23 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ticaret Bakanlığı e-ticarette de piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri başlatacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, e-ticarette de piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin başlatılacağını belirterek, "Yeni çıkarılan Ürün Güvenliği Kanunu'muza e-ticaretin de dahil edilmesini temin etmiş bulunuyoruz." dedi.

Bakan Pekcan, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) DijitalleÅŸme Sanal Fuarı’nın açılış etkinliÄŸine video konferans yöntemiyle katıldı.

Geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiÄŸi koÅŸullara destek kapsamına alınan sanal ticaret heyeti ve sanal fuar etkinliklerinin tüm hızıyla sürdüÄŸüne iÅŸaret eden Pekcan, Mayıs 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında CumhurbaÅŸkanlığı Kararı”ndan bu yana 7’si hizmetler sektöründe olmak üzere, toplamda 15 sanal fuar düzenlendiÄŸini söyledi.

Pekcan, söz konusu tarihten bu yana gerçekleÅŸtirilen tüm sanal fuarlarda yaklaşık 92 bin katılımcı sayısına ulaşıldığını, fuarlar haricinde 50 ülkeye yönelik 43 sanal ticaret heyetinin tamamlandığını ve heyetler kapsamında firmaların 7 binin üzerinde uluslararası iÅŸ görüÅŸmesi yaptığını ifade ederek, “Bu rakamlar esasen Türk iÅŸ insanının dijital altyapılara ne kadar yatkın olduÄŸunun, yeniliklere ne kadar hızlı biçimde adapte olabildiÄŸinin de önemli göstergesidir.” diye konuÅŸtu.

TOBB DijitalleÅŸme Sanal Fuarı’na yerli ve uluslararası firmalardan 100 civarında katılımın memnuniyet verici olduÄŸunu vurgulayan Pekcan, “Ä°nanıyorum ki sektör paydaÅŸları bu fuar vesilesiyle bir araya gelerek, aralarında çok deÄŸerli görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirecek, gelecek dönem operasyonlarına yönelik yeni açılımlar saÄŸlayabileceklerdir.” ifadelerini kullandı.

“Dijital ekonomiye adaptasyon yükselen ekonomiler için zarurettir”

Bakan Pekcan, dijitalleÅŸmenin önemine iÅŸaret ederek, “Dijital ekonomiye adaptasyon özellikle Türkiye gibi somut hedeflere sahip, geliÅŸen ve yükselen ekonomiler için bir zarurettir. DijitalleÅŸme bizleri büyüme ve kalkınma hedeflerimize ulaÅŸtırma noktasında istifade etmemiz gereken enstrümanların başında gelmektedir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ülke olarak dijitalleÅŸme alanında önemli mesafelerin kaydedildiÄŸini belirten Pekcan, hemen her sektörde bilgi ve iletiÅŸim teknolojilerine önemli bir adaptasyon saÄŸlandığını dile getirdi.

Pekcan, dijitalleÅŸmenin sürekli olarak geliÅŸen ve geniÅŸleyen bir alan olduÄŸuna dikkati çekerek, “e-Ticaret, dijital destek hizmetleri ve paylaşım ekonomisi”nin de etkinliÄŸini artırmaya devam ettiÄŸini bildirdi.

“Ülke olarak, jeostratejik ve lojistik avantajlarımızın yanında oldukça eÄŸitimli ve nitelikli bir iÅŸ gücüne sahip olmamız açısından bir insan kaynağı avantajımız söz konusu.” diyen Pekcan, bu avantajları faydaya dönüÅŸtürmek için pek çok çalışmayı Türkiye’de dijitalleÅŸmeyle ilgili bilinç ve yetkinliÄŸin artması üzerine inÅŸa ettiklerini anlattı.

“DigiKamp’ın uluslararası nitelikte örnek bir yarışma olmasını istiyoruz”

Pekcan, 30 Aralık 2020’de baÅŸlatılan dijitalleÅŸme ve dijital dönüÅŸüm alanındaki kurumsal yarışma “DigiKamp”ı baÅŸlattıklarını anımsatarak, ÅŸu bilgileri verdi:

“Bugünlerde yarışma marjında ‘DigiKamp BuluÅŸmaları’ adıyla online etkinlilerde, uzman kiÅŸileri dinleyicilerle ve giriÅŸimcilerle buluÅŸturuyoruz. Yarışmamızı önümüzdeki senelerde de devam ettirip gerçek manada kurumsal, uluslararası nitelikte örnek bir yarışma olmasını istiyoruz. Yarışma sayesinde ortaya çıkacak baÅŸarılı projelerin Bakanlığımızın ticaretle ilgili süreçlerinde doÄŸrudan uygulanması da hedeflerimiz arasında.”

“Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimiz e-ticarette de baÅŸlatılacak”

Bakanlığın e-ticaret alanındaki çalışmalarına da deÄŸinen Pekcan, e-Ticaret Bilgi Sistemi’ndeki (ETBÄ°S) site sayısının 23 bin 487 olduÄŸunu bildirdi. Pekcan, TOBB ile yürüttükleri “e-Ticarette Güven Damgası” uygulaması kapsamında bugüne kadar 22 e-ticaret sitesinin Güven Damgası aldığını söyledi.

“e-Ticaret altyapımızla ilgili çok önemli bir geliÅŸme olarak, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizin e-ticarette de baÅŸlatılacağının altını çizmek isterim.” ifadelerini kullanan Pekcan, yeni çıkarılan Ürün GüvenliÄŸi Kanunu’na e-ticaretin de dahil edildiÄŸini kaydetti.

Bakan Pekcan, “Bu sayede e-ticaretin saÄŸlıklı geliÅŸiminin saÄŸlanabilmesi, fiziki piyasalarda olduÄŸu kadar elektronik piyasalarda da ürün güvenliÄŸine yönelik denetimlerin yapılmasını saÄŸlamak amacıyla e-ticarette ürün güvenliÄŸinin yasal altyapısını tamamlamış olduk. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgileri, yeni yasanın neler getirdiÄŸini önümüzdeki günlerde kamuoyuyla daha kapsamlı biçimde paylaşıyor olacağız.” dedi.

e-Ticaret hacmine iliÅŸkin verileri ilk kez geçen sene açıkladıklarını anımsatan Pekcan, 2020’nin ilk 6 ayında e-ticaret hacminin salgının ÅŸartlarının da getirdiÄŸi etkiyle bir önceki yıla göre yüzde 64 arttığını, yılın geneline iliÅŸkin verileri de en kısa sürede açıklamayı planladıklarını bildirdi.

Pekcan, iletiÅŸimde dijital iletiÅŸim kanallarının doÄŸru kullanımıyla tüketici hak ve memnuniyetinin gözetilmesi için “Ticari Elektronik Ä°leti Yönetim Sistemi”ni devreye aldıklarını belirterek, bunun yanında Bakanlığın iÅŸ süreçlerinin geliÅŸtirilmesine iliÅŸkin dijitalleÅŸme odaklı “Kolay Ä°hracat Platformu”, “MüÅŸavire Danışın” uygulaması, “Ä°hracat Zinciri Projesi” gibi adımları da attıklarını ifade etti.

“Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesiyle ilgili giriÅŸimlerimizi sürdürüyoruz”

DijitalleÅŸme noktasında küresel bir vizyonla hareket etmek, dijital ürün ve hizmetlerin ticaretinde ön alıcı adımlar atmak gerektiÄŸini vurgulayan Pekcan, Türkiye’ye gelecek yatırımlarla birlikte ülke firmalarının yurt dışında yapacakları yatırımları ve ÅŸirket alımlarını oldukça deÄŸerli gördüklerini anlattı.

Pekcan, ÅŸöyle devam etti:

“En baÅŸta AB ülkeleri ile olan derin ekonomik entegrasyonumuzu avantaja dönüÅŸtürmeliyiz. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesinin e-ticaret baÅŸta olmak üzere hizmetler sektörünün ve yatırımların da Gümrük BirliÄŸi’ne dahil edilmesinin büyük fayda saÄŸlayacağını biliyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak, Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesiyle ilgili giriÅŸimlerimizi ve temaslarımızı sürdürüyoruz.”

Yakın zamana kadar, AB Komisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis dahil pek çok üst düzey temsilciyle temas saÄŸladıklarını ve konuyla ilgili istiÅŸarelerini sürdürdüklerini aktaran Pekcan, geçen yıl 57 üst düzey görüÅŸme gerçekleÅŸtirdiklerini ve bunlardan 40’ını tek başına yaptığını dile getirdi.

Pekcan, görüÅŸmelerde ülke olarak Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸması’nın güncellenmesi noktasında adım atmaya hazır olduklarını ifade ettiklerini belirterek, ÅŸu çaÄŸrıda bulundu:

“Gelin, Gümrük BirliÄŸi’ni güncelleyelim. AB’nin, Türkiye’nin ve tüm AB üyesi ülkelerin ortak çıkarına olacak bu süreci bir an önce baÅŸlatalım. Firmalarımıza hizmetler sektörü ve karşılıklı yatırımlar noktasında yeni imkanlar yaratalım. KuÅŸkusuz salgının etkileriyle mücadele ettiÄŸimiz böylesine kritik bir dönemde Türkiye ile AB arasında gerçekleÅŸecek yeni ekonomik açılımlar, her iki tarafa da önemli kazanımlar saÄŸlayacaktır. Gümrük BirliÄŸi’nin 25’inci yılını yaÅŸadığımız 2021 yılı itibarıyla bu alanda somut sonuçlara ulaÅŸmak istiyoruz.”

Hükümetler, iÅŸletmeler, tüketiciler ve vatandaÅŸların, dijitalleÅŸmeyle ilgili farkındalık düzeyinin artmasının sektörün geliÅŸimine yeni bir ivme kazandıracağına iÅŸaret eden Pekcan, “Türkiye olarak, bu trend içinde en iyi ÅŸekilde yer alacağımıza yürekten inanıyorum. Bunu en baÅŸta sizlerin sayesinde baÅŸaracağız. Ticaret Bakanlığı olarak desteklerimizle, teknik çalışmalarımızla, iÅŸ birliklerimizle sizlerin yanında olmayı sürdüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Bakan Pekcan’ın konuÅŸmasının ardından, çevrim içi ortamda fuar tanıtımı yapıldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dünya Gümrük Günü

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.