01 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M), COVID-19 sürecinde ihracatçılar için devreye aldığı eylem planlarına yenilerini ekledi. TÄ°M, dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle gerçekleÅŸtirilemeyen Genel Ticaret Heyeti programları yerine Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile Sanal Ticaret Heyeti programlarını devreye sokarken, geliÅŸtireceÄŸi sanal fuar platformuyla da ürün ve hizmetlerin pazarlanmasına olanak saÄŸlayacak.
Ä°hracatçı firmalar ile ilgili ülkelerdeki yabancı satın alımcıların çevrimiçi ortamda bir araya getirilerek nitelikli ikili iÅŸ görüÅŸmeleri (B2B) düzenlemelerinin hedeflendiÄŸi Sanal Ticaret Heyeti programlarının ilki, 13-15 Mayıs tarihleri arasında Özbekistan ile tarımsal gıda, tarım makineleri, soÄŸuk hava depolama ve gıda ambalajlama sektörlerinde gerçekleÅŸtirilecek. Ä°hracatçıların daha fazla olumsuz etkilenmemesi adına ‘Yeni nesil ticaret diplomasisi’ faaliyetleri kapsamında bu adımı attıklarını belirten TÄ°M BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
“TÄ°M ve Ä°hracatçı Birlikleri olarak bu yıl 202 ticaret heyet gerçekleÅŸtirmeyi planlıyoruz. Bu hedefimiz doÄŸrultusunda, küresel virüs salgının sebep olduÄŸu engellere aldırmadan Afrika ve Orta DoÄŸu’dan baÅŸlayarak Orta Asya’dan UzakdoÄŸu’yu uzanan bir hinterlantta, ticaret müÅŸavirlerimizle yoÄŸun temas içerisinde, sanal ortamda gerçekleÅŸtirmek üzere hızla çalışmalara baÅŸladık. Yaptığımız analizlere dayanarak, Bakanlığımızın 2020 yılı için belirlediÄŸi 45 Hedef ve Öncelikli ülke arasından maksimum 3 saat fark olan 28 ülkenin Ticaret MüÅŸavir ve AtaÅŸelikleri ile irtibata geçtik. Muhtemel ülkeleri belirledik. Güney Kore, COVID-19 sürecindeki tedbirleri ile olumlu tabloya geçmesi ve sektörel olarak hedef pazar olması nedeniyle saat farkı kriterinin dışında tutularak listede yer aldı.”
Ä°hracatçılardan yoÄŸun talep geliyor
Bu yıl düzenlenecek Sanal Ticaret Heyeti programlarına dair bilgi veren Gülle, “Özbekistan’ın ardından 27-29 Mayıs’ta gıda ve gıda dışı hızlı tüketim ürünleri sektörlerinde Kenya ile, 15-19 Haziran’da tarım, gıda ve gıda dışı hızlı tüketim ürünleri, tarım makinaları, soÄŸuk hava depoları ve iklimlendirme sektörlerinde Hindistan ile ve 22-23 Haziran’da plastik ve metal mutfak eÅŸyaları, cam ve seramik ev eÅŸyaları, ev/banyo ürünleri ile ev tekstili sektörlerinde Güney Kore ile Sanal Ticaret Heyetlerine devam edeceÄŸiz. Nijerya, Almanya, Bulgaristan, Kazakistan ve Pakistan’la da planlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ä°hracatçılarımızın bu süreçte yoÄŸun talebi söz konusu. TÄ°M olarak ülkemizin ihracatını artırmaya yönelik çalışmalar yapmayı ve ihracatçılarımıza daima bir çözüm sunmayı misyon edinmiÅŸ bulunmaktayız. Salgının ülkemiz ihracatına olumsuz etkilerini ve ihracatçı firmalarımızın uÄŸradığı pazar kayıplarını en aza indirerek bu süreci atlatmak en büyük temennimizdir” dedi.
Sanal fuarlar temmuzda hayata geçecek
Gülle, dünya genelinde 325 milyar dolar bir ekonomik deÄŸer üreten fuarcılık sektöründe pandemi nedeniyle pek çok organizasyonunun ertelendiÄŸine veya iptal edildiÄŸine dikkat çekerek ÅŸunları kaydetti:
“Ticaret Bakanlığı’mızın listelerinde yer alan 2020 yılı desteklenen fuarlara baktığımızda imalat sektörleri için 151 milli fuar, 727 adet de bireysel fuarı desteklediÄŸini görmekteyiz. Yılın ilk üç ayında gerçekleÅŸebilen fuar sayısı ise toplam 878 fuardan sadece 214 adettir. Hizmet sektörlerine baktığımızda da 2020 yılında eÄŸitimde 170, biliÅŸimde 43, saÄŸlıkta 152, film sektöründe 115, lojistikte 91, yayıncılıkta 33 ve yönetim danışmanlığında 20 olmak üzere toplam 1019 bireysel 7 de milli fuar organizasyonunun sadece %15’i gerçekleÅŸebilmiÅŸ durumdadır. Bu durum, tedarik zincirinde yaÅŸanan krizi derinleÅŸtirmekte, zincirde oluÅŸan boÅŸlukların ise yeni is birlikleri ile doldurulmasının önünde durmaktadır. Bu noktada Tim olarak geliÅŸtireceÄŸimiz sanal fuar platformu ile dünyanın herhangi bir yerinde faaliyet gösteren katılımcı ve ziyaretçileri tek bir platform üzerinde buluÅŸturarak, ürün ve hizmetlerin pazarlanmasına ve yeni iÅŸ birliklerini geliÅŸtirilmesine olanak saÄŸlamayı amaçlıyoruz. Bu platform sayesinde hem COVID-19’dan etkilenen fuar sektörü ve piyasalar yeniden canlandırılacak hem de ciddi bir zaman ve maliyet avantajı oluÅŸturulacak, korona virüsün ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmasına katkı saÄŸlayacak ve yeni fırsat pencerelerinin açılmasını da hızlandıracaktır. Tüm sektörlerde gerçekleÅŸtirmek için çalışmalara tüm hızıyla devam ettiÄŸimiz sanal fuarları Temmuz ayı gibi hayata geçirmeyi planlıyoruz.”
Bakan Pekcan’dan “yerel para” ile ticaret vurgusu
KDV iade tutarı 50 bin TL’ye çıkarıldı
CHP’den kayyum eylemi
ABD’den 14 Türk ÅŸirketine Rusya yaptırımı
Türk-İş açlık sınırı 20 bin liranın üzerine çıktı
Bursa’da FETÖ’nün ‘gaybubet evlerinde’ operasyon
Salgının nedeni: Taze doğranmış soğanlar
Emekli maaş zammı ne kadar olacak?
Rusya, Türkiye’den tereyağı ithalatına baÅŸladı
Esenyurt Belediyesi’ne görevlendirildi
65 yıllık kumaş devi iflas etti
KDV iade tutarı 50 bin TL’ye çıkarıldı
CHP’den kayyum eylemi
ABD’den 14 Türk ÅŸirketine Rusya yaptırımı
Türk-İş açlık sınırı 20 bin liranın üzerine çıktı
Bursa’da FETÖ’nün ‘gaybubet evlerinde’ operasyon
Salgının nedeni: Taze doğranmış soğanlar
Emekli maaş zammı ne kadar olacak?
Rusya, Türkiye’den tereyağı ithalatına baÅŸladı
Esenyurt Belediyesi’ne görevlendirildi
65 yıllık kumaş devi iflas etti