20 Mart 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel günlerde alışveriş yaparken tüketicilerin dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Koçal, “Gerçek indirim mi, yapay indirim mi araÅŸtırılmalı. Bazı iÅŸletmeler önce fiyatları yükseltip sonra indirim yapıyormuÅŸ gibi gösteriyorlar. Bu yüzden alışveriÅŸ öncesinde fiyat araÅŸtırması yaparak ürünlerin gerçek fiyatları takip edilmelidir.” diye konuÅŸtu.
Ürün iadesi ve değişim koşullarının kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Koçal, şunları kaydetti:
“Ä°ndirim dönemlerinde bazı firmalar iade ve deÄŸiÅŸim ÅŸartlarını zorlaÅŸtırıyor. Tüketiciler satın almadan önce iade ve deÄŸiÅŸim koÅŸullarını mutlaka öğrenmeli. MaÄŸazalardan görerek, beÄŸenerek alınan ürünlerde ayıplı çıkmadığı sürece iade veya cayma hakkı yok. Ancak internet üzerinden yapılan alışveriÅŸlerde tüketici hiçbir gerekçe göstermeden ürünü teslim aldığı tarihten itibaren satıcı veya saÄŸlayıcıya kalıcı veri ortamında bildirimde bulunmak kaydıyla 14 gün içinde cayma hakkını kullanabiliyor.”
Koçal, tüketicilerin, alışveriş öncesinde aynı ürünü farklı satıcılardan kontrol ederek fiyat ve kalite karşılaştırması yapması gerektiğinin altını çizerek, şu uyarılarda bulundu:
“Özellikle internet alışveriÅŸlerinde farklı platformlardan farklı fiyatlarla aynı ürün satışa çıkabiliyor. Tüketicilerin almak isteÄŸi ürünle ilgili fiyat kontrolü yapmaları faydalı olacaktır. Sevgililer Günü gibi özel günlerde sahte parfüm, takı, çanta veya elektronik eÅŸya gibi ürünler piyasaya sürülüyor. Orijinal ürün almak istiyorsanız mutlaka yetkili satıcılardan alışveriÅŸ yapılmalı. Kargo, hizmet bedeli gibi ek ücretlerin olup olmadığı kontrol edilmeli ve e-ticarette güvenilir siteler tercih edilmeli.”
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de özel günlerde hediye alırken tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyararak, şöyle devam etti:
“Harcamaların bütçe olanakları içinde yapılması, bu özel günlerde firmaların indirim kampanyalarının dikkatle incelenmesi önemli. Kampanya kapsamında indirim vadeden reklam ve duyuruların gerçekçi olup olmadığı, indirimli olduÄŸu belirtilen ürünün indirimden önceki satış fiyatının etiket veya duyurusunda belirtilmiÅŸ olmasına dikkat edilmeli.”
E-ticaret yoluyla satın alınacak ürünlerde, tesliminden sonraki 14 gün içinde herhangi bir neden belirtmeksizin iade hakkı bulunduğunu anımsatan Deniz, şunları söyledi:
“Bu günlerdeki harcamalar için en kritik önerimiz de bütçe olanaklarının zorlanmaması, kampanyaların cazibesine kapılarak ya da hediyenin görkemli olması isteÄŸiyle sonradan ödeme zorluÄŸu yaÅŸatabilecek alışveriÅŸlerden kaçınılmalıdır. Gerek bu özel günlerde ve gerekse sair zamanlarda tüketici olarak maÄŸdur olmanız durumunda ücretsiz olarak tüketici hakem heyetine baÅŸvurabilirsiniz.”
Tüketici Konfederasyonu BaÅŸkan Vekili Ä°brahim Güllü de 14 Åžubat’ta tüketicilerin sahte indirimlere ve ürünlerle dolandırıcılara karşı dikkatli olması gerektiÄŸini belirterek, “Tüketicimiz unutmasın ki fırsat varsa bu fırsatı kullanmak isteyen art niyetli kiÅŸiler olabilecektir. Özellikle bu özel günlerde yapılan yanıltıcı kampanyalar ve sahte ürünlerle tüketici sıklıkla karşılaşıyor. Yüzde 40-50 gibi indirim etiketleri, genelde tüketicilere daha büyük bir avantaj algısı yaratıyor.” diye konuÅŸtu.
Satıcıların indirimden önceki fiyatı kanıtlamak zorunda olduğuna dikkati çeken Güllü, uygun fiyat ve indirim algısı yaratılarak sahte ürünlerin satışının da yaygınlaştığını anımsattı.
Güllü, özellikle kozmetik, tekstil ve gıda gibi kategorilerde sahte ürünlere dikkat edilmesi gerektiÄŸinin altını çizerek, “Tüketici alışveriÅŸ yaparken güvenilir e-ticaret sitelerini tercih etmeli, mutlaka firmanın ticaret ünvanını ve iletiÅŸim bilgiler kontrol edilmeli.” ifadelerini kullandı.
Tüketici hakem heyetine başvurunun zor olmadığını vurgulayan Güllü, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ä°nternet üzerinden de baÅŸvurulabiliyor. Kaymakamlıklara veya ticaret il müdürlüklerine giderek ücret ödemeden baÅŸvurmak mümkün. Ãœstelik tüketici hakem heyetlerinin verecekleri kararlar da mahkeme kararı hükmündedir. Hakem heyetleri 2025 yılı için 149 bin liraya kadar olan uyuÅŸmazlıkları karara baÄŸlamaktadır. Sahte ve yanıltıcı ilan ve kampanyalara karşı tüketiciler Ticaret Bakanlığına Alo 175 hattından, CÄ°MER üzerinden ya da e-devlet uygulamasıyla ÅŸikayette bulunabilir.”
AA
Kirada oturan emekli ev sahibi vergiden muaf
BEST Grubu iftarda buluÅŸtu
Bursa ve Balıkesirli iş insanları iftarda buluştu
Adalet Bakanı Tunç: Türk yargısına güvenmemiz gerekir
TBMM’de İmamoğlu protestosu
Gram altın 4 bin lirayı gördü
Mısır ithalatında yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı
İşte gözaltına alınanların tam listesi
Gözaltı kararı sonrası altın ve dolar fırladı
Sosyal medyada erişim sorunu yaşanıyor
Ä°stanbul’da gösteri ve yürüyüşler 4 gün boyunca yasaklandı
BEST Grubu iftarda buluÅŸtu
Bursa ve Balıkesirli iş insanları iftarda buluştu
Adalet Bakanı Tunç: Türk yargısına güvenmemiz gerekir
TBMM’de İmamoğlu protestosu
Gram altın 4 bin lirayı gördü
Mısır ithalatında yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı
İşte gözaltına alınanların tam listesi
Gözaltı kararı sonrası altın ve dolar fırladı
Sosyal medyada erişim sorunu yaşanıyor
Ä°stanbul’da gösteri ve yürüyüşler 4 gün boyunca yasaklandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.