20 Mart 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bakan Bayraktar, AA muhabirine Türkiye’nin petrol ve doÄŸal gaz çalışmalarına iliÅŸkin yaptığı açıklamada, ülkenin yerli üretimi artırma ve artan enerji talebini karşılama hedefi doÄŸrultusunda yeni kuyu ve ekipmanlarla çalışmaların güçlendirildiÄŸini söyledi.
Gabar baÅŸta olmak üzere Van, Diyarbakır, Türkiye-Suriye sınırının kuzey kısmında toplam 153 petrol arama kuyusu açılacağını belirten Bayraktar, “Türkiye’nin yerli üretimle enerjide bağımsız olma yolunda ivme kazandırdığı arama ve üretim çalışmaları kapsamında Gabar’da 95 kuyudan üretilen günlük petrol miktarı mart başı itibarıyla 78 bin varile ulaÅŸtı.” dedi.
Bayraktar, 2021’de Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keÅŸfi olarak adlandırılan Gabar sahasından kısa süre içinde baÅŸlatılan üretimin ardından, yoÄŸunlaÅŸtırılan çalışmalarla mevcutta bölgeden üretilen petrolün Türkiye’nin ekonomisine yıllık 2 milyar dolar katkı saÄŸladığını anlattı.
GüneydoÄŸu ve DoÄŸu Anadolu bölgelerindeki petrol arama kuyu sayısının yıl sonuna kadar 153’e çıkacağını kaydeden Bayraktar, “Mevcut durumda Türkiye’nin günlük petrol üretimi 2025 mart başı itibarıyla toplam 132 bin varile ulaÅŸtı.” ifadesini kullandı. ​​​​​​​
Bayraktar, Türkiye’nin, 2020’de Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’ndaki keÅŸifle doÄŸal gaz arz güvenliÄŸine önemli katkı saÄŸladığını dile getirdi.
Keşiften yalnızca 32 ay sonra üretime başlanan sahadan mevcutta günlük 7 milyon metreküp üretim yapıldığını anımsatan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Bu miktar yaklaşık 3 milyon hanenin doÄŸal gaz ihtiyacını karşılıyor. Bu anlamda Türkiye, doÄŸal gazın keÅŸfinden karaya ulaÅŸtırılması sürecinde önemli bir baÅŸarı gösterdi. Sahadaki petrol üretiminin Ramazan Bayramı’nda günlük 9,5 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Sakarya Gaz Sahası’nda hizmete alınması planlanan ve bölgedeki doÄŸal gaz üretim miktarını artırma çalışmaları kapsamında Türkiye’nin enerji filosunun yeni üyesi Yüzer Ãœretim Depolama Platformu (FPSO) geçen yıl eylülde Çanakkale’ye getirildi.”
Bayraktar, mevcutta bakım çalışmaları devam eden FPSO’nun, mayısta Filyos’a getirileceÄŸini, 2026’nın ikinci yarısında ise Karadeniz’de bulunan doÄŸal gaz sahasına getirilip 20 yıl süreyle günlük 10 milyon metreküp doÄŸal gaz iÅŸleyeceÄŸini söyledi.
Sakarya Gaz Sahası’nın bulunduÄŸu kıyıdan yaklaşık 160 kilometre açıkta sabitlenecek platformla söz konusu sahada doÄŸal gaz üretiminin 2026’nın ortasında 20 milyon metreküpe ulaÅŸtırılmasının hedeflendiÄŸine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Günlük 20 milyon metreküp gaz miktarı, 8,5 milyon konut abonesinin ihtiyacına tekabül ediyor. Bu çalışmalarla Türkiye’de bulunan hanelerin tamamının doÄŸal gaz ihtiyacının 2028’de Sakarya Gaz Sahası’ndan üretilen gazdan karşılanması hedefleniyor. Yeni keÅŸifler için çalışmalar, tespit edilen yeni sahalarda sürdürülüyor. Sondaj ve sismik arama gemileriyle gaz tespit edilen kuyularda sondaj çalışmaları yürütülürken, doÄŸal gaz potansiyeli bulunan noktalarda arama faaliyetlerine hız veriliyor. Türkiye petrol ve doÄŸal gaz çalışmalarına devam ediyor. GüneydoÄŸu ve DoÄŸu Anadolu bölgelerindeki petrol arama kuyu sayısı yıl sonuna kadar 153 artacak.”
Bakan Bayraktar, ayrıca “2025 Yılı Yatırım Programı” kapsamında enerji sektörüne yapılacak 259 milyar liralık kamu yatırımı içinde doÄŸal gaz, petrol arama ve üretim faaliyetlerine 140,7 milyar lira, doÄŸal gaz depolama ve iletim altyapısına 45,8 milyar lira ayrıldığını sözlerine ekledi.
Öte yandan, Türkiye, halihazırda 4 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisiyle denizlerde yürüttüğü petrol ve doğal gaz arama ve sondaj faaliyetlerini filoya eklediği FPSO ile ileri seviyeye taşımayı hedefliyor.
Barbaros Hayreddin PaÅŸa ve Oruç Reis sismik verileri toplama projeleri sürdürürken, Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisi Fatih, Karadeniz’deki ilk milli derin deniz sondajına baÅŸlamıştı. Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi Yavuz, TPAO tarafından 2018’de satın alınarak envantere katıldı. Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi olan Kanuni, 2020 başında filoya dahil oldu. Abdülhamid Han sondaj gemisi 2022’de Türkiye’nin filosuna katılan dördüncü gemi oldu.
AA
Esnaf kredilerinde limitler arttı
BEST Grubu iftarda buluÅŸtu
Bursa ve Balıkesirli iş insanları iftarda buluştu
Adalet Bakanı Tunç: Türk yargısına güvenmemiz gerekir
TBMM’de İmamoğlu protestosu
Gram altın 4 bin lirayı gördü
Mısır ithalatında yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı
İşte gözaltına alınanların tam listesi
Gözaltı kararı sonrası altın ve dolar fırladı
Sosyal medyada erişim sorunu yaşanıyor
Ä°stanbul’da gösteri ve yürüyüşler 4 gün boyunca yasaklandı
BEST Grubu iftarda buluÅŸtu
Bursa ve Balıkesirli iş insanları iftarda buluştu
Adalet Bakanı Tunç: Türk yargısına güvenmemiz gerekir
TBMM’de İmamoğlu protestosu
Gram altın 4 bin lirayı gördü
Mısır ithalatında yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı
İşte gözaltına alınanların tam listesi
Gözaltı kararı sonrası altın ve dolar fırladı
Sosyal medyada erişim sorunu yaşanıyor
Ä°stanbul’da gösteri ve yürüyüşler 4 gün boyunca yasaklandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.