27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

UCUZA MAL PAHALIYA PATLAMASIN!

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, dünyayı ve Türkiye'yi etkisine alan koronavirüs günlerinde internet üzerinden alışverişler yapan tüketicileri uyardı. Rekabet.net'e konuşan Yılmaz, “Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde dolandırıcılar tüketicileri mağdur etmektedir. Buradaki reklam ve promosyonlara aldanmayın. Ucuzluk tercih sebebi olmasın” dedi. Sıtkı, ürünleri teslim alırken sosyal mesafede de dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Özge Comba Alkış

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de koronavirüsle mücadelede zor günlerden geçiyor. Alınan önlemler kapsamında çoğu kişi teması en aza indirmek amacıyla internet üzerinden alışveriş yapmaya yöneldi. İnternet üzerinden alışveriş bu dönemde yüzde 40 oranında arttı.  Hal böyle olunca bu durumda bile fırsatçılık yapmaya çalışanlar da iş başı yaptı.

Rekabet.net olarak Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz ile telefon üzerinden bir röportaj gerçekleştirdik. İşte Yılmaz’ın internet üzerinden alışveriş yapanlara uyarıları;

Güvenli siteyi anlamak için…

“Satıcılar sitelerinde kendi ticari belge ve kimliklerini tüketiciye göstermek zorundalar. Mersis (Merkezi sicil kayıt sistemi) satıcının kimliği gibidir. Bu numarayı sitede gördüğümüz zaman alışveriş yapmakta güvenilir olduğunu anlayabiliriz. Bir problemle karşılaşılırsak bile satıcı tarafında muhatap bulabileceğimiz için tüketici haklarını elde etme imkanımız var.”

Sosyal medya alışverişlerine dikkat

“Sosyal medyada yapılan alışverişlerde tüketici karşısında muhatap bulamayabilir. Genellikle dolandırıcılar sosyal medya üzerinden tüketiciyi dolandırmaya çalışırlar. Bu nedenle tüketicilerin bu noktada çok dikkatli olması gerekir. Tüketici hakem heyetinden karar alsa bile icraya verecek kişi ya da kurum bulunamıyor. Bu şekilde icra masraflarını da ödediği için tüketici iki kez mağdur oluyor.”

“Maske teslim ediyoruz” diye kandırıyorlar

“Dolandırıcılar içinde bulunduğumuz dönemde bile fırsat kollamaya çalışıyorlar. Herkesin maddi yardıma ihtiyacı olduğu bu dönemde tüketicileri sosyal yardım yapıyoruz şeklinde kandırmaya çalışabilirler. Borç erteleme, temizlik ürünleri hatta maskelerin ücretsiz olmasına rağmen maske teslim ediyoruz diye kapıya gelebilirler.”

“Banka bilgileri kopyalanıyor”

“Dolandırıcılar hem telefonla hem de sosyal medya üzerinden tüketiciye ulaşmaya çalışırlar. Tüketicilerden özellikle bu yönden çok fazla telefon almaya başladık. Mobil bankacılık ve internet bilgileri kopyalanabiliyor. Banka üzerinden de ulaşmaya çalışabilirler.”

“Ucuz sitelere aldanmayın”

“Dolandırıcılar tüketicileri sahte internet sitelerine yönlendirerek tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Özellikle dikkat edilmesi gereken ucuzluk adına kanmamaları. Ucuz sitelere aldanmamaları gerekir. Bu şekilde bir alışveriş yaptıklarında mağdur olmaları çok büyük ihtimaldir. Ucuzluğun tuzak olduğunu bilerek, çok ucuz olan mallara talep etmemeleri gerekir. Bu dengeyi iyi kurmaları gereklidir.”

“3D yöntemini kullanın”

“Tüketici kredi kartıyla ödemelerini yaptığı zaman 3D yöntemiyle yani telefonlara gelen tek kullanımlık şifreyle alışverişini yapması daha güvenli olacaktır. Ayrıca kapıya teslimlerde sosyal mesafede çok dikkatli olunması gerekir. “

Rekabet.net

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Koronavirüs Whatsapp Danışma Hattı kuruldu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.