24 Eylül 2023 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri kabul edilen organizasyon, ülke genelinde yayılıyor. İlki Antalya’da 23 Nisan 2016’da açılan ve 6 ay ziyaretçiye açık kalan EXPO‘da, 52 ülkenin botanik bahçesi sergilendi.
Bu organizasyonun ardından farklı kentlerden de başvurular gelmeye başladı.
Merkezi İngiltere’de bulunan Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri BirliÄŸi (AIPH) Yönetim Kurulu Üyesi ve Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine, Antalya’da yapılan EXPO’nun A kategorisinde yer aldığını ve güzel bir organizasyon olarak tarihe geçtiÄŸini söyledi.
Botanik EXPO için ÅŸehirlerin ilk olarak Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları BirliÄŸine baÅŸvurduÄŸunu dile getiren Yılmaz, birlik olarak onay verdikten sonra da AIPH’ye müracaatta bulunulduÄŸunu ve sürecin bu ÅŸekilde ilerlediÄŸini kaydetti.
Kendisinin de AIPH Yönetim Kurulu üyesi olduÄŸunu belirten Yılmaz, “Hem birlik olarak biz hem de İngiltere’den heyet gelip, alanda incelemelerde bulunuyoruz. Proje aÅŸamasında da sürecin takipçisi oluyoruz. EÄŸer proje amacı dışına çıkıyorsa, bahçeden çok bina yoÄŸunluÄŸu oluÅŸuyorsa projeyi durdurma yetkimiz var.” diye konuÅŸtu.
Hatay’ın da botanik EXPO için baÅŸvuru yaptığını ve onaylandığını aktaran Yılmaz, gelecek yıl nisanda B kategorisinde bir botanik EXPO’ya ev sahipliÄŸi yapacağını belirtti. Hatay’da Antakya ve İskenderun’da iki noktada EXPO’nun gerçekleÅŸtirileceÄŸini dile getiren Yılmaz, “Hatay’a artı katacak bir organizasyon. ‘Medeniyetler Bahçesi ve Gastronomi’ teması üzerine. Hatay’a son derece yakışan iki baÅŸlık.” dedi.
Hatay’da iki alanda da yeÅŸillendirme çalışmalarının devam ettiÄŸini söyleyen Yılmaz, güzel bir projenin ortaya çıkmasını beklediklerini kaydetti.
Yılmaz, 2023’te B kategorisinde bir EXPO’nun da KahramanmaraÅŸ’ta düzenleneceÄŸini bildirdi. Cumhuriyetin 100. yılında açılacağını belirten Yılmaz, “Burada da ‘DoÄŸa Dostu Åžehir ve Duyarlılık’ teması belirlendi. Orada da çalışmalar son derece iyi gidiyor. KahramanmaraÅŸ’ın OnikiÅŸubat ilçesinde gerçekleÅŸtirilecek.” diye konuÅŸtu.
İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi’nin de B kategorisinde 2026 yılı için yaptığı baÅŸvurunun onaylandığını anlatan Yılmaz, burada da “Uyum İçinde YaÅŸamak” ÅŸeklinde bir tema belirlendiÄŸini kaydetti.
Sakarya BüyükÅŸehir Belediyesi’nin de 2029 için A kategorisinde bir botanik EXPO için baÅŸvuruda bulunduÄŸunu dile getiren Yılmaz, ÅŸunları söyledi:
“A kategorisi için ülkeler yarışmaya giriyor, kazanan ülkeye A kategorisinde bir EXPO veriliyor. Åžu anda 6 ay gibi bir süre var, bu süre içinde baÅŸka ülkeler de çıkarsa yarışma sonucunda hangi ülkeye verileceÄŸi kesinleÅŸecek. Tabii ki biz de Sakarya için adaylığımızı ilan ettik, yönetim kurulunda ben de Türkiye’yi temsil ediyorum. Yapacağımız lobilerle ülkemizde bu organizasyonun gerçekleÅŸtirilmesi için elimizden geleni yapacağız.”
İsmail Yılmaz, tüm kentlerdeki EXPO’larda sektörün amacına yönelik projeler göreceklerine inandıklarını bildirdi. Organizasyonlarda ülkelerin kendi ürünlerinin sergilendiÄŸini ifade eden Yılmaz, bu açıdan EXPO’larda asla ithal ürün istemediklerini vurguladı.
EXPO’ların önemli kazanımlar saÄŸladığını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Åžehrin ve ülkenin tanıtımına katkı sunan önemli organizasyonlar. Bahçecilik sektörünü ilgilendirdiÄŸi için bu alanın dışa açılımda çok artıları oluyor. Bu tür organizasyonlar sayesinde dışarıdan gelenler buradaki potansiyeli keÅŸfetme imkanına kavuÅŸuyor. EXPO’lardaki beklentimiz sektörün dışa doÄŸru tanıtımını yapıp, daha çok ihracat gerçekleÅŸtirmektir.”
Çiçek ihracatının yaklaşık yüzde 65’inin Antalya’dan gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirten Yılmaz, EXPO’lar sayesinde diÄŸer kentlerdeki ihracatın da artmasını beklediklerini söyledi.
AA
Çiftçiye ne kadar destek verilecek?
Zeki Müren mezarı başında anıldı
Pençe-Kilit bölgesinde 5 terörist etkisiz hale getirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, basketbol oynadı
Altın Koza Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu
Filenin Sultanları 7’de 7 yaptı
Teröre “Pençe-Kilit” darbesi
SaÄŸlık Bakanı Koca’dan “grip aşısı” uyarısı
“Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’i hedef alan aÅŸağılık saldırıları lanetliyoruz”
Antalya’daki orman yangını söndürüldü
Hızlı tren hizmeti alan il sayısı 52’ye çıkacak
Zeki Müren mezarı başında anıldı
Pençe-Kilit bölgesinde 5 terörist etkisiz hale getirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, basketbol oynadı
Altın Koza Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu
Filenin Sultanları 7’de 7 yaptı
Teröre “Pençe-Kilit” darbesi
SaÄŸlık Bakanı Koca’dan “grip aşısı” uyarısı
“Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’i hedef alan aÅŸağılık saldırıları lanetliyoruz”
Antalya’daki orman yangını söndürüldü
Hızlı tren hizmeti alan il sayısı 52’ye çıkacak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.