24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

UTÄ°B BaÅŸkanı Engin: Tekstil sektöründe Ar-Ge ve Ur-Ge’ye, yeni teknolojilere odaklanmak ÅŸart

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, tekstil sektörünün vazgeçilmez bir hazine olduğunu, bu nedenle Ar-Ge ve Ur-Ge'ye, yeni teknolojilere odaklanmak gerektiğini belirtti.

Engin, Virtual Hometex Turkey 2021 organizasyonunun çevrim içi oturumunda yaptığı konuÅŸmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerine raÄŸmen ihracat rakamlarının tekstil sektörünün potansiyelini bir kez daha gösterdiÄŸini belirtti.

Türkiye’nin ve tekstil sektörünün süreci baÅŸarıyla yürüttüÄŸünü dile getiren Engin, ÅŸöyle devam etti:

“Türkiye’de tekstil sektörü, pazar çeÅŸitlendirmesini son derece baÅŸarılı ÅŸekilde gerçekleÅŸtirdi. Hem tekstil hem de hazır giyim sektörlerinin dış ticaretinde canlılığın devam edeceÄŸi konusunda hemfikiriz. Yeni normalde bunun devamlılığını saÄŸlamak için yapacağımız sanal ve hibrit etkinliklerin öneminin hepimiz farkındayız. UTÄ°B olarak, tüm çalışmalarımızı hız kesmeden sektörümüzün sürdürülebilir üretimi ve ihracatı için gerçekleÅŸtirmeye devam ediyoruz. Ä°hracatımızın geliÅŸmesi için bu döneme kadar fiziki olarak yapmış olduÄŸumuz fuar katılımları, eÄŸitim seminerleri, Ur-Ge projeleri, ticaret ve alım heyetleri gibi faaliyetlerimizin hiçbirini iptal etmeden, dijital ortamda sürdürüyoruz.”

Engin, tekstil sektörünün geleceÄŸi için tasarımcıların ve giriÅŸimcilerin sektöre katılmalarını önemsediklerini ve bu konuda önemli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

11. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nı “Master Class” adıyla uzun soluklu, eÄŸitim ve mentörlüÄŸün ön planda olduÄŸu bir etkinlik olarak gerçekleÅŸtireceklerini ifade eden Engin, “Özellikle akıllı ve teknik tekstiller, sürdürülebilirlik ve yapay zeka alanlarında aldığımız projeler, geleceÄŸe dair bizleri çok umutlandırıyor.” dedi.

Son çeyrek yüzyılda geri dönüÅŸtürülebilir malzemelerle kaynakların daha etkin kullanılabilmesine imkan veren sürdürülebilir üretim sürecine geçiÅŸin önemli olduÄŸunu belirten Pınar TaÅŸdelen Engin, “DeÄŸiÅŸimi yakından takip etmek ve en kısa sürede yakalayabilmek amacıyla 22 firma ile ‘Ekolojik Tekstiller’ Ur-Ge projesini devam ettiriyoruz. Ticaret heyetleri ve fuarlara da dijital ortamda devam ediyoruz. Firmalar, hedef pazarlara seyahatlerin zor olduÄŸu bu dönemde bu çalışmalardan oldukça memnun.” diye konuÅŸtu.

En fazla ihracat Almanya, ABD, BirleÅŸik Krallık, Hollanda ve Ä°talya’ya yapıldı”

Engin, Türkiye’nin, özellikle ev ve mekan tekstilleri denildiÄŸinde dünya pazarlarında akla ilk gelen ülkelerden biri olduÄŸuna dikkati çekti.

Türkiye ev ve mekan tekstilleri sektörünün artık üretimden tanıtıma, tasarımdan pazarlamaya tüm alanlarda dünyadaki en yüksek kaliteyi sunduÄŸunu vurgulayan Engin, ÅŸunları kaydetti:

“2020 yılı sonu itibarıyla 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleÅŸtiren ev ve mekan tekstili sektörü, toplam pazar büyüklüÄŸü yaklaşık 65 milyar dolar olan dünya mekan tekstilleri pazarından yüzde 4 pay almaktadır. Bu, bizim için çok önemli bir oran. Türkiye’nin diÄŸer büyük ihracatçı sektörleriyle kıyaslandığında dünya pazar payı açısından ülkemizdeki lider sektörlerden biri. Sektörün 2020 yılı kilogram başına ortalama ihracat deÄŸeri de 7,6 dolar.”

Engin, 2020 yılında tekstil sektöründe en fazla ihracatın sırasıyla Almanya, ABD, BirleÅŸik Krallık, Hollanda ve Ä°talya’ya yapıldığını belirtti.

Türkiye’nin Avrupa genelinde yatırım, istihdam ve giriÅŸimcilik bakımından tekstil sektöründe lider konumda olduÄŸunu dile getiren Engin, ÅŸunları ifade etti:

“Ar-Ge ve Ur-Ge’ye, yeni teknolojilere odaklanmaya devam etmemiz ÅŸart. AB, tekstili anahtar sektörlerden biri olarak görüyor ve sürdürülebilir kalkınmasına katkı saÄŸlamaya devam etmek istiyor. Bizim için de tekstil sektörü, vazgeçilmez bir hazine. 1 yılda tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veriyor. Bunu etkin bir ÅŸekilde deÄŸerlendirmeye devam etmeliyiz. Aralık ayında tekstil sektörümüzde Türkiye’de yüzde 28 ihracat artışı yakaladık. Yeni yıla girerken hepimize moral olan bu ivme, tüm ÅŸartlara raÄŸmen ülkemizin 170 milyar dolara yaklaÅŸan ihracat potansiyelinin daha da üstüne çıkabileceÄŸimize dair inancımızı güçlendirdi. Yeni rekabet ÅŸartlarında, tecrübeli yöneticilerimiz ve nitelikli çalışanlarımızla çalışmaya her daim hazırız.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Altın ne kadar?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.