26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Suyun rotası şura ile belirlenecek

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Özkaldı, 4 Ekim'de başlayacak 1'inci Su Şurası ile suyu kullanan tüm paydaşların daha verimli ve etkin yararlanması için orta ve uzun vadede alınması gereken tedbirlerin belirleneceğini bildirdi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif  Özkaldı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenecek 1’inci Su Åžurası’na iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.

Yaşanan kuraklık ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte suyun öneminin tekrar ortaya çıktığını belirten Özkaldı, su konusunun daha önce başka şuralarda da tartışıldığını ancak müstakil olarak her yönüyle değerlendirilen bir şuranın Bakanlık tarafından ilk defa düzenleneceğini söyledi.

Özkaldı, Åžura’nın ilk duyurusunun 29 Mart 2021’de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından yapıldığını anımsatarak, sonrasında Bakanlık olarak yürütme kurulu ve 11 çalışma grubu oluÅŸturulduklarını ifade etti.

Söz konusu çalışma gruplarının 30 Nisan 2021 ila 30 Temmuz 2021 arasında belirlenen konuları yoğun olarak ele aldığını aktaran Özkaldı, söz konusu grupların çalışmalarını tamamladığını ve raporladığını anlattı.

Özkaldı, 4 Ekim Pazartesi günü Su Åžurası’nın baÅŸlayacağı bilgisini verdi.

6-8 Ekim’de oluÅŸturulacak divan tarafından kararların deÄŸerlendirileceÄŸini belirten Özkaldı, “22 Ekim 2021’de yine CumhurbaÅŸkanımızın himayelerinde 1’inci Su Åžurası kararları açıklanacak. Çalışmalarımız gayet iyi gidiyor.” dedi.

Suyun tasarruflu kullanılması hedefleniyor

Özkaldı, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığına dikkati çekerek, ülkenin, etkin ve verimli kullanıldığında kendi kendine yetebilen kaynakları olduÄŸunu söyledi.

Türkiye’de ÅŸu an suyun yaklaşık yüzde 77’sinin tarımda, geri kalan yüzde 23’ünün ise içme, kullanma ve sanayi amaçlı kullanıldığını aktaran Özkaldı, ÅŸunları kaydetti:

“Her iki tarafta da suyu verimli kullanmak zorundayız. Bu ÅŸurada da en büyük çıktılardan bir tanesi gerek tarım sektöründe çiftçilerin kullandığı yüzde 77’lik oranın bir miktar azaltılması yönünde gerekse sanayide suyun daha etkin, verimli ve tasarruflu kullanılması olacak. Bir diÄŸer çıktı da uzun yıllardan beri üzerinden çalıştığımız Su Kanunu. Bu kanun taslağı aslında hazır ama biz istedik ki ÅŸura kapsamında tartışmaya açalım ve varsa eksikleri tamamlayalım. Su Åžurası’nın akabinde de Su Kanunu yasalaÅŸacaktır diye ümit ediyoruz. Böylelikle içinde su olan bir kanun Cumhuriyet tarihinde ilk kez yasalaÅŸmış olacak. Bu da en büyük çıktılardan biri.”

Eylem planları hazırlanacak

Özkaldı, Åžura ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları hazırlanacağını belirterek, “Suyu kullanan tüm paydaÅŸların daha verimli ve etkin yararlanması için orta ve uzun vadede alınması gereken tedbirler belirlenecek. Bunlar, ilgili paydaÅŸlara iletilerek, takip edilecek.” diye konuÅŸtu.

Su Åžurası için oluÅŸturan internet sitesinde “Fikrini Bildir” köşesi olduÄŸuna iÅŸaret eden Özkaldı, buraya 1000’in üzerinde görüş geldiÄŸini bildirdi. Özkaldı, ÅŸura süresince vatandaÅŸların görüşlerini iletmelerinden memnun olacaklarını sözlerine ekledi.

Su Şurası kapsamında oluşturulan 11 çalışma grubu şöyle:

– Su verimliliÄŸi,

– Suyun havza ölçeÄŸinde yönetimi,

– Su hukuku ve politikası,

– Su güvenliÄŸi ve atık su hizmetleri,

– Su kaynaklarının kalite ve miktar olarak korunması ve izlenmesi,

– Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin su kaynaklarına etkisi ve uyum,

– Su kaynaklarının yönetiminde karar destek sistemleri,

– Su kaynaklarının geliÅŸtirilmesi,

– Tarımsal sulama,

– Depolamalı tesisler (yer altı ve yer üstü barajları, göletler),

– Su, orman ve meteoroloji

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

25 bin kişiye istihdam imkanı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.