15 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye’nin çelik ürünleri açısından önemli pazarları konumunda bulunan ABD ve Avrupa BirliÄŸinin (AB) ithalata yönelik koruma tedbirleri nedeniyle söz konusu yerlere yönelik ihracatı geçen yılın ocak-kasım döneminde bir önceki yıla göre yaklaşık 2 milyon 748 bin ton düÅŸtü.
Türkiye’nin Fas tarafından çelik ithalatına getirilen antidamping önlemine karşı Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) açmış olduÄŸu davayı kazanması, Hindistan’ın çelik ve petrol ürünleri ithalatını sınırlandıracağına yönelik haberler ve son olarak Malezya hükümetinin Türkiye ve Singapur’dan ithal edilen çelik betonarme çubuÄŸuna nihai kesin anti-damping vergisi getirdiÄŸini açıklaması koruma tedbirleri konusunu gündeme getirdi.
Özellikle ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın, aralarında AB ve Türkiye’nin de bulunduÄŸu ülke ve ülke gruplarından çelik ithalatına koruma tedbirleri alması, AB’nin de karşı koruma tedbirlerini uygulamaya koyması Türkiye’nin bu pazarlara yönelik ihracatını olumsuz etkiledi.
Türkiye Çelik Üreticileri DerneÄŸi (TÇÜD) verilerine göre, sektörün ABD’ye ihracatı 2018-2019 Kasım döneminde 1 milyon 150 bin tondan 309 bin tona, AB’ye ihracatı da aynı dönemde 9 milyon 62 bin tondan 7 milyon 155 bin tona indi. Böylece iki pazara yönelik ihracattaki gerileme 2 milyon 748 bin ton olarak gerçekleÅŸti.
“Türkiye maÄŸdur edildi”
TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koruma tedbirlerinin, 2018’de Çin’in dünya çelik piyasalarını “iÅŸgal” etmesinden sonra hız kazandığını söyledi.
Çin’in Türkiye’ye ihracatının 2 yıllık bir sürede 400 bin tondan 3 milyon tona yükseldiÄŸini dile getiren Yayan, bu ülkenin ihracat fiyatının ham madde olarak kullanılan hurda fiyatlarına yaklaÅŸtığını ifade etti.
Çelik sektöründeki bu gidiÅŸatın koruma tedbirlerini beraberinde getireceÄŸini katıldıkları uluslararası toplantılarda birkaç yıldır anlattıklarını kaydeden Yayan, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın da baÅŸkan seçilmesinin hemen ardından çelik ürünlerine yönelik koruma tedbirleri almasından sonra AB’nin de karşı koruma tedbirleri aldığını ve daha sonra buna Türkiye’yi de dahil ettiÄŸini hatırlattı.
Yayan, “Böylece Türkiye, maÄŸduru olduÄŸu bir uygulamanın ikinci, üçüncü kez maÄŸduru oldu. Yani Çin’in baÅŸlattığı dünya çelik piyasasını iÅŸgal eden yaklaşımından sonra bu kez ABD, bütün dünya ülkelerine yüzde 25 koruma tedbiri uyguladı, 2018’in aÄŸustos ayında, siyasi gerekçelerle bunu Türkiye için yüzde 50’ye çıkardı. Arkasından AB, bu geliÅŸmeleri gerekçe göstererek yine Türkiye’yi maÄŸdur etti.” dedi.
Çin ile baÅŸlayan ABD ve AB ile devam eden koruma tedbirleri sürecinin etkisiyle aynı yöntemleri benimseyen Kanada ve Fas gibi ülkelerin aldığı tedbirlerin de Türkiye açısından sıkıntı yarattığını belirten Yayan, “Sadece geçen yıl dünya genelinde 108 adet koruma tedbiri, damping, telafi edici iÅŸlem vergisi gibi soruÅŸturmalar açıldı. Bunların önemli bir kısmı Türkiye’yi de kapsıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Ekonomide saÄŸlanan canlılığı yurt içi üreticilere vermeliyiz”
Koruma tedbirlerinin özellikle ABD tarafında 2020 yılında da devam etmesini beklediklerini dile getiren Yayan, “AB tarafında, Türkiye bir adım atmadıkça, olumlu adım anlamında yeni yönetimin tavrını bekleyeceÄŸiz. Ä°nÅŸallah Türkiye’yi baÅŸka ülkelerle aynı kefeye koyan politikalar bir kenara bırakılır.” diye konuÅŸtu.
Yayan, 2020’de çelik tüketiminin artış eÄŸilimine girmesini beklediklerini ifade ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Ä°nÅŸaat, otomotiv ve beyaz eÅŸya alanlarında hareketlenme bekleyebiliriz. Türkiye siyasi açıdan bir sıkıntı yaÅŸamadıkça bu, ekonominin çarklarının daha istikrarlı bir ÅŸekilde dönmesine imkan saÄŸlayacak. Kredi faizleri ve yatırım yapılması açısından ÅŸu anki koÅŸullar 2019 başındaki koÅŸullardan daha cazip. Ekonomide saÄŸlanan bu canlılığı yurt içi üreticilere verme konusunda bir gayret göstermediÄŸimiz takdirde ithalatta patlama olacak.
AA
Tekstilciler sektörel teşvik istiyor
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Zübeyde Hanım’ı vefatının 102. yılında saygıyla anıyoruz
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Zübeyde Hanım’ı vefatının 102. yılında saygıyla anıyoruz