16 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Tekstilciler sektörel teşvik istiyor

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Ahmet Hamdi Topbaş: "Tekstil sadece Türkiye'nin değil dünyanın en stratejik sektörlerinden biri. Türk tekstil sektörünün Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere dünyayla rekabet edebilmesi için işveren üzerindeki mali yüklerin azaltılması gerekiyor

Türkiye Tekstil Sanayii Ä°ÅŸverenleri Sendikası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ahmet Hamdi TopbaÅŸ, tekstilde bölgesel yerine sektörel teÅŸviklere ihtiyaç duyulduÄŸunu belirterek, “Tekstil sadece Türkiye’nin deÄŸil dünyanın en stratejik sektörlerinden biri. Türk tekstil sektörünün Uzak DoÄŸu ülkeleri baÅŸta olmak üzere dünyayla rekabet edebilmesi için iÅŸveren üzerindeki mali yüklerin azaltılması gerekiyor.” dedi.

TopbaÅŸ, Türkiye Ä°ÅŸveren Sendikaları Konfederasyonu (TÄ°SK) Genel Merkezinde düzenlenen “TÄ°SK Basın Sohbetleri”nde, tekstil sektörünün durumu, sorunları ve talepleriyle ilgili açıklamada bulundu.

Dünyada hazır giyim perakende piyasasının büyüklüÄŸünün 1,5 trilyon dolar seviyesinde olduÄŸuna dikkati çeken TopbaÅŸ, Türkiye’nin Çin, Almanya, BangladeÅŸ, Hindistan ve Ä°talya ile birlikte dünyanın en büyük tekstil ve hazır giyim ihracatçısı olduÄŸunu söyledi.

Tekstil kadın istihdamının en yüksek olduÄŸu sektörlerden

Türk tekstil sektörünün dünyada marka olduÄŸunu, dünyaca ünlü birçok markanın üretim için Türkiye’yi tercih ettiÄŸini belirten TopbaÅŸ, sektörüyle ilgili ÅŸu bilgileri verdi: 

“Türkiye tekstil ve hazır giyim sanayisi 51 bini aÅŸkın ÅŸirketle 90 milyar dolar ciroya ulaşıyor. Sektörümüzde 403 bin kadın olmak üzere 960 bin üzerinde kayıtlı çalışan bulunuyor. Kadın istihdamının en yüksek olduÄŸu sektörlerden biri olan sektör, imalat sanayi içinde en yüksek istihdamı saÄŸlıyor. Sektör olarak temel bazı sorunlarımız söz konusu. Bunlar arasında iÅŸletme ve istihdamdaki kayıt dışılık da bulunuyor.”

TopbaÅŸ, sektörün rekabetçiliÄŸinin ve üretim kapasitesinin korunması için ithal hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinde ek vergilere ihtiyaç duyulduÄŸunu ifade ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu: 

“2019 yılı bizim için çok iyi geçmedi, umudumuz 2020’de. Sektörümüzü korumamız ve geliÅŸtirmemiz gerekiyor. Bizim fabrikalarımızı bir yerden baÅŸka bir yere kısa sürede taşımamız söz konusu deÄŸil. Taşıyabilsek de ham madde ve nitelikli personeli gittiÄŸimiz yere götürebilmemiz oldukça zor. Bundan dolayı tekstil sektörü olarak bölgesel teÅŸvik yerine sektörel teÅŸvikler istiyoruz. Tekstil sadece Türkiye’nin deÄŸil dünyanın en stratejik sektörlerinden biri. Türk tekstil sektörünün Uzak DoÄŸu ülkeleri baÅŸta olmak üzere dünyayla rekabet edebilmesi için iÅŸveren üzerindeki enerji kullanım bedeli, Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu iÅŸveren payı ve sigorta prim gibi mali yükler azaltılmalı.”

ABD, Türkiye’den eski tekstil makineleri alıyor

Sendikanın Yönetim Kurulu 2. BaÅŸkanı Nevzat Seyok da tekstilin 17,4 milyar dolarla en fazla dış ticaret fazlası veren sektör olduÄŸunu dikkati çekerek, Türkiye’nin tekstili “stratejik sektör” olarak ilan etmesi gerektiÄŸini söyledi.

ABD ve AB ülkelerinin tekstil üretimine geri dönmek için son dönemde çaba içerisinde olduÄŸunu ifade eden Seyok, ÅŸunları kaydetti:

“Türkiye, 1970’li yıllarda ABD’den tekstil makineleri ithal etmiÅŸti, ÅŸimdi ABD ve Kanada Türkiye’den ikinci el tekstil makineleri almaya baÅŸladı. Aynı ÅŸekilde Avrupa’da da tekstil yatırımlarına dönüÅŸ söz konusu. Çünkü istihdamda yaÅŸanan sorunları ve ithal bağımlılığını tekstille çözmeye çalışıyorlar.”

Seyok, tekstil sektöründe sentetik ürün kullanımındaki artışa raÄŸmen pamuÄŸun stratejik ham madde özelliÄŸini koruduÄŸunu belirterek, “Türkiye’nin pamukta üretim miktarı 900 bin ton, tüketimi 1,5 milyon ton. Ülke olarak pamuk konusunda ciddi bir politika ve vizyona ihtiyacımız var.” dedi.

Programda, TÄ°SK Genel Sekreteri Akansel Koç, Türkiye Tekstil Sanayii Ä°ÅŸverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Nadir Yürüktümen, Sendikanın Genel Sekreteri BaÅŸar Ay da yer aldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Enerji verimliliği yönetmeliğinde değişiklik

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.