29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

TAREKS-TSE İŞLEMLERİ NE OLACAK?

URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a gönderdiği yazıda; AB ülkelerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde gelen ürün güvenliği denetimine tabi parçalarının denetim sürelerinin uzaması, sanayici ve ihracatçı firmaları mağdur ettiğini belirtti. Özenalp, “denetimlerin elektronik ortamda beyana dayalı olarak yapılması ve sonlandırılmasını öneriyoruz” dedi.

Uluslararası Rekabet Ve Teknoloji Birliği (URTEB) Genel Başkanı Ahmet Özenalp, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a bir yazı gönderdi. Özenalp yazısında, “Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın kapsamında Ticaret Bakanlığımızın da birçok önlemin alındığını biliyoruz. İnsanların sokağa çıkmaya korktuğu, can emniyetinin olmadığı bu dönemde sanayicilerimiz zor şartlar altında üretim ve ihracat yapmaya devam ediyorlar. Ticaret Bakanlığımız içinde Gümrüklerimiz, aynen sağlık teşkilatımızda olduğu gibi görev yapmaktalar. Aksi takdirde sanayici üretiminin sürdürülebilir olması mümkün değildir. Gümrük teşkilatımız denilince taşrada sadece memurlarımız değil, onlarla birlikte çalışan gümrük müşavirlerimizi de ifade etmek benim için bir görevdir. Bu günlerde sağlıkçılarımızla birlikte sahada çalışan güvenlik kuvvetlerimiz, gümrükçülerimiz dahil tüm vatandaşlarımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Denetimlerin uzaması

Yazısında, Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan denetimlerin birçoğunun, bir teknik adam olarak gerekli olduğuna inananlardan olduğunu vurgulayan Özenalp sözlerine şöyle devam etti; “ Ancak içinde bulunduğumuz günlerde sanayicilerimizin aksam parça olarak yurt dışından, özellikle AB ülkelerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde gelen ürün güvenliği denetimine tabi parçalarının denetim sürelerinin uzaması, sanayici ve ihracatçı firmaları mağdur etmektedir.”

Fiili denetim yapılmamalı

2020/9 sayılı Ürün Güvenliği Denetimi tebliği gereği Tareks denetimleri başvurularının elektronik ortamda yapıldığının altını çizen Özenalp, “TRAFO, ELEKTRİK MOTORU, KONTROL ÜNİTESİ gibi bazı makine parçaları A.TR eşliğinde gelse dahi fiili denetime alınmaktadır. Her şeyin elektronik ortamda yapılmaya gayret edildiği; insan teması ve yoğunluğunun azaltılması gerektiği bu dönemde, fiili denetim yapılmasının sakıncalı olduğunu ifade etmek isterim. Fiili denetim demek, antrepo yetkilisi, depo çalışanları, forklift görevlisi, ambalaj açıcısı, gümrük personeli, gümrük müşaviri, TSE uzmanı vs. birçok kişinin aynı anda bir araya gelmesini mecbur kılmaktadır. Bu riskli ortamda fiili denetim yapılsa da denetimin sonlanması öyle birkaç günde sonuçlanan bir işlem değildir. Eşyaya göre 30 gün, 40 gün süren denetimlerin olduğunu ifade etmekte yarar görüyorum.
Özellikle ürün denetiminde görevli olan çalışanlarımız, evrak üzerinde bir nokta veya birkaç rakam eksik, diye müracaatları bekletmekte; eksik tamamlanıp sistem üzerinden dönüş yapıldığında kendilerine ulaşılamamaktadır. Bazı fabrikaların kaynak hattının durduğu bilgisini üzülerek ifade ediyorum. Ürün güvenliği kapsamında 10 Mart 2020 tarihinde yapılan başvurulardan halen sonuç alınmadığını belirtmek isterim” dedi.

Yaşanan aksaklıklar

Özenalp yazısına şöyle devam etti; “Bazı otomotiv firmaları yetkilerinin ifadelerine göre 17.03.2020 tarihinde yapılan başvuru ile ilgili fiili denetimde halen hiçbir dönüş alınamadığı, uzman olarak görev alan personelin telefonlarını açmayıp, maillere cevap vermediği ifade edilmektedir. Dünyanın salgın nedeniyle sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Elbette bu durumdan kurum çalışanları da etkilenmektedirler ama herkesin üzerine düşen sorumlulukları, bu dönemde eksiksiz yerine getirme mecburiyeti vardır. Bu unutulmamalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘milli dayanışma’ kampanyası kapsamında milletimize seslenişinde “İş insanlarımıza hitaben Türkiye her hal ve şart altında üretime devam etmek ve şartları sağlamak zorunda olan bir ülkedir” diyerek üretimin ne kadar hayati olduğunu bizlere anlatmıştır”

Talebimiz

Özenalp, yazısında taleplerini şöyle sıraladı;  “Rekabet.net vasıtasıyla bu salgın geçene veya normal düzeye dönünceye kadar denetimlerin elektronik ortamda beyana dayalı olarak yapılması ve sonlandırılmasını öneriyoruz. Bu durum vatandaş sağlığı açısından önem arz etmektedir. Şayet bu yapılamayacaksa ilgililerin, arayanların telefon ve maillerine cevap vermelerinin sağlanacağına, sizin iş dünyasını yakından tanıyan bir Sayın Bakan olarak sağlayacağınıza inanıyorum. Başvuruların süratle sonuçlanmasını, sanayicimizin sürdürülebilir rekabeti sağlaması açısından çok önemsiyoruz.”

Rekabet.net

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Burs ve krediler hesaplarda!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.