26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

TANAP’tan Türkiye’ye gelen gaz 3 milyar metreküpü geçti

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP'la Türkiye'ye ekim ayı sonu itibarıyla 3,08 milyar metreküp doğal gaz iletildiğini söyledi.

Trans Anadolu DoÄŸal Gaz Boru Hattı (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Brüksel’de düzenlenen Akdeniz Enerji Düzenleyicileri BirliÄŸi (MEDREG) yıllık forumunda AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Güney Gaz Koridoru’nun en önemli kısmı olan TANAP’ın iÅŸler durumda olduÄŸunu belirten Düzyol, “Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesinin bir miktar daha zamana ihtiyacı olacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla Avrupa’ya ticari gaz akışı önümüzdeki yılın son çeyreÄŸinde baÅŸlayabilecek gibi görünüyor. Åžu anda Türkiye, üzerine düÅŸen yükümlülükleri bu konudaki ortağı Azerbaycan’la birlikte yerine getirmiÅŸ durumda.” diye konuÅŸtu.

Azerbaycan da Avrupa’nın gaz tedarikçisi olacak

Düzyol, TANAP’ın doÄŸusundan batısına kadar tamamının “gazlandırılmış” durumda olduÄŸuna ve gerekli testlerin tamamlandığına dikkati çekerek, “Ä°nÅŸallah önümüzdeki yıl ticari gaz akışının baÅŸlamasıyla birlikte bu açılan yeni koridor üzerinden Azerbaycan’da Avrupa’nın yeni gaz tedarikçisi konumuna gelmiÅŸ olacak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

TANAP’la 16 aydır Türkiye’ye gaz akışının devam ettiÄŸini vurgulayan Düzyol, “TANAP’la Türkiye’ye ekim ayı sonu itibarıyla 3,08 milyar metreküp doÄŸal gaz ilettik.” ifadesini kullandı.

Düzyol, TANAP’ta ilk yıl için 2 milyar metreküp, 2019 yılının haziran ayından 2020 yılının haziran ayı sonuna kadar 4 milyar metreküp doÄŸal gaz taahhütleri olduÄŸunu anımsatarak, “Türkiye, 2020 yılının haziran ayı sonundan itibaren yıllık 6 milyar metreküp doÄŸal gaz almaya baÅŸlayacak. Akabinde TAP’ın hazır olmasıyla beraber 2022 veya en geç 2023 yılında tam kapasiteye ulaÅŸarak 16 milyar metreküplük bir taşıma hacmine ulaÅŸmış olacağız.” dedi.

TANAP’ın Türkiye’nin ihtiyaç duyduÄŸu yüksek hacimlerdeki doÄŸal gazı “otoban” gibi doÄŸrudan tüketim merkezlerine taşıma imkanı saÄŸlayacak bir proje olduÄŸuna iÅŸaret eden Düzyol, TANAP’ın çok büyük bir kapasiteyle doÄŸal gaz taşıma imkanı saÄŸladığı için BOTAÅž’a arz esnekliÄŸi verdiÄŸini anlattı.

Düzyol, TANAP’ın transit ülkelerle Rusya arasında yaÅŸanabilecek olası sorunlardan kaynaklı doÄŸal gaz kesintilerinin çözümünde ve aşılmasında önemli bir rol üstlenebileceÄŸini belirterek, TANAP’ın BOTAÅž’ın ana iletim hattına yapması gereken ilave yatırım ihtiyacını da büyük ölçüde ortadan kaldırdığını söyledi.

“En ucuz gaz”

Azerbaycan doÄŸal gazının uygun fiyatlı olduÄŸuna dikkati çeken Düzyol, “TANAP ile taşıdığımız gaz ÅŸu anda Türkiye’nin mevcut tedarikçi ülkelerden ithal ettiÄŸi en ucuz gaz. Bu anlamda BOTAÅž’ın ortalama alım maliyetlerinin düÅŸürülmesi noktasında da Azeri gazının payının artması fevkalade önemli.” diye konuÅŸtu.

Düzyol, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp civarında bir doÄŸal gaz tüketimi olduÄŸunu anımsattı.

Azerbaycan’la yapılan ilk doÄŸal gaz anlaÅŸmasının 6,6 milyar metreküplük bir miktarı kapsadığını hatırlatan Düzyol, TANAP’ın saÄŸlayacağı 6 milyar metreküplük artışla gelecek yıldan baÅŸlayarak toplam 12,6 milyar metreküplük doÄŸal gazının Türkiye’de tüketileceÄŸini ifade etti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Irak ile elektrik ticareti 2020’de baÅŸlayabilir

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.