20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’nin enerjisine 1,5 milyar dolarlık yatırım

Çinli Gezhouba Group, KAF Teknik Yapı ve General Elektrik iş birliğiyle Isparta'da Eğirdir Gölü için projelendirilen 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin inşaatına Ocak 2022'de başlanması planlanıyor.

General Elektrik (GE) Hidroelektrik Bölümü Türkiye ve Orta DoÄŸu Üst Yöneticisi Marwan Al Roub, Isparta’da kurulacak 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüÅŸümü açısından son derece önemli olacağını söyledi.

Roub,  Isparta’da 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santrali kurulması için China Gezhouba Group ile KAF Teknik Yapının 1,5 milyar dolarlık mühendislik, tedarik ve inÅŸaat sözleÅŸmesi imzaladığını, santralde General Elektrik’in de 4 adet 250 megavatlık özel çift yönlü türbin ve ekipmanlarının kullanılacağını belirtti.

Uzun vadeli pompaj depolamalı hidroelektrik santrali projesinde KAF ve China Gezhouba Group gibi alanında önemli ve deneyimli iÅŸ ortakları ile yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Roub, projenin Türkiye’nin 2023 enerji hedefleri doÄŸrultusunda olduÄŸunu ifade etti.

Roub, “1000 megavatlık EÄŸirdir Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santrali Projesi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüÅŸümünde son derece önemli bir unsur olacak.” dedi.

Birçok ülkede örnekleri var

Geçen yıl iÅŸ birliÄŸi protokolüne imza atan China Gezhouba Group ile KAF Teknik Yapı ve General Elektrik, EÄŸirdir Gölü’nde 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santrali kurulması için çalışmalara baÅŸladı.

Proje, jeolojik, topografik ve çevresel kısıtları da içeren kriterler açısından araÅŸtırmaların tamamlanmasının ardından hız kazandı ve 3 ÅŸirketin yatırım planına alındı. Ardından Gezhouba Group ile KAF Teknik Yapı arasında 1,5 milyar dolarlık mühendislik, tedarik ve inÅŸaat sözleÅŸmesi imzalandı.

Güç talebinin az olduÄŸu zamanlarda suyu yüksekte bir havuzda toplamak ve bu ÅŸekilde biriktirilen sudan, elektrik kullanımın daha az maliyetli olduÄŸu zamanlarda enerji elde etmek için projelendirilen bir HES çeÅŸidi olan pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin birçok ülkede örnekleri var. Yenilenebilir enerji kullanımının hızla yükseldiÄŸi ülkelerde yapımı artan bu tür santraller son yıllarda Türkiye’de de kurulmaya baÅŸlandı.

Çinli ÅŸirket Gezhouba Group da dünyanın çeÅŸitli ülkelerinde hayata geçirdiÄŸi bu tür santrallerle dikkati çekiyor.

Gelecek yıl içinde Devlet Su Ä°ÅŸleri ile yürütülecek mühendislik, taahhüt anlaÅŸmaları ve finansman kapanışının ardından Ocak 2022 itibarıyla tüm süreçlerin tamamlanıp santralin inÅŸaatına baÅŸlanması hedefleniyor.

Åžebeke güvenliÄŸi ve dengelemesi için önemli

1000 megavat olarak yapılması planlanan santral sayesinde yenilenebilir enerji üretiminin yanı sıra Türkiye’ye ÅŸebeke güvenliÄŸi için büyük önem arz eden depolama özelliÄŸinin kazandırılması hedefleniyor. Projeyle ayrıca rüzgar ve güneÅŸ enerjisi ile artacak ÅŸebeke dalgalanmalarının dengelenmesi amaçlanıyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santraline tamamlayıcı olacak

Santral sayesinde, gün içi piyasasında gerçekleÅŸtirilen elektrik enerjisi alım satımında dengeleme fiyatlarının daha istikrarlı olacağı düÅŸünülüyor. Bu anlamda, deÄŸiÅŸken yenilenebilir enerjiden daha büyük oranda faydalanılabilecek.

Santralin, ilerleyen günlerde devreye girecek Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali için de enerji kaynağı potansiyeli yüksek, önemli bir tamamlayıcı olacağı belirtiliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Koronavirüsden ölenlerin cenazesi…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.