17 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Tüketiciler BirliÄŸi Genel BaÅŸkanı Mahmut Åžahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl binlerce kiÅŸinin tüketici hakem heyetlerine ve mahkemelerine baÅŸvurduÄŸunu söyledi.
BaÅŸvuruların büyük kısmını iade taleplerinin oluÅŸturduÄŸunu dile getiren Åžahin, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Kanunen tüketicinin aldığı malın iadesini, deÄŸiÅŸimini, ücretsiz onarımını ve bedel indirimini talep etme hakkı vardır ancak yaptığımız deÄŸerlendirmelerde tüketici, 22 yıldan bu yana ne bize ne de hakem heyetlerine bedel indirimiyle ilgili herhangi bir talepte bulunmadı. Yönlendirmelerimize raÄŸmen bu hak anlaşılamadı. Ä°ade ve deÄŸiÅŸim hakkını çok fazla kiÅŸi talep ederken bedel indirimi hakkını ise kimse kullanmıyor. Bu hak, hakem heyetleri, tüketici mahkemeleri, satıcı ve saÄŸlayacıların hiçbirinden talep edilmiyor.”
Åžahin, tüketicilere bedel indirimi hakkını kullanmalarını tavsiye ederek, ÅŸöyle devam etti:
“Kullanımımızı engellemeyen ayıplı bir mal için iade ya da deÄŸiÅŸim talep etmek zorunda deÄŸiliz. ÖrneÄŸin aldığımız bin liralık bir ürünün ayıbı için bedel indirimi talep ettiÄŸimizde satıcıdan ödediÄŸimiz paranın bir kısmını geri alabiliriz. Bu hem tüketici hem de satıcı için gayet mantıklı ve memnuniyet verici bir yöntemdir. Biz hem ödediÄŸimiz paranın bir kısmını geri alarak o malı kullanmaya devam ediyoruz hem de satıcı malı geri alıp tamamen zarar etmemiÅŸ oluyor. Yani bu hak hem satıcıya hem de tüketiciye fayda saÄŸladığı gibi ekonomiye de olumlu etki ediyor.”
Tüketicilerin gerektiÄŸinde bedel indirimi hakkını kullanması gerektiÄŸini belirten Åžahin, “Tüketici bu hakkı bilmediÄŸi için kullanmıyor. Bu yüzden tüketicilerimizi bu konuda uyarıyoruz. Bize gelen taleplerde ‘Bedel indirimi hakkını kullanmak istiyor musunuz?’ diye sorduÄŸumuzda ‘O nasıl oluyor?’ diye geri dönüÅŸler alıyoruz. Tüketici aldığı ürünü iade etmek veya deÄŸiÅŸtirmek için nasıl bir yöntem izliyorsa bedel indirimi için de aynı ÅŸeyi yapması yeterli.” diye konuÅŸtu.
AA
Taşıt kredisi kampanyası otomobil satışlarını katladı
Teğmenler savunma yapmak için karargahta
Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 1 milyar dolar ek finansman
Bu gömlek hakkında toplatma kararı çıkarıldı
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat adliyeye sevk edildi
Ä°stanbul’da sahte içkiden 30 can kaybı
ABD, gelişmiş çiplerin ihracatına yönelik kısıtlamalarını güçlendirdi
Etil alkol ve metanol depolamaya düzenleme
“Karne zili” yarın çalacak
Pul biberde yasaklı boya tespit edildi
Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?
Teğmenler savunma yapmak için karargahta
Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 1 milyar dolar ek finansman
Bu gömlek hakkında toplatma kararı çıkarıldı
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat adliyeye sevk edildi
Ä°stanbul’da sahte içkiden 30 can kaybı
ABD, gelişmiş çiplerin ihracatına yönelik kısıtlamalarını güçlendirdi
Etil alkol ve metanol depolamaya düzenleme
“Karne zili” yarın çalacak
Pul biberde yasaklı boya tespit edildi
Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.