28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Türkiye hedeflerine milli teknolojiyle ulaÅŸacak”

SAHA İstanbul Başkanı Bayraktar, "Ülkemizin karşı karşıya olduğu tehditlerle mücadelede başarılı sonuçların alınmasının altında yer alan en önemli faktörlerden biri savunma sektöründeki milli teknolojik kazanımlardır." dedi.

Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi DerneÄŸi (SAHA Ä°stanbul) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Haluk Bayraktar, Türkiye’nin karşı karşıya olduÄŸu tehditlerle mücadelede baÅŸarılı sonuçların alınmasının altında yatan en önemli faktörlerden birinin savunma sektöründeki milli teknolojik kazanımlar olduÄŸunu belirterek, “Çok mesafe katettik ancak daha yapacak çok iÅŸimiz var. Milli Teknoloji Hamlesi sayesinde hedeflerimize milletçe ulaÅŸacağız.” dedi.

Bayraktar, AA muhabirine, SAHA Ä°stanbul’un 2000’li yıllarda CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı (SSB) bünyesinde baÅŸlayan Milli Teknoloji Hamlesi‘nin en büyük destekçisi olarak faaliyetlerini sürdürdüÄŸünü söyledi.

Türkiye’de savunma sanayisinde 15 yılda uygulanan milli ve özgün üretim modeliyle ana platform ve alt ana sistemler konusunda birçok baÅŸarılı projeye imza atıldığına iÅŸaret eden Bayraktar, “150 yıldır ürettirilmeyen milli piyade tüfeÄŸimiz MPT-76 bu dönemde üretildi. Yakın tarihte silahlı Ä°HA teknolojisini yurt dışından tedarik edemezken bugün hem kendine yeten hem de silahlı insansız hava aracı (SÄ°HA) ihraç eden bir konuma ulaÅŸtık. Zırhlı kara araçları, yerli helikopter ve benzeri birçok yerli platform artık envanterlerimizde yer alıyor. Ä°lk milli korvetimiz MÄ°LGEM, bu dönemde geliÅŸtirilip envantere girdi. Askeri gemi projelerinde özel sektörümüz ana entegratör konumuna ulaÅŸtı. Yine radar teknolojileri, akıllı mühimmat, güdüm ve elektronik, gerçek zamanlı yazılım sistemleri, sensör ve haberleÅŸme teknolojilerinden birçok kritik alt sistem ve bileÅŸenlerini tasarlayıp üretebiliyoruz.” diye konuÅŸtu.

Bu alanda ortaya konulan baÅŸarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının geçen aylarda yayımladığı 2023 Sanayi ve Teknolojisi Stratejisi Belgesi’nde de örnek bir model olarak ele alındığını hatırlatan Bayraktar, ÅŸöyle devam etti:

“Milli Teknoloji Hamlesi diÄŸer tüm sektörlerimizde de her birinin kendine ait dinamik ve koÅŸulları çerçevesinde uygulamaya girdi. Elde edilen bunca birikimle birlikte ülkemizin ihtiyaçları ve geliÅŸmekte olan ihracat potansiyelini ele aldığımızda aslında daha yapacak çok iÅŸimiz var. YaÅŸadığımız dönemin ana teması küresel ve teknolojik etkinlik. Ana platformlarda elde edilen kazanımların saÄŸlam bir endüstriyel altyapıyla desteklenerek ana alt sistemler, bileÅŸenler ve teknolojileriyle derinlemesine ele aldığımız, bunu yaparken de ekonomik ölçek, maliyet etkinlik, milli kritiklik ve önceliklendirmeyle oluÅŸturduÄŸumuz bir yol haritasına ihtiyacımız var. SSB böyle bir yol haritasını ana platform ve alt ana bileÅŸenler anlamında ilk kez 2011 yılında Ä°HA teknolojisi için oluÅŸturdu. Elde edilen sonuçlar ortada. Stratejik planlama, bu plana uygun eylemlerle sonuçların takibi, etkin sistemler geliÅŸtirmek için kritik öneme sahip.”

“Pek çok baÅŸarı hikayesi yazıldı”

Bayraktar, kümelenme olarak sektördeki insan kaynağının geliÅŸtirilmesi, özel sektörün rolünün artarak devam etmesi, teknolojik kazanımların derinlemesine oluÅŸturulması adına SAHA Ä°stanbul olarak kapsamlı bir çalışma içinde olduklarını dile getirdi.

Özel yeteneklere sahip, yüksek teknoloji üretebilen firmaları sisteme entegre etmenin yanı sıra yerlileÅŸme sürecinde ihtiyaç duyulan bazı ürünleri geliÅŸtirme yeteneÄŸi olan firmalara da yüksek teknoloji üretme kabiliyeti kazandırdıklarına dikkati çeken Bayraktar, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Buna paralel olarak hem milli üretim kapasitemizde artış yaÅŸanıyor hem de Türkiye’nin teknolojik geliÅŸimine katkı sunuyoruz. SAHA Ä°stanbul’un oldukça güçlü kurumlar arası iletiÅŸim ağı sayesinde bugüne kadar pek çok proje hayata geçirildi, baÅŸarı hikayeleri yazıldı, yüzlerce ürün yerlileÅŸtirildi, ana yüklenici firmalara yerli tedarikçiler kazandırıldı. Bunlar münferit tedarikçi olabildiÄŸi gibi SAHA Ä°stanbul koordinatörlüÄŸünde kurulmuÅŸ, deÄŸiÅŸik firmaların yeteneklerinin deÄŸerlendirildiÄŸi konsorsiyumlar vasıtasıyla da saÄŸlandı. Bu bir taraftan firmalarımızın birlikte iÅŸ yapma kültürüne katkı saÄŸlarken diÄŸer taraftan deÄŸiÅŸik sektörlerin mevcut ya da kazanabilecekleri yetenekleri konsolide etme fırsatı sunmaktadır.”

Ä°hracata destek

“SAHA Ä°stanbul olarak savunma sanayisinde elde edilen bu baÅŸarının devam etmesi için geliÅŸtirilen özgün milli platformların ve teknolojik derinliÄŸin artırılması öncelikli hedefimiz.” diyen Bayraktar, özellikle ihracatta atılan adımlara destek vermek ve bu alandaki bağımsızlığı perçinlemek adına pek çok görev üstlendiklerini anlattı.

Bayraktar, SAHA Ä°stanbul üyelerinin, yüksek teknolojinin kullanıldığı özellikli ürünler üreten firmalardan oluÅŸtuÄŸuna iÅŸaret ederek, “Büyük bölümünün ürettiÄŸi ürünler Türkiye’de tek. Hatta bazı firmalarımız dünyada sadece birkaç firma tarafından yapılan üretimleri gerçekleÅŸtirebilecek teknolojiye ve insan kaynağına sahipler. Üyelerimiz üretim yeteneklerini Türkiye’nin millileÅŸme hamlesinin bir parçası haline gelecek ÅŸekilde sisteme entegre etmek istiyorlar. Savunma, havacılık ve uzay endüstrisine yönelik üretim yapmak isteyen ancak nereden baÅŸlayacağını bilmeyen firmalar da SAHA Ä°stanbul’dan yönlendirici destek alıyorlar.” ifadesini kullandı.

Savunmada milli teknolojik kazanımlar

Haluk Bayraktar, savunmada milli teknolojik kazanımların önemine deÄŸinerek, “Ülkemizin karşı karşıya olduÄŸu tehditlerle mücadelede baÅŸarılı sonuçların alınmasının altında yer alan en önemli faktörlerden biri savunma sektöründeki milli teknolojik kazanımlardır. Devir ufak teknoloji giriÅŸimcilerinin devri. Artık maliyet etkin geliÅŸen teknolojilere paralel hızla sahada kullanıma girerek olgunlaÅŸacak ve etkili sonuç almamıza fayda verecek teknolojilere ihtiyacımız var.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Savunma sektöründe giriÅŸim ekosisteminin rolünü güçlendirmeli ve giriÅŸimci firmaların ekiplerinin sahada yer almasını saÄŸlamalıyız. Unutmamak lazım ki sahadaki etkin sonuçlar ufak dokunuÅŸlarla elde ediliyor. GeliÅŸtirilen teknolojilerin hızlı bir ÅŸekilde uygulamaya girmesi adına test ve deneme süreçlerinin yapıldığı merkezler ve bu merkezlerde tüm giriÅŸimciler için pozitif bir geri besleme süreciyle onları teÅŸvik edici mahiyette süreçler geliÅŸtirmeliyiz. Ä°nternetin keÅŸfi, uydularının geliÅŸtirilmesi gibi bugün sivil sektörde yoÄŸun kullanım alanı bulan birçok icat, savunma sanayisinde geliÅŸtirilmiÅŸ ürünler; ancak bu çevrim ÅŸu an tersine dönmüÅŸ durumda. Sivil sektör birçok açıdan yapay zeka, haberleÅŸme, sensör ve benzeri alanlarda askeri teknolojilerin ilerisinde yer alıyor. Ayrıca, maliyet açısından bakıldığında yaygın kullanımı nedeniyle çok daha etkin durumda. Bu avantajı kullanarak sivil alandaki birçok teknolojik geliÅŸmeyi hızlı bir ÅŸekilde savunma sektörüyle hibrit bir ÅŸekilde kurgulayarak ilerlemek önemli.”

“Oyun deÄŸiÅŸtirici hamleler gerekiyor”

Konvansiyonel harp araç ve gereçlerinin yanı sıra artık sahada oyun deÄŸiÅŸtirici hamleler gerektiÄŸini vurgulayan Haluk Bayraktar, mobil, hızlı kurulum ve kullanım imkanı saÄŸlayan, maliyet etkin ve en yeni teknolojik geliÅŸmelerin dahil edildiÄŸi robotik, otonom, sensör füzyonu, haberleÅŸme, sensör ve veri aÄŸları, veri iÅŸleme teknolojilerinde de hep önde olmak gerektiÄŸini söyledi. Bayraktar, “Günümüzde paradigma deÄŸiÅŸikliÄŸi kabul edeceÄŸimiz alanlarda hızlı ve koordine bir ÅŸekilde adım atarak en son noktada yakalama ÅŸansımızı iyi deÄŸerlendirmek ve pazarda hızlıca yerimizi almak zorundayız.” dedi.

Türkiye’nin ilk SÄ°HA’sını ihraç eder noktaya ulaÅŸan Baykar’ın, bundan 15 yıl önce Ä°stanbul’da bir atölyede, bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda insanın yoÄŸun emek ve fedakarlıklarıyla çalışmaya baÅŸladığını belirten Bayraktar, ÅŸunları kaydetti:

“Baykar, karşısına çıkan birçok engele raÄŸmen sahadaki baÅŸarılı performansıyla tüm engelleri adım adım aÅŸarak bu noktaya ulaÅŸtı. Sıralı engellerden herhangi birinde baÅŸarısız olsaydık bugün 750 kiÅŸilik mühendis ve teknisyen ekibiyle ülkemize SÄ°HA teknolojisi kazandıran Baykar bu noktada olmayacaktı. Karşılaşılan engeller de hiçbir zaman teknik detaylar deÄŸildi. Ufak görülen giriÅŸimlerin potansiyelini hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz. Artık giriÅŸimlerin benzer engellerle karşılaÅŸmaması için geçmiÅŸte yaÅŸayarak elde ettiÄŸimiz tecrübeleri de sahaya yansıtıyoruz. Bugün geçmiÅŸ birikimlerimizle teknoloji giriÅŸimcilerimizin daha etkin ve hızlı ÅŸekilde ilerlemesi, deÄŸerlendirmelerin salt performans, teknik ve etkinlik bazında ele alındığı, masa oyunlarıyla deÄŸil sahadaki gerçeÄŸe göre hareket edilmesi gerçeÄŸiyle karşı karşıyayız. Bu ÅŸuurla yolumuza devam ediyor ve savunma sanayimize güç kazandırmak için ilerliyoruz. Unutmayalım ki çok mesafe katettik ancak daha yapacak çok iÅŸimiz var. Milli Teknoloji Hamlesi sayesinde hedeflerimize milletçe ulaÅŸacağız.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ASKON iÅŸ dünyasının 2020’de yatırımları artıracağını öngörüyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.