19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye fındık üretimini 776 bin tona çıkardı

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gören, "Türkiye 2018-2019 sezonu fındık üretiminde 776 bin ton ile üretimdeki payını yüzde 69'a çıkardı." dedi.

Ä°stanbul Fındık ve Mamulleri Ä°hracatçıları BirliÄŸi (Ä°FMÄ°B) BaÅŸkanı Ali Haydar Gören, 2017-2018 sezonunda 515 bin ton ile dünya fındık üretiminin yüzde 56’sını elde eden Türkiye’nin, 2018-2019 sezonu tahminlerine göre ise 776 bin ton ile üretimdeki payını yüzde 69’a çıkardığını kaydetti.

Ä°FMÄ°B’den yapılan açıklamada görüÅŸlerine yer verilen Gören, eylül ayında ihracatta rekor kırıldığını belirtti.

Gören, 2017-2018 sezonunda 515 bin ton ile dünya üretiminin yüzde 56’sını elde eden Türkiye’nin, 2018-2019 sezonu tahminlerine göre 776 bin ton ile üretimdeki payını yüzde 69’a çıkardığını belirterek, Türkiye’nin bu yıl rakipleri ile arasındaki arayı açacağını kaydetti.

Gören, “Dünya fındık üretiminde Türkiye’nin en yakın rakibi olan ve geçen yıl 125 bin ton fındık üretimi ile dünya pazarından yüzde 14 pay alan Ä°talya’da bu yıl üretimin 100 bin tona gerilemesi, dünyadaki payının ise yüzde 9 seviyesine düÅŸmesi bekleniyor. Bir diÄŸer rakip ülke olan Azerbaycan’ın üretiminin bu yıl 68 bin tondan 42 bin tona, pazar payının yüzde 7’lerden 4’lere gerileyeceÄŸi öngörülüyor.” ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinde saÄŸlıklı gıdaların tüketiminin hızla arttığı, özellikle zararlı kolesterolü azaltması nedeniyle Avrupa ülkelerinde fındık tüketiminde de artış beklendiÄŸini belirten Gören sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“YaÅŸanan olumsuzluklara raÄŸmen hem üretimde hem ihracatta önemli bir geliÅŸme kaydetti ve pazar payını tekrar artırdı. GeçmiÅŸte dünya pazarından yüzde 80 pay aldığımız düÅŸünülürse yüzde 69 düÅŸük görülebilir. Ancak ülkemiz yine de pazardaki liderliÄŸini pekiÅŸtirdi. Üreticimizin ve ihracatçımızın deneyimi, hastalıklarla mücadeledeki etkin çalışmalar ve agresif yeni pazar arama çalışmaları etkili oldu.

Geçen yıl eylül ayında 130,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleÅŸtiren sektörümüz, bu yıl eylül ayında ihracatını yüzde 112,6 artırarak 277 milyon dolara ulaÅŸtı. Türkiye’nin tarım ihracatın içindeki payını da yüzde 13,86’ya çıkardı. Eylül ayında Ä°stanbul birliÄŸimiz de ihracatını yüzde 195 oranında artırarak, 42,6 milyon dolardan, 125,6 milyon dolara yükselttik. Ocak-eylül döneminde sektörün ihracatı ise yüzde 11,28 artarak, 1 milyar 236 milyon dolara ulaÅŸtı. Sektörün 12 aylık ihracatı ise 1 milyar 758 milyon dolar oldu.”

Gören, en fazla ihracat yapılan 10 ülke içinde 9 Avrupa ülkesinin bulunduÄŸunu belirterek, “Almanya 370 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyor. Onu 335 milyon dolar ile Ä°talya ve 115 milyon dolar ile Fransa takip ediyor. Son yıllarda yaptığımız tanıtım çalışmaları sonucunda ihracatımızın her geçen yıl arttığı Çin Halk Cumhuriyeti ise 60 milyon dolarlık ihracatla ilk 10 ülke arasında yerini aldı.” ifadelerini kullandı.

“Rekolteye yönelik iniÅŸli çıkışlı fiyatlar hem üreticiye hem sanayiciye zarar veriyor”

Ä°FMÄ°B BaÅŸkanı Ali Haydar Gören, bu sezonda ABD’nin fındık üretiminde ataÄŸa geçtiÄŸine dikkati çekti. Gören, 2017 -2018 sezonunda ürettiÄŸi 45 bin ton fındık ile dünya pazarından yüzde 5 pay alan ABD’nin üretimi az da olsa gerilemesine raÄŸmen 2018-2019 sezonunda 43 bin ton üretim ile ve yüzde 4 pay ile sıralamada iki basamak üste çıkarak Azerbaycan ve Gürcistan’ı geride bıraktığını kaydetti.

Gören, sıralamadaki bu deÄŸiÅŸimi Azerbaycan ve Gürcistan’daki üretim gerilemesinin yüksek olmasından kaynaklandığını, bu dönemde Türkiye’nin rakip ülkelerle arayı iyice açarak liderliÄŸini pekiÅŸtirdiÄŸini belirtti.

Fındıkta daha kaliteli ve daha fazla üretimin sürdürülebilir hale gelmesini, fındığın faydalarının daha iyi anlatılması ve kullanım alanının artırılması gerektiÄŸinin altını çizen Gören sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

“Rekolteye yönelik iniÅŸli çıkışlı fiyatlar hem üreticiye hem sanayiciye zarar veriyor. Sanayici de fındık fiyatlarına göre fındık ürünlerine yakınlaşıyor ya da uzaklaşıyor. Biz öngörülebilir fiyatlarla sürdürülebilir üretim için çalışıyoruz. Fındığımızın daha fazla üretilmesi ve daha fazla tüketilmesi temel hedefimiz. Fındıklı ürün çeÅŸitlemesinin artması için de ihracatçılar olarak Ar-Ge çalışmalarını destekliyoruz.”

Muhabir: Gökhan Yıldız

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘Havalar sıcak giderse hamsi erken terk edecek’

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.