edecek, geliÅŸtirdiÄŸimiz ürün ve teknolojilerle, inÅŸallah pek çok ülkenin gıptayla takip ettiÄŸi yeniliklere de imza atacağız.” 

Varank, savunma sanayisi baÅŸta olmak üzere tüm alanlarlarda yenilikçi bir dönüÅŸümün içinde olmaya devam edeceklerinin altını çizerek, “Bu dönüÅŸümü daha da hızlandıracak herkesin fikrine, bilgisine, özgün bakış açısına ihtiyacımız var. Milli Teknoloji Hamlesini topyekün bir seferberlik ruhuyla hayata geçireceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Varank, konuÅŸmasının ardından SAHA Ä°stanbul ve TÜBÄ°TAK Tüsside tarafından gerçekleÅŸtirilen Mini MBA Yönetici GeliÅŸim Programı’nı baÅŸarıyla tamamlayanlara sertifikalarını verdi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Altında son durum

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.