29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Türkiye ekonomisine güvenin”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:
"Hiçbir şekilde yaşanan gelişmeler sizleri endişeye sevk etmesin. Aksine Türkiye ulusal güvenliğini teminat altına alacak kararlı adımları atarak, büyüyen ekonomisine de güçlü bir zemin hazırlıyor. Türkiye'ye yönelik uluslararası yatırım ilgisi işte bunun bir göstergesi"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Hiçbir ÅŸekilde yaÅŸanan geliÅŸmeler sizleri endiÅŸeye sevk etmesin. Aksine Türkiye ulusal güvenliÄŸini teminat altına alacak kararlı adımları atarak, büyüyen ekonomisine de güçlü bir zemin hazırlıyor. Türkiye’ye yönelik uluslararası yatırım ilgisi iÅŸte bunun bir göstergesi.” dedi.

Bakan Mustafa Varank, TÜYAP, Takım Tezgahları Sanayici ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi (TÄ°AD) iÅŸ birliÄŸi ve Makina Ä°malatçılar BirliÄŸinin (MÄ°B) desteÄŸiyle düzenlenen MAKTEK Ä°zmir Fuarı 2019’un açılış töreninde yaptığı konuÅŸmada, 17 ülkeden 370 firmaya ev sahipliÄŸi yapan fuarın, 35 bini aÅŸkın ziyaretçisiyle 500 milyon dolarlık bir iÅŸ hacmi oluÅŸturmasının hedeflendiÄŸini belirtti. 

Bakan Varank, fuarın yeni iÅŸ birliklerine kapı aralayacağını, savunma sanayisinde faaliyet gösteren kurumlar arasındaki etkileÅŸimi de artıracağını ifade etti. 

Varank, Ä°zmir ve çevre illerdeki mesleki ve teknik lise öÄŸrencilerinin MAKTEK Ä°zmir 2019’a katılmasını da önemli bulduÄŸunu dile getirdi. 

Güçlü bir sanayi için nitelikli iÅŸ gücüne ihtiyaç olduÄŸunu belirten Varank, “Bunun yolu da iyi tasarlanmış bir mesleki eÄŸitimden geçiyor. Gençlerin mesleki eÄŸitime yönelmesi, istihdam-eÄŸitim baÄŸlantısının güçlenmesi ve kaliteli istihdamın artırılması açısından oldukça önemli. Ä°ÅŸte bunun gibi fuarlar da gençlere kattığı yeni vizyon ve perspektifle, gelecek kararlarını ÅŸekillendirmede mutlaka etkili olacaktır.” dedi. 

Ä°hracat hacmi

Makine sektörünün bu yılın 8 ayında 12 milyar dolarlık ihracat hacmiyle geçen senenin aynı dönemindeki performansını geride bıraktığını söyleyen Bakan Varank, sektörün geliÅŸmesinde desteklerin önemine iÅŸaret etti. 

Varank, yatırım teÅŸviklerinde makine sektörünün öncelikli bir yere sahip olduÄŸunu dile getirerek, “Makine imalatı yatırımlarını 4. bölge desteklerinden faydalandırıyoruz. Ayrıca, TÜBÄ°TAK ve KOSGEB destekleriyle üretilen projeler 5. bölge teÅŸviklerden yararlanabiliyor. EÄŸer yaptığınız makine yatırımı belli kriterleri saÄŸlıyorsa stratejik yatırım teÅŸviÄŸi de alabiliyor. Bugüne kadar sektörün 31 milyar liralık yatırımına teÅŸvik verdik ve bu sayede 50 binin üzerinde istihdam oluÅŸmasına katkı sunduk.” diye konuÅŸtu. 

Makine sektörünün Ar-Ge teÅŸviklerinde ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Bakan Varank, ülke genelindeki bin 100’ün üzerindeki Ar-Ge merkezinin yüzde 15’inin makine alanında yeni teknolojiler geliÅŸtirmek için çalıştığını ifade etti.

Sektörde faaliyet gösteren KOBÄ°’lerin KOSGEB’in 10 farklı destek programına baÅŸvurabildiÄŸini belirten Varank, ÅŸöyle devam etti:

“Son 3 senede 8 binin üzerinde KOBÄ°’ye ülkemizde makine üretsinler diye kaynak aktardık. Benzer ÅŸekilde TÜBÄ°TAK kanalıyla da 17 senede makine sektöründeki 3 bin projeye 1,5 milyara yakın destek verdik. Sektörün daha da ileriye gidebilmesi için takım tezgahları ayrı bir yere sahip. Makine yapan makineler, yani takım tezgahları, sanayinin tüm aÅŸamalarında kullanılıyor. Çin, Almanya, Japonya ve Kore dünyada bu alanda söz sahibi ülkelerin başında geliyor. Bahse konu ülkelerin ortak özelliÄŸi, sanayi öncülüÄŸünde kalkınmada ciddi baÅŸarılara imza atmış olmaları. Yani zenginliklerini sanayilerine borçlu olmaları.”

Türkiye’deki üretim

Türkiye’de ilk takım tezgahının 1984’te devlet tarafından üretildiÄŸini söyleyen Varank, zamanla sanayinin geliÅŸtiÄŸini, özellikle beyaz eÅŸya, otomotiv yan sanayi ve havacılık sektörlerinde ilerleme saÄŸlandığını ve talebin de yükseldiÄŸini anlattı.

Yurt içi üretimin mevcut talebi karşılamada yetersiz kaldığını vurgulayan Bakan Varank, “Ä°ÅŸte bu yüzden, takım tezgahlarını da içine alan makine sektörünü 11. Kalkınma Planı ile 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde öncelikli sektör olarak ilan ettik. Hedefimiz sanayide kilit rol üstlenen makine sektöründe katma deÄŸeri, rekabetçiliÄŸi ve verimliliÄŸi artırmak. Dijital dönüÅŸümü dikkate alarak ve yıkıcı teknolojileri kullanarak inovatif ürünler geliÅŸtirilmesini saÄŸlamak. “

Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı hedef için en önemli politikalar arasında gördüklerini, yerli üretimi geliÅŸtirme ve ileri teknolojili ürünlerde de sıçrama yapma kabiliyetini kazanacaklarını belirtti. 

Programın ilk çaÄŸrısında makineyi pilot sektör olarak belirlediklerini dile getiren Bakan Varank, ÅŸunları kaydetti:

“Hem alıcıyı hem de satıcıyı aynı anda teÅŸvik ediyoruz. DesteklediÄŸimiz projeler, yatırım tutarına göre stratejik ya da proje bazlı teÅŸviklerinden faydalanacak. Kapımız tüm yabancı yatırımcılara da açık. Bu programa çok inanıyor ve çok güveniyoruz. O yüzden tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Kalkınma ajanslarımız, KOSGEB ve TÜBÄ°TAK ile iÅŸ birliÄŸi içinde programı yürüteceÄŸiz. Bu vesileyle sizlere buradan çaÄŸrıda bulunmak istiyorum, gelin Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızın bir parçası olun. Ekonomik bağımsızlığa giden yolun kilometre taÅŸlarını birlikte koyalım. Yatırım yapın, üretin ve istihdama katkı sunun. Hükümet olarak her aÅŸamada sizlerleyiz. Siz de lütfen çaÄŸrılarımızı karşılıksız bırakmayın, Türkiye ekonomisine ve kendi potansiyelinize çok daha güçlü bir ÅŸekilde güvenin.”

Bölgedeki sıcak geliÅŸmeler

Bölgede yaÅŸanan sıcak geliÅŸmelere dikkati çeken Varank, “Hiçbir ÅŸekilde yaÅŸanan geliÅŸmeler sizleri endiÅŸeye sevk etmesin. Aksine Türkiye ulusal güvenliÄŸini teminat altına alacak kararlı adımları atarak, büyüyen ekonomisine de güçlü bir zemin hazırlıyor. Türkiye’ye yönelik uluslararası yatırım ilgisi iÅŸte bunun bir göstergesi.” diye konuÅŸtu.

Bakan Varank, ülkeye her gün yeni yatırım yapacak ya da yatırımlarını artıracak uluslararası firmaların geldiÄŸini vurgulayarak, “Ülkemize artan bu ilginin devamı gelecek. Bakın faizler ve enflasyon düÅŸüyor. Sektörel güven göstergeleri yukarı yönlü hareket ediyor. Sanayi sektöründe yeni sipariÅŸler artıyor. Türk lirasının yanında kuvvetle durmaya devam edin. Önümüzdeki dönem, Türkiye ekonomisinin yeni baÅŸarı hikayesine inÅŸallah tüm dünya ÅŸahit olacak.” dedi.

Ä°zmir Valisi Erol Ayyıldız, fuarlar kentinde sanayicileri, iÅŸ insanlarını bir arada görmekten mutlu olduklarını ifade etti. 

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Hamza DaÄŸ, Ä°zmir’in sanayi anlamında her özelliÄŸi bünyesinde barındırdığını belirterek, “Sanayi tesisleri, Ar-Ge merkezleri, insan kapasitesi, üniversiteleri, limanıyla çok önemli görevler üstlenmiÅŸ bir ÅŸehirdeyiz. Dünyadaki bir otomotiv devinin bölgemizi tercih etmesi de bizi heyecanlandırdı. Burada sanayi, iÅŸ gücü, yatırım yapmak isteyenler var. Fuarlar sayesinde insanlar bir araya gelip ticari baÄŸlantılar kuruyor.” ifadelerini kullandı. 

Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer de bölgedeki sanayici ve yatırımcıları Türkiye’nin en iyi ve yeni fuar merkezinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

KonuÅŸmaların ardından fuarın açılışın yapan Bakan Varank ve katılımcılar, standları gezdi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“11. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.