29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye ekonomisi yükselişe geçti

Dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, "Türkiye'de ekonomi bu yıl itibariyle yükselişe geçti. Türkiye ekonomisi daha istikrarlı hale geldi. Turizmin katkısıyla cari açığın azaldığını görüyoruz." dedi.

Dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, “Türkiye’de ekonomi bu yıl itibariyle yükseliÅŸe geçti. Türkiye ekonomisi daha istikrarlı hale geldi. Turizmin katkısıyla cari açığın azaldığını görüyoruz.” dedi.

Roubini, Türkiye Kalite DerneÄŸi (KalDer) ve Türk Sanayicileri ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi (TÜSÄ°AD) iÅŸ birliÄŸiyle gerçekleÅŸtirilen 28. Kalite Kongresi’nde yaptığı konuÅŸmada, küresel ekonomide büyüme pozitif olsa da yüzde 90 oranında yavaÅŸlama olduÄŸunu söyledi.

2 yıl öncesinde geliÅŸmekte olan ülkelerde büyüme oranlarının hızlı ve geliÅŸmiÅŸ ülkelerde daha sabit olduÄŸunu belirten Roubini, IMF’ye göre küresel büyümenin bu yıl sadece yüzde 3 olacağını, bunun 2009’da yaÅŸanılan küresel ekonomik krizden bu yana en düÅŸük miktar olduÄŸunu kaydetti.

Roubini, dünya ekonomisinde en büyük riskin korumacılık politikaları olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ticaret, sermaye, iÅŸ ve emtiada kısıtlamalar olduÄŸunu, mevcut teknoloji savaÅŸlarının diÄŸer ülkeleri de etkilediÄŸini dile getirdi.

Kurumlar tarafında sermaye harcamalarının oldukça negatif durumda olduÄŸunu vurgulayan Roubini, “EÄŸer korumacılık politikaları artarak devam edecekse milyar dolarlık fabrikalar kurmak mantıklı deÄŸil. Bunun yerine beklemek daha mantıklı. Bundan dolayı kurumsal sermaye harcamalarında, üretimde bir gerileme söz konusu. Sermayede ve ihracatta bir gerileme var.” diye konuÅŸtu.

Roubini, ABD ve Çin arasında bir soÄŸuk savaÅŸ olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “EÄŸer bu teknoloji üzerinden bir kısıtlama olursa çok ciddi sıkıntılar yaÅŸanacak. ABD ve Çin arasındaki savaşı teknoloji, sermaye anlamında görüyoruz. ABD’ye gelen dış yatırımlarda düÅŸüÅŸler var. ABD, ülkeye gelen Çinli öÄŸrencilere araÅŸtırma yapmaları hususunda birtakım kısıtlamalar yapıyor.” dedi.

“KüreselleÅŸmeme sürecine giriyoruz”

Nouriel Roubini, dünyanın son 40 yıldan bu yana küreselleÅŸme süreci içerisinde olduÄŸunu, ÅŸimdi ise küreselleÅŸmeme sürecine girdiÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“ABD’nin, Çin hükumetinin 5G teknolojisi ile ABD vatandaÅŸlarını takip edeceÄŸi konusunda endiÅŸesi var. 5G aÄŸları cep telefonlarımızı yönlendiriyor. 5G teknolojisi ve aÄŸları yakın gelecekte bütün alanlara yayılabilir. Çok kapsamlı ticaret savaÅŸları yaÅŸanabilir. Bütün dünyayı bölecek bir durum ortaya çıkacaktır. ABD ve Çin arasında 5G, yapay zeka alanlarında rekabet devam edecektir. KüreselleÅŸmeme aslında bir tehdit, küresel tedarik zincirini yıkacak gibi görünüyor, daha düÅŸük bir küresel büyümeye sebep olacaktır.”

Roubini, AB’de ekonomik aktivitenin oldukça yumuÅŸak ve endüstrinin kısıtlanmış durumda olduÄŸunu, bazı AB ülkelerin BirleÅŸik Krallık’a yapmış olduÄŸu ticari kısıtlamalar bulunduÄŸunu ve AB içinde bir resesyon beklenildiÄŸini söyledi.

“Jeopolitik risklerin küresel ekonomide etkisi azaldı”

Dünyaca ünlü ekonomist Roubini, Orta DoÄŸu kaynaklı jeopolitik riskler ve ABD-Ä°ran arasındaki gerilimin endiÅŸe verici olduÄŸunu dile getirerek, piyasaların beklentisinin “büyümenin yavaÅŸlayacağı, resesyonla birlikte talebin azalacağı, petrol fiyatlarının düÅŸeceÄŸi” yönünde olduÄŸunu vurguladı.

Roubini, 1970’li yıllardan beri jeopolitik sebeplerden kaynaklı üç büyük küresel resesyon dönemi yaÅŸandığına iÅŸaret ederek, “ABD ve Çin arasındaki soÄŸuk savaÅŸ, Brexit süreci, ABD ve Ä°ran arasındaki savaÅŸ olasılığı küresel ekonomiyi etkileyen riskler… Bu risklerin geçen dönemlere göre etkisi azaldı. ABD ve Çin öncelikli müzakerelere baÅŸladı. Bu müzakerelerin neticesinde birinci aÅŸamada anlaÅŸma saÄŸlanabilir.” dedi.

Son dönemde piyasalarda daha iyimser bir hava olduÄŸunu, merkez bankalarının küresel risklerin azalmasıyla faiz oranlarını düÅŸürmeye baÅŸladıklarını ifade eden Roubini, “Ä°leri ekonomilerde faizlerin düÅŸmesi geliÅŸmekte olan ekonomilerin parasal koÅŸullarını iyileÅŸtirdi. ABD ve Avrupa borsalarının yükseldiÄŸini görüyoruz. GeliÅŸen ekonomilere para akmaya baÅŸladı ve paraları tekrar deÄŸer kazanmaya baÅŸladı.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“2020 yılı için küresel resesyon beklenmiyor”

Nouriel Roubini, 2020 yılında küresel ekonomik büyümenin devam edeceÄŸini, gelecek yıl küresel resesyondan kaçınılabileceÄŸini, küresel ekonomide büyük bir büyüme beklemediÄŸini, Çin ekonomisinin yavaÅŸlayacağını, Avrupa ekonomisinin duraÄŸan seyredeceÄŸini, geliÅŸen ekonomilerin durumunun biraz iyileÅŸeceÄŸini söyledi.

Avrupa ekonomisindeki sıkıntıların Brexit ile sınırlı olmadığını, Avrupa’nın daha derin ve temel sorunları bulunduÄŸunu vurgulayan Roubini, geliÅŸen ekonomilerde gelecek yıl için yüzde 4-5 büyüme beklendiÄŸini, bu durumun küresel ekonomiler için itici güç olacağını, daha dinamik geliÅŸen piyasalar görüleceÄŸini aktardı. 

“Türkiye ekonomisi daha istikrarlı hale geldi”

Ekonomist Roubini, Türkiye’nin son 20 yıldır ekonomik büyümesinin ve ekonomik çeÅŸitlenmesinin gayet iyi olduÄŸunu ifade ederek, “Finansal hizmetlerde ve endüstriyel açıdan gayet baÅŸarılıydı. Türkiye’nin hem Batı hem de DoÄŸu ile iÅŸ yapabilmesi çok avantaj saÄŸlıyor. Türkiye’nin nüfus artışı, doÄŸru eÄŸitim ve beceri kullanımıyla önemli bir ekonomi kaynağı olabilir.” dedi.

Türkiye ekonomisinde son dönemlerde kırılganlıkların baÅŸladığını ifade eden Roubini, “Türkiye’de 2015 yılından bu yana reform yapma süreci yavaÅŸladı. Kredi politikası ve gevÅŸek politika sebebiyle enflasyonda artış oldu. Türkiye ekonomisinde makroekonomik kırılganlığın yanı sıra jeopolitik kırılganlıklar da etkili oldu. Para birimi deÄŸeri kayba uÄŸradı. Bu durumdan hem bankacılık hem de özel sektör etkilendi.” diye konuÅŸtu.

Roubini, Türkiye’de ekonominin bu yıl itibarıyla yükseliÅŸe geçtiÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“Türkiye ekonomisi daha istikrarlı hale geldi. Turizmin katkısıyla cari açığın azaldığını görüyoruz. Ekonomi iyileÅŸmeye baÅŸladı ama bu iyileÅŸme kırılgan ve suni. Türkiye’de parasal politikaların daha sıkı olması gerekiyor. Makroekonomik stabilizasyon anlamında bakacak olursak potansiyel bir büyüme için Türkiye’nin yapısal reformlara ihtiyacı var. Türkiye’de genç nüfusun istihdama katılması daha yüksek büyümesine katkı verecektir.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Faizsiz finansman modeliyle 9 ayda 13 milyar lirayı aşan satış

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.