31 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi’nden (BOSÄ°AD) yapılan açıklamaya göre, otomotiv ve tekstil ihracatında koronavirüs salgını nedeniyle yaÅŸanan kayıplar, geleceÄŸe yönelik beklenti ve öngörüler, BOSÄ°AD BaÅŸkanı Rasim ÇaÄŸan’ın moderatörlüÄŸündeki video konferans toplantısında ele alındı.
UludaÄŸ Otomotiv Endüstrisi Ä°hracatçıları BirliÄŸi (OÄ°B) BaÅŸkanı Baran Çelik ve UludaÄŸ Tekstil Ä°hracatçıları BirliÄŸi (UTÄ°B) BaÅŸkanı Pınar TaÅŸdelen Engin, toplantıda, “Pandemi Sürecinde YaÅŸananlar” ve “Yeni Normale DönüÅŸ” baÅŸlıklarında açıklamalarda bulundu ve sanayicilerin sorularını yanıtladı.
OÄ°B BaÅŸkanı Çelik, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, salgın nedeniyle mart ayının ikinci yarısından itibaren Türkiye’de ihracatı en çok düÅŸen sektörün otomotiv olduÄŸunu belirtti.
Mayıs ayında fabrikaların tekrar çalışmaya baÅŸladığını aktaran Çelik, ÅŸunları kaydetti:
“Öngörümüz, yüzde 20 iyi senaryo, yüzde 30 kötü senaryo ile bu yılı kapatacağımız yönünde. Önümüzdeki süreçte ise 6 ay kadar yeni normale geçeceÄŸiz, en azından aşı bulunana kadar. Yeni normalde eski performansı yakalamamız çok zor; ancak umutlu veriler de geliyor. Firmalar tüm tedbirleri alarak, üretime döndü. Bu dönüÅŸler, azalan talep ve saÄŸlık tedbirleri nedeniyle düÅŸük tempolu olacak. Mayıs ayında ihracattaki beklenti, yüzde 40-50 aralığında bir azalış yönünde.”
Çelik, ihracattaki azalışta hazirandan itibaren yüzde 20-25 dilimine geçileceÄŸini vurgulayarak, “Son çeyrekte yeni normalden çıkıp normale dönüÅŸün yaÅŸanmasını bekliyoruz. Pandeminin sona ermesiyle pazardaki geri dönüÅŸün çok hızlı olacağına inanıyorum. Avrupa BirliÄŸi’nin kısa sürede toparlanması, sektöre can suyu olacaktır.” ifadesini kullandı.
Çevre bilincinin artmasıyla elektrikli araçlara dönüÅŸün hızlanacağına dikkati çeken Çelik, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin otomotivde yeniden baÅŸlayan bu oyunun içinde yer alma gücü artacak. Pandemi dönemince bireysellik, toplu taşımaları etkileyecek ve insanların belli segment araçlara talebi artacaktır. Bu açıdan da bir potansiyelden bahsetmek mümkün. Ä°hracat gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz geliÅŸmiÅŸ ülke pazarlarındaki maliyetlerle Türkiye’nin maliyetleri arasındaki makas açılacak ve Türkiye’nin rekabetçiliÄŸi artacak. Ä°ç pazarın büyümesini engelleyen ÖTV’lerin yüksekliÄŸi üzerine görüÅŸmelerimiz devam ediyor.”
“Artık maskeyi bir aksesuar olarak göreceÄŸiz”
Tekstil sektöründeki genel tablo ve ihracat verilerine iliÅŸkin açıklamalarda bulunan UTÄ°B BaÅŸkanı Engin de tekstil sektörünün krizlere alışkın olduÄŸunu aktardı.
Salgın sebebiyle geleceÄŸin öngörülemediÄŸi bir dönem yaÅŸandığını ifade eden Engin, “Ocak ve ÅŸubat fuarlarında müÅŸterilerden ciddi talepler almıştık ve 2020 için çok ümitliydik. Salgın, en büyük pazarlarımız Avrupa ve Amerika’yı da etkiledi.” dedi.
Bursa’nın tekstil ihracatının nisan ayında yüzde 65 düÅŸtüÄŸünü belirten Engin, “Ocak-nisan döneminde, bir önceki yıla göre azalış, yüzde 22. Haziran ayından itibaren Avrupa’dan ciddi taleplerin geleceÄŸini düÅŸünüyorum. Bu yönde birçok gösterge var. MaÄŸazalar açıldıktan sonra hazırlıklı olmalıyız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Gelecek dönemde taleplerin farklılaÅŸarak sipariÅŸlerin evirileceÄŸini ve tüketici alışkanlıklarının deÄŸiÅŸeceÄŸini kaydeden Engin, ÅŸöyle devam etti:
“Yeni jenerasyon sürdürülebilirlik üstünde çok duruyor. Belki ‘fast fashion’dan yavaÅŸ yavaÅŸ uzaklaÅŸacağız. ÇeÅŸitli ürünlerde önümüzde fırsatlar var. Özellikle teknik tekstil alanında büyük yatırımlar yapmadan elimizdeki makine parkıyla çok farklı ürünler üretebiliriz. Artık maskeyi bir aksesuar olarak göreceÄŸiz. Avrupa’da okullar açılıyor, ciddi bir talep var. Üniversiteler ve Ar-Ge merkezleri ile dirsek temasındayız. Ä°hracat süreçleri ve spesifikasyonların belirlenmesi noktasında çalışmalar devam ediyor. Çok önemli konulardan biri de üreticiyi korumak adına en azından bu dönemde ithalatla ilgili önlemlerin alınması. Ä°ç piyasada, Ramazan Bayramı’ndan sonra bir hareketlenme yaÅŸanacaktır. Özellikle bu dönemde sürdürülebilir ürünlerin üstüne gitmek, Ar-Ge çalışmalarına önem vermek, medikal tekstiller ve fonksiyonel ürünlerle ilgili çalışmalar yapmak gerekiyor. Fuarların durumu merak ediliyor; zamana bırakmak lazım. UTÄ°B olarak, sanal fuarlar, online B2B görüÅŸmeleri ile ilgili projeler yürütüyoruz.”
AA
Rekabet Kurumu’ndan 29 markete soruÅŸturma
KDV iade tutarı 50 bin TL’ye çıkarıldı
CHP’den kayyum eylemi
ABD’den 14 Türk ÅŸirketine Rusya yaptırımı
Türk-İş açlık sınırı 20 bin liranın üzerine çıktı
Bursa’da FETÖ’nün ‘gaybubet evlerinde’ operasyon
Salgının nedeni: Taze doğranmış soğanlar
Emekli maaş zammı ne kadar olacak?
Rusya, Türkiye’den tereyağı ithalatına baÅŸladı
Esenyurt Belediyesi’ne görevlendirildi
65 yıllık kumaş devi iflas etti
KDV iade tutarı 50 bin TL’ye çıkarıldı
CHP’den kayyum eylemi
ABD’den 14 Türk ÅŸirketine Rusya yaptırımı
Türk-İş açlık sınırı 20 bin liranın üzerine çıktı
Bursa’da FETÖ’nün ‘gaybubet evlerinde’ operasyon
Salgının nedeni: Taze doğranmış soğanlar
Emekli maaş zammı ne kadar olacak?
Rusya, Türkiye’den tereyağı ithalatına baÅŸladı
Esenyurt Belediyesi’ne görevlendirildi
65 yıllık kumaş devi iflas etti