14 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Engin, Virtual Hometex Turkey 2021 organizasyonunun çevrim içi oturumunda yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerine rağmen ihracat rakamlarının tekstil sektörünün potansiyelini bir kez daha gösterdiğini belirtti.
Türkiye’nin ve tekstil sektörünün süreci başarıyla yürüttüğünü dile getiren Engin, şöyle devam etti:
“Türkiye’de tekstil sektörü, pazar çeşitlendirmesini son derece başarılı şekilde gerçekleştirdi. Hem tekstil hem de hazır giyim sektörlerinin dış ticaretinde canlılığın devam edeceği konusunda hemfikiriz. Yeni normalde bunun devamlılığını sağlamak için yapacağımız sanal ve hibrit etkinliklerin öneminin hepimiz farkındayız. UTİB olarak, tüm çalışmalarımızı hız kesmeden sektörümüzün sürdürülebilir üretimi ve ihracatı için gerçekleştirmeye devam ediyoruz. İhracatımızın gelişmesi için bu döneme kadar fiziki olarak yapmış olduğumuz fuar katılımları, eğitim seminerleri, Ur-Ge projeleri, ticaret ve alım heyetleri gibi faaliyetlerimizin hiçbirini iptal etmeden, dijital ortamda sürdürüyoruz.”
Engin, tekstil sektörünün geleceği için tasarımcıların ve girişimcilerin sektöre katılmalarını önemsediklerini ve bu konuda önemli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
11. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nı “Master Class” adıyla uzun soluklu, eğitim ve mentörlüğün ön planda olduğu bir etkinlik olarak gerçekleştireceklerini ifade eden Engin, “Özellikle akıllı ve teknik tekstiller, sürdürülebilirlik ve yapay zeka alanlarında aldığımız projeler, geleceğe dair bizleri çok umutlandırıyor.” dedi.
Son çeyrek yüzyılda geri dönüştürülebilir malzemelerle kaynakların daha etkin kullanılabilmesine imkan veren sürdürülebilir üretim sürecine geçişin önemli olduğunu belirten Pınar Taşdelen Engin, “Değişimi yakından takip etmek ve en kısa sürede yakalayabilmek amacıyla 22 firma ile ‘Ekolojik Tekstiller’ Ur-Ge projesini devam ettiriyoruz. Ticaret heyetleri ve fuarlara da dijital ortamda devam ediyoruz. Firmalar, hedef pazarlara seyahatlerin zor olduğu bu dönemde bu çalışmalardan oldukça memnun.” diye konuştu.
“En fazla ihracat Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Hollanda ve İtalya’ya yapıldı”
Engin, Türkiye’nin, özellikle ev ve mekan tekstilleri denildiğinde dünya pazarlarında akla ilk gelen ülkelerden biri olduğuna dikkati çekti.
Türkiye ev ve mekan tekstilleri sektörünün artık üretimden tanıtıma, tasarımdan pazarlamaya tüm alanlarda dünyadaki en yüksek kaliteyi sunduğunu vurgulayan Engin, şunları kaydetti:
“2020 yılı sonu itibarıyla 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren ev ve mekan tekstili sektörü, toplam pazar büyüklüğü yaklaşık 65 milyar dolar olan dünya mekan tekstilleri pazarından yüzde 4 pay almaktadır. Bu, bizim için çok önemli bir oran. Türkiye’nin diğer büyük ihracatçı sektörleriyle kıyaslandığında dünya pazar payı açısından ülkemizdeki lider sektörlerden biri. Sektörün 2020 yılı kilogram başına ortalama ihracat değeri de 7,6 dolar.”
Engin, 2020 yılında tekstil sektöründe en fazla ihracatın sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Hollanda ve İtalya’ya yapıldığını belirtti.
Türkiye’nin Avrupa genelinde yatırım, istihdam ve girişimcilik bakımından tekstil sektöründe lider konumda olduğunu dile getiren Engin, şunları ifade etti:
“Ar-Ge ve Ur-Ge’ye, yeni teknolojilere odaklanmaya devam etmemiz şart. AB, tekstili anahtar sektörlerden biri olarak görüyor ve sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamaya devam etmek istiyor. Bizim için de tekstil sektörü, vazgeçilmez bir hazine. 1 yılda tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veriyor. Bunu etkin bir şekilde değerlendirmeye devam etmeliyiz. Aralık ayında tekstil sektörümüzde Türkiye’de yüzde 28 ihracat artışı yakaladık. Yeni yıla girerken hepimize moral olan bu ivme, tüm şartlara rağmen ülkemizin 170 milyar dolara yaklaşan ihracat potansiyelinin daha da üstüne çıkabileceğimize dair inancımızı güçlendirdi. Yeni rekabet şartlarında, tecrübeli yöneticilerimiz ve nitelikli çalışanlarımızla çalışmaya her daim hazırız.”
AA
Altın ne kadar?
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
391184 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293775 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109378 kez okundu
4
Pegasus’tan İsrail kararı
51882 kez okundu
5
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
51127 kez okundu
TÜRK-İŞ asgari ücret masasına oturmadı
Hangi Çiçek Soğanlarının İhracatı Yasaklandı?
Yeşilova Otomotiv’e Karsan’dan “Kalite Ödülü”
TCMB Başkanı Fatih Karahan: Ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz
AJet’ten yurt dışı seyahatlerde yüzde 40 indirimli bilet
İşte dünyanın en güçlü kadınları
Yan Yana’ 2025’in en çok izlenen filmi oldu
DEM Parti bugün Bahçeli’yi ziyaret edecek
Asgari ücret maratonu bugün başlıyor
Rekabet Kurumu idari para cezası alt sınırını belirledi
TÜRK-İŞ asgari ücret masasına oturmadı
Hangi Çiçek Soğanlarının İhracatı Yasaklandı?
Yeşilova Otomotiv’e Karsan’dan “Kalite Ödülü”
TCMB Başkanı Fatih Karahan: Ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz
AJet’ten yurt dışı seyahatlerde yüzde 40 indirimli bilet
İşte dünyanın en güçlü kadınları
Yan Yana’ 2025’in en çok izlenen filmi oldu
DEM Parti bugün Bahçeli’yi ziyaret edecek
Asgari ücret maratonu bugün başlıyor
Rekabet Kurumu idari para cezası alt sınırını belirledi
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan