17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Sedef Kabaş hakkında iddianame hazırlandı

Kabaş'ın zincirleme şekilde "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan 8 yıl 2 aya ve "2 kamu görevlisine karşı alenen hakaret" suçundan da 4 yıl 8 ay olmak üzere toplam 12 yıl 10 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Katıldığı televizyon programındaki konuÅŸmasında “hakaret” suçunu iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle tutuklanan Sedef KabaÅŸ hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelinin “CumhurbaÅŸkanına hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlarından 12 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının, KabaÅŸ’ın 14 Ocak’taki televizyon programında yaptığı konuÅŸmalarla ilgili “CumhurbaÅŸkanına hakaret” suçundan baÅŸlattığı soruÅŸturma tamamlandı.

SoruÅŸturma sonunda hazırlanan iddianamede, Sedef KabaÅŸ’ın zincirleme ÅŸekilde “CumhurbaÅŸkanına alenen hakaret”, İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu ile UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu’na yönelik sözleri nedeniyle de iki kez “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlarını iÅŸlediÄŸinin tespit edildiÄŸi belirtildi.

Ä°ddianamede KabaÅŸ’ın zincirleme ÅŸekilde “CumhurbaÅŸkanına hakaret” suçundan 1 yıl 5 ay 15 günden 8 yıl 2 aya, bakanlara yönelik “görüntülü iletiyle kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan ise 2 yıl 4 aydan 4 yıl 8 aya olmak üzere toplam 3 yıl 9,5 aydan 12 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

“CumhurbaÅŸkanına hakaretten” daha önce de ceza almıştı

Sedef KabaÅŸ hakkında 7 Mayıs 2018’de sosyal medya hesabı Twitter’dan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a yönelik hakaret içeren paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle “CumhurbaÅŸkanına hakaret” suçundan dava açılmıştı.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, 30 Mayıs 2019’da Sedef KabaÅŸ’ı “CumhurbaÅŸkanına alenen hakaret” suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, KabaÅŸ’ın yargılama sürecinde piÅŸmanlık gösterdiÄŸi ve tekrar suç iÅŸlemeyeceÄŸi yönünde kanaat oluÅŸtuÄŸu gerekçesiyle hapis cezasının ertelenmesine karar vermiÅŸti.

Mahkeme, hazırladığı gerekçeli kararında KabaÅŸ’ın paylaşımında sarf ettiÄŸi sözleri CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan için söylediÄŸinin açık olduÄŸunu ve hakaret içerdiÄŸinin anlaşılması nedeniyle cezalandırıldığını açıklamıştı.

KabaÅŸ’ın aldığı cezaya yaptığı itiraz ise reddedilmiÅŸ, Ä°stanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, KabaÅŸ’a verilen 11 ay 20 günlük hapis cezasını hukuka uygun bulmuÅŸtu. Dava dosyası KabaÅŸ’ın temyiz baÅŸvurusu üzerine Yargıtaya gönderilmiÅŸti.

“Söylemleri, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ÅŸeref ve saygınlığına alenen saldırı mahiyetinde”

“CumhurbaÅŸkanına hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlarından 12 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilen Sedef KabaÅŸ hakkında hazırlanan iddianamede şüphelinin söylemlerinin, “CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ÅŸeref ve saygınlığına alenen saldırı mahiyetinde olduÄŸu” belirtildi.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Basın Suçları Bürosunca hazırlanan iddianamede, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan “müşteki”, CumhurbaÅŸkanlığı Ä°dari Ä°ÅŸler BaÅŸkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü “ihbar eden”, İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu ile UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu ise “maÄŸdur” sıfatıyla yer aldı.

Ä°ddianamede, “Tele 1” isimli televizyon kanalında yayınlanan “Demokrasi Arenası” isimli programda, şüpheli Sedef KabaÅŸ tarafından yapılan konuÅŸma sırasında “CumhurbaÅŸkanına hakaret” suçunun unsurlarını oluÅŸturacak nitelikte sarf ettiÄŸi söz ve beyanlarla ilgili olarak Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından resen soruÅŸturma baÅŸlatıldığı hatırlatılarak, soruÅŸturma sürecinde müşteki CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın avukatı tarafından 24 Ocak’ta ÅŸikayet dilekçesi sunulduÄŸu, CumhurbaÅŸkanlığı Ä°dari Ä°ÅŸler BaÅŸkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü tarafından da 28 Ocak tarihinde kanuni iÅŸlem yapılması için suç duyurusu yapıldığı kaydedildi.

25 ayrı soruşturma tek dosyada birleştirildi

SoruÅŸturma sırasında aynı olayla ilgili gerek dilekçe, gerek CÄ°MER aracılığıyla ihbarlarda bulunulduÄŸu ve soruÅŸturmaya kaydedilen 24 adet soruÅŸturma evrakının, aralarındaki hukuki ve fiili irtibat bulunması sebebiyle bu soruÅŸturmayla birleÅŸtirildiÄŸi aktarılan iddianamede ayrıca CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın avukatının, 26 Ocak’ta baÅŸsavcılığa ayrı bir ÅŸikayet dilekçesi sunduÄŸu ifade edildi.

Bu dilekçede özetle, “şüpheli KabaÅŸ’ın televizyonda kullandığı tahkir içerikli ifadelerini yenileyerek Twitter hesabı üzerinden 21 Ocak’ta paylaÅŸtığı, alenen müştekinin kiÅŸilik haklarına saldırmayı alışkanlık haline getirdiÄŸi, müştekinin ÅŸeref, onur ve haysiyetine yönelik ağır ifadeleri tekrar tekrar kullanarak suç iÅŸleme yönündeki iradesini yinelediÄŸi” ifadelerinin yer aldığı iddianamede, sosyal medya paylaşımıyla ilgili de isnat edilen suçun aynı olması nedeniyle dosyaların birleÅŸtirildiÄŸi dile getirildi.

Söz konusu programla ilgili açık kaynak araÅŸtırma raporu ve video çözümleme tutanağı düzenlendiÄŸine de iÅŸaret edilen iddianamede, şüpheli KabaÅŸ’ın bu raporlardaki suç unsuru beyanlarına yer verildi.

KabaÅŸ’ın ifadesi yer buldu

Ä°ddianamede, KabaÅŸ’ın 22 Ocak’ta emniyette alınan ifadesinde, “kastının hakaret olmadığı, sarf etmiÅŸ olduÄŸunun bir atasözü olduÄŸu, bir durumu anlatmak ve anlamı güçlendirmek için kullandığı bir metafor olduÄŸu, bu atasözünün aslında ‘öküz’ ifadesi geçtiÄŸi için canlı yayında ayıp olur diye kullanmak istemediÄŸi, bu ifadesiyle CumhurbaÅŸkanı dahil kimseyi kast etmediÄŸi, konuÅŸmasının bütününde tamamıyla genel olarak düşük üslubu eleÅŸtirdiÄŸi, konuÅŸmasının tam tersi hakaret ve küfür edenlere yönelik yaptığı bir eleÅŸtiri konuÅŸması olduÄŸu, CumhurbaÅŸkanı dahil kimseyi hedef alarak söylemediÄŸi” ÅŸeklinde beyanda bulunduÄŸu kaydedildi.

KabaÅŸ’ın baÅŸsavcılıkça alınan ifadesinde ise “Kesin kez hakaret suçunu kabul etmiyorum. Bu atasözü de anonim bir söz. Bir kiÅŸiyi veya sayın CumhurbaÅŸkanını hedef alarak kullanmadım. Twitterda paylaÅŸmamın nedeni de çeÅŸitli medya araçları ve sosyal medya hesaplarında ÅŸahsıma yönelik linç giriÅŸiminde bulunulmasıydı.” dediÄŸi aktarıldı.

“Hakaret” suçuyla ilgili AÄ°HM ve Yargıtay kararlarına vurgu

Ulusal ve Uluslararası mevzuat ile yargı kararları dahilinde inceleme yapıldığı belirtilen iddianamede, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin (AÄ°HS) ifade özgürlüğü baÅŸlığı ile düzenlenen 10. maddesi ile Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM) tarafından ifade özgürlüğünün sınırlılığıyla ilgili verilen kimi kararlara vurgu yapıldı.

“AÄ°HM, McVicar V BirleÅŸik Krallık 2002-III kararında, basın mensuplarının, iyi niyetli ve doÄŸru olgular temelinde hareket etme ve gazetecilik etiÄŸine uygun biçimde güvenilir ve kesin bilgi vermek ÅŸeklindeki ödev ve sorumluluklarının olduÄŸunu belirtmiÅŸtir.” ifadesi kullanılan iddianamede, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 10 Temmuz 2020 tarihli ÅŸu kararına iÅŸaret edildi:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayası’na göre, CumhurbaÅŸkanı devletin başıdır ve bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliÄŸini temsil eder. Bu nedenledir ki ‘CumhurbaÅŸkanına hakaret’ suçu, kiÅŸilere ve ÅŸerefe karşı suçlar içerisinde deÄŸil, devlete karşı iÅŸlenmiÅŸ suçlar bölümünde düzenlenerek devleti temsil eden CumhurbaÅŸkanlığı makamının saygınlığının korunması amaçlanmıştır. Devlete karşı iÅŸlenen suçlardan bir kısmının gerçek maÄŸdurunun makamı temsil eden gerçek kiÅŸi olmakla birlikte, Devlete iliÅŸkin hukuki yararın korunması, kiÅŸiye nazaran daha üstün tutulmuÅŸtur.”

“Hakarete hiç kimse katlanmak zorunda deÄŸildir”

Örnek kararlarda, “eleÅŸtiri hak ve görevinin kötüye kullanılmaması, ifade veya yazıda küçültücü, incitici, abartılı sözlerden kaçınılması, bu öğelerden birinin olması halinde haber verme ve eleÅŸtiri hakkından söz edilmeyecek eylemin hukuka aykırı olacağının” belirtildiÄŸi anlatılan iddianamede, aynı metinlerde, “mutlak haklardan olmayan ifade hürriyetinin sonsuz ve sınırsız olmadığı, kısıtlı da olsa belli ÅŸartlarda sınırlandırılabileceÄŸinin” de yer bulduÄŸu vurgulandı.

Ä°ddianamede, “Demokratik toplumlarda siyasiler, üst düzey bürokratlar ile kamuya mal olmuÅŸ kiÅŸiler, diÄŸer insanlara nazaran ağır eleÅŸtirilere daha fazla katlanmalıdırlar. Ancak hakarete hiçbir kimse katlanmak zorunda deÄŸildir. Ä°fade hürriyeti bakımından eleÅŸtiri ve hakaret ayrı ayrı deÄŸerlendirilmesi gereken kavramlardır. Kaba sövme hiçbir koÅŸulda eleÅŸtiri olarak kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ile yargı kararları göz önünde bulundurularak değerlendirme yapıldığı bildirilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

“Şüpheli KabaÅŸ’ın yazılı basına göre çok daha hızlı ve güçlü bir etkiye sahip olan görsel yayın aracılığıyla, söylemlerini etkili ve güçlü bir biçimde umuma yaydığı, söylemiÅŸ olduÄŸu söz ve beyanların toplumun geliÅŸmesine katkı sunması beklenen bir deÄŸer içermediÄŸi ve özellikle eleÅŸtiri sınırlarını aÅŸtığı, açıkça CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ÅŸeref ve saygınlığına alenen saldırı mahiyetinde olduÄŸu, açıklanmasında kamu yararının olmadığı anlaşılmıştır.”

Basın mensuplarının, iyi niyetli ve doÄŸru olgular temelinde hareket etme ve gazetecilik etiÄŸine uygun biçimde güvenilir ve kesin bilgi vermek ÅŸeklindeki ödev ve sorumluluklarının olduÄŸu vurgusu yapılan iddianamede KabaÅŸ ile ilgili, “Ancak somut olayda hakarete varmadan eleÅŸtirisel düşüncesini açıklama imkanı olmasına raÄŸmen hakaret içerikli sarf edilen söz ve beyanların, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı damgalama amacı taşıyan, nefrete kışkırtma ihtimali olan ve hoÅŸ görülebilir bir seviyenin üstünde eleÅŸtiri sınırını aÅŸan nitelikte olduÄŸu, sözlerin yeterli temel olgudan eksik olarak kamuoyunu ilgilendiren konuda açıkça yapılan fikir alışveriÅŸi niteliÄŸine haiz olmadığı, salt ve ithafen CumhurbaÅŸkanı’na karşı ÅŸeref ve saygınlığına alenen saldırı mahiyetinde olduÄŸu, bu haliyle de basın ve ifade özgürlüğünden yararlanılamayacağı kanaatine varılmıştır.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Bakanlara yönelik ifadeler

Şüpheli Sedef KabaÅŸ’ın televizyondaki hakaret içerikli ifadelerini Twitter adresinden yinelediÄŸi ve Adalet Bakanlığınca “CumhurbaÅŸkanına hakaret” suçu bakımından kovuÅŸturma izni verildiÄŸi kaydedilen iddianamede, şüphelinin hakaret içeren sözü, 14 ve 21 Ocak tarihlerinde deÄŸiÅŸik zamanlarda birden fazla kez sarf ettiÄŸi, bu kapsamda zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiÄŸinin anlaşıldığı da kayda geçildi.

Ä°ddianamede, KabaÅŸ’ın 14 Ocak’taki aynı programda, “cevap hakkı” adı altında UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı ile İçiÅŸleri Bakanına yönelik ifadelerinin de kamusal tartışmaya katkı saÄŸlamayan, kiÅŸilerin ÅŸeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diÄŸer fertler nezdindeki saygınlığını küçük düşürmeye yönelik olduÄŸuna iÅŸaret edilerek, bu ifadelerin damgalama amacı taşıyan, nefrete kışkırtma ihtimali olan ve hoÅŸ görülebilir bir seviyenin üstünde eleÅŸtiri sınırını aÅŸan nitelikte olduÄŸu, kamu oyunu ilgilendiren konularda açıkça yapılan fikir alışveriÅŸine müstenit beyanlar olmadığı, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçunu oluÅŸturduÄŸu dile getirildi.

Olay

Ä°stanbul Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, Sedef KabaÅŸ’ın 14 Ocak’taki televizyon programında yaptığı konuÅŸmalarla ilgili “CumhurbaÅŸkanına hakaret” suçundan soruÅŸturma baÅŸlatmıştı.

KabaÅŸ’ın suça konu konuÅŸmayı yaptığı kanalın merkezi Sarıyer’de olduÄŸu için dosya, Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına gönderilmiÅŸ, savcılıkça KabaÅŸ hakkında gözaltı kararı verilmiÅŸti.

Gözaltına alınan KabaÅŸ, “CumhurbaÅŸkanına hakaret” suçundan baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında sevk edildiÄŸi nöbetçi hakimlikçe 22 Ocak’ta tutuklanmıştı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya, Ukrayna’yı iÅŸgale baÅŸlayabilir”

HIZLI YORUM YAP