19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Usta gazeteci Halit Kıvanç hayatını kaybetti

Türkiye'de spikerlik ve sunuculuk denildiğinde akla ilk gelen ilk isimlerden biri olan gazeteci, yazar ve sunucu Halit Kıvanç, 97 yaşında vefat etti.

Türkiye’nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularından Kıvanç’ın vefatını oÄŸlu yazar Ãœmit Kıvanç sosyal medya hesabından duyurdu.

Ãœmit Kıvanç, hesabından “Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı saÄŸ olsun.” paylaşımında bulundu.

Türkiye’nin önde gelen gazetecilerinden Halit Kıvanç’ın cenazesi 27 Ekim’de öğleyin Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.

Türk televizyonculuğunda ilklerin ismi oldu

TRT Radyosuna 1955’te giren Kıvanç, bir açıklamasında “KonuÅŸmaya baÅŸladım bu radyoda ve uzun yıllar bu radyoda hayatımı buldum.” ifadesini kullanmıştı.

Kıvanç, Radyo Evi’nin deÄŸiÅŸmeyen evi olduÄŸunu kaydederek, “Ä°stanbul Radyosu benim hayatımda gerçek olarak ilk iÅŸim deÄŸil ilk sevgimdir. Hayatta ilk yaptığım güzel ÅŸey, Ä°stanbul Radyosunda konuÅŸmak. ‘Abi düzgün konuÅŸuyorsun. Sen niye radyoda konuÅŸmuyorsun?’ dediler, girdim.” demiÅŸti.

Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının geliÅŸmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuÄŸunda da birçok ilke imza attı, olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaÅŸmalarda sunucu olarak görev aldı.

Halit Kıvanç, FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olarak da tarihe adını yazdırdı. YaÅŸamı boyunca 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyondan seyircilere nakletti.

Uzun yıllar TRT’de kültür-sanat, müzik eÄŸlence programları da sunan Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarının da vazgeçilmez sunucusu oldu.

Bayramlarda TRT Çocuk ÅženliÄŸi’ni aktaran Kıvanç, geniÅŸ bir hayran kitlesine kavuÅŸtu. Harbiye Cemil Topuzlu ve Ä°stanbul Spor ve Sergi Sarayı’nda da çok sayıda konser ve özel etkinliÄŸin sunuculuÄŸunu üstlendi.

1989’da yayına baÅŸlayan Susam Sokağı’nda da sunumlar yapan Halit Kıvanç, 1971’de yayınlanan “Maskeli Üçler” filminde de aktör olarak yer aldı.

Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu olarak da anılan Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan “Tele Safir” adlı kitabında Türk televizyonculuÄŸunu kaleme aldı.

Kıvanç ayrıca NTV televizyonunda pazar günleri “Halit Kıvanç’la Ustalar”, NTV Radyo’da pazar sabahları “Mikrofonda Halit Kıvanç”, NTV Spor’da “Futbol Bir AÅŸk” adlı programları sundu.

Binin üzerinde ödülün sahibi oldu

Ödüllerin adamı olarak bilinen Halit Kıvanç, sunuculukta 50 yılını 2005’te bir jübileyle kutladı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları DerneÄŸi ve diÄŸer kuruluÅŸların düzenlediÄŸi yarışmalarda binin üzerinde ödül aldı.

Kıvanç, 1983 yılında CumhurbaÅŸkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliÄŸine veda etti. Bu karşılaÅŸmada canlı yayında mikrofonunu tüm genç spikerler adına Ä°lker Yasin’e bıraktı.

Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmalarıyla hizmet vermesinden dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle de layık görüldü.

Kıvanç, 2005’te Altın Koza Film Festivali’nde YaÅŸam Boyu Onur Ödülü aldı.

Kıvanç, aynı zamanda anıları ve söyleÅŸilerinin yer aldığı kitaplar kaleme aldı. 1959-2006 arasında yazdığı kitaplarından ilki “Ve Allah Gazeteciyi Yarattı” (1959) , sonuncusu ise “AÄŸlama Palyaço Makyajın Bozulur” (2006) adıyla okurlarla buluÅŸtu.

Plak çalışmalarına da imza atan Kıvanç, 1965-1974 yılları arasında farklı plak derlemelerinde yer aldı. Bu plaklar futbol karşılaÅŸmalarında atılan gollerde Kıvanç’ın sunumlarını içeriyordu. Bunun yanında 1974’te “Kıbrıs 74” adlı Kıbrıs Barış Harekatı’nın anlatımını içeren bir plakta da yine Halit Kıvanç’ın sesi yer alıyordu.

Papa ile röportaj yapan ilk Müslüman gazeteci olarak da tarihe geçen Halit Kıvanç, o dönemi şöyle anlatmıştı:

“Dört büyük Türk futbolcusu Ä°talya’da oynuyordu. Ben de Ä°stanbul Ekspres gazetesindeyim, kalktım onlarla röportaja gittim. Onların oynadığı takım Papa’nın huzuruna çağırıldı. Ben de yanlarındayım. Korumalara raÄŸmen Papa’nın yanına ulaÅŸtım, ‘Siz barışı amaçlayan bir lidersiniz, ikimiz de aynı Allah’a inanıyoruz, ben bir Müslüman gazeteci olarak sizin elinizi öpmek istiyorum’ dedim ve elini öptüm. Bana gümüş madalya hediye etti. Ertesi gün Ä°talyan gazetelerinde manÅŸetlerdeydik, dünya tarihinde Papa’yla konuÅŸan ilk Müslüman Türk gazeteci olarak. Türkiye’de ise yolda çevirdiler, ‘Papa’nın eli öpülür mü’ diye tepki gösterdiler.”

AA

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Korur gözaltında

HIZLI YORUM YAP