27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’nin dijitalleÅŸme notu yükseldi

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır:
"Kovid-19'la mücadelenin ilk haftalarından itibaren ihtiyaç duyulan pek çok teknolojik ürünü Türkiye yerli ve milli olarak üretmeyi başardı. Bu başarının arkasında 20 yıla yakın bir emek ve kapasite gelişim süreci var. Türkiye son 20 yılda çok büyük bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi kurdu"

BiliÅŸim Sanayicileri DerneÄŸi (TÜBÄ°SAD) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin DijitalleÅŸme Endeksi Raporu”na göre Türkiye’nin dijitalleÅŸme notu 2019’da 5 üzerinden 2,94 iken 2020’de 3,06’ya yükseldi.

TÜBÄ°SAD, Türkiye ekonomisi ve toplumunun dijitalleÅŸme durumunu inceleyen “Türkiye’nin DijitalleÅŸme Endeksi Raporu”nu biliÅŸim sektörünün temsilcileri ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı online toplantı aracılığıyla kamuoyuyla paylaÅŸtı.

Özel sektör ve kamu temsilcilerinin görüÅŸleri, iÅŸ dünyası mensupları tarafından doldurulan anketler ve 139 ülkeden alınan verilerin analiz edilmesiyle oluÅŸturulan rapor; dönüÅŸüm, ekosistem, yeterlilik, kullanım olmak üzere 4 ana bileÅŸen ve 10 farklı boyutta Türkiye’nin Dijital DönüÅŸüm Endeksi’ni ortaya koyuyor.

Raporda, Türkiye’nin Dijital DönüÅŸüm Endeksi 2019’da 2,94, 2020’de ise 3,06 olarak hesaplandı.

“Türkiye’nin güçlü altyapısı Kovid-19 mücadelesinde görüldü”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, dijital dönüÅŸümün 10 yılda eriÅŸeceÄŸi noktaya çok kısa bir zaman içerisinde eriÅŸtiÄŸini belirterek, bu dönüÅŸümün bireylerin, ÅŸirketlerin ve devletlerin günlük yaÅŸamlarına çok yüksek düzeyde tesir ettiÄŸini söyledi.

Bakanlık olarak Milli Teknoloji Hamlesi kavramıyla öz yeterliliÄŸi ve dijital dönüÅŸümü vurguladıklarını aktaran Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye’nin özellikle teknoloji seviyesi yüksek ürün ve hizmetleri yerli ve milli olarak üretebilmesi amacıyla, Türkiye’nin önümüzdeki döneme iliÅŸkin ekonomik baÅŸarı hikayesini hep birlikte yazacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Kacır, Kovid-19 mücadelesinde Türkiye’nin teknoloji üretiminde ne kadar güçlü bir altyapıya sahip olduÄŸunun görüldüÄŸünü vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

“Mücadelenin ilk haftalarından itibaren ihtiyaç duyulan pek çok teknolojik ürünü Türkiye yerli ve milli olarak üretmeyi baÅŸardı. Bu baÅŸarının arkasında 20 yıla yakın bir emek ve kapasite geliÅŸim süreci var. Türkiye son 20 yılda çok büyük bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi kurdu. 80’den fazla teknoparkta 5 bin 700’e yakın Ar-Ge odaklı çalışan ÅŸirketimiz var. Özel sektör Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısı bin 600’ü geçti.

2006’da sadece 54 bin tam zaman eÅŸdeÄŸer Ar-Ge personeli olan Türkiye’de, 2018’de bu sayı 172 bine yükseldi. 2000’lerin başında bütün ülkede patent baÅŸvuru sayısı 300’lerde iken, geçen yıl bu sayı 7 binin üzerine çıktı. Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payı, 2006’larda binde 5 seviyelerinde iken, geçen sene yüzde 1’in üzerine çıktı. Ar-Ge’ye daha fazla harcama yapan ülkeler daha ileri neticeler alıyor. Biz de büyük bir kapasiteyi oluÅŸturduk ve adım adım daha ileri neticeler almaya devam edeceÄŸiz.”

“Teknoloji hamlesi ülkemizi salgın sonrasında hızla ayaÄŸa kaldıracak”

TÜBÄ°SAD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Erman Karaca da Türkiye’nin dijitalleÅŸme endeksinde 2019’dan 2020’ye bir iyileÅŸmenin olduÄŸunu belirterek, “Bilgi ve iletiÅŸim teknolojileri alanında yaÅŸanan geliÅŸmelerin, ekonomik ve sosyal hayatın tüm alanlarında önemli dönüÅŸümlere yol açtığını hepimiz gözlemliyoruz. Bunun belki de en çarpıcı göstergesi, tüm dünyayla birlikte yaÅŸadığımız Kovid-19 salgını süreci oldu.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik ve toplumsal hayatın normale dönmesinde en büyük etkenin teknoloji olacağına dikkati çeken Karaca, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Salgın sonrası ekonomik düzen teknolojinin kullanımına eskisinden çok daha baÄŸlı olacak. Salgının ekonomimizde yaratmış olduÄŸu tahribatın telafisinde para ve maliye politikaları kadar teknoloji politikaları da önemli olacak. Bugünlerde Türkiye’nin ciddi bir teknolojik hamle paketi açıklaması ile finansal piyasalara çok olumlu bir mesaj verilmiÅŸ olacak ve bu yolla yatırımcı güveninin oluÅŸmasında önemli bir hamle yapılmış olacak.

Ayrıca, böyle bir paket, salgında zor duruma düÅŸmüÅŸ olan KOBÄ°’lerimizin ve esnafımızın yaralarını sarmakta önemli olacak ve teknoloji hamlesi, ülkemizi salgın sonrasında hızla ayaÄŸa kaldıracak; hem ekonomik hem toplumsal hayatın normale dönmesini hızlandıracak.”

“Kamu kurumlarında dünyaya örnek olacak uygulamalar hayata geçiyor”

TÜBÄ°SAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Akarca, Türkiye’de bireylerin günde ortalama 3 saatlerini internet ve sosyal medyada geçirdiklerini ve “bireysel dijital tüketim” toplumunda yaÅŸandığını belirterek, ekonomide katma deÄŸer yaratan “bireysel dijital üreticilere” geçiÅŸ sürecini desteklemek gerektiÄŸini söyledi.

Akarca ayrıca, ülke nüfusunun yüzde 66’sının e-Devlet Kapısı’nda sunulan 5 bin 180 hizmeti kullandığına ve 2023 de bu yüzdenin 80’e ulaÅŸmasının hedeflendiÄŸini belirterek, “Bu, gelecek 3 yıl içinde neredeyse eriÅŸkin olan tüm bireylerin dijital hizmetleri kullanacağını gösteriyor. Kamu kurumlarımızda birçok baÅŸarılı ve dünyaya örnek olacak uygulama hayata geçiyor.” dedi.

TÜBÄ°SAD Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urçar ise Türkiye ekonomisi için asıl kritik olanın geleneksel ve baÅŸarılı ÅŸirketlerin dijital dönüÅŸümünü baÅŸarabilmesi olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Büyük bir hızla dijital doÄŸanların sayısını artırmalı ve baÅŸarılı olma ÅŸanslarını artıracak iklimi oluÅŸturmalıyız. Adım adım baÅŸarılı global giriÅŸimler doÄŸuracak bir teknoloji ekosistemini oluÅŸturmak, ülke olarak en stratejik hedeflerimizden biri olmalıdır.” diye konuÅŸtu.

Türkiye’nin DijitalleÅŸme Endeksi Raporu’nda, fiber altyapının geliÅŸmesinin tüm ekonomiyi dönüÅŸtüreceÄŸi ve dijital dönüÅŸüm sürecinde KOBÄ°’lerin desteklenmesinin önem taşıdığı belirtildi.

Raporda ayrıca, firmaların yüzde 73’ünün nitelikli iÅŸgücü eksikliÄŸini dijital dönüÅŸüm sürecinde en önemli kısıtlardan biri olarak gördüÄŸü aktarıldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Usta oyuncu Ayşegül Atik hayatını kaybetti

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.