19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Uzak Doğu kapıları ticarete açılıyor

Ticaret Bakan Pekcan, COVID-19'a rağmen ihracatta pazar çeşitlendirmesi çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, "Bu kapsamda özellikle Uzak Doğu ülkelerine yönelik yürüttüğümüz tarım ürünleri ihracatının önündeki engelleri bir bir kaldırıyoruz" dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye menÅŸeli taze meyve ürünlerinin Uzak DoÄŸu’ya ihracatının baÅŸlatılabilmesi için 2003 yılında Ticaret Bakanlığı koordinatörlüÄŸünde, Tarım ve Orman Bakanlığı, YaÅŸ Meyve ve Sebze Ä°hracatçı Birlikleri ve üniversitelere baÄŸlı araÅŸtırma enstitüleri temsilcilerinden oluÅŸan “Uzak DoÄŸu’ya YaÅŸ Meyve Ä°hracatını GeliÅŸtirme Komitesi”nin kurulduÄŸunu vurguladı.

Pekcan, komitenin bugüne kadarki çalışmaları neticesinde, 2011’de Japonya’ya greyfurt, 2014’te limon, 2015’te Çin’e kiraz, 2018’de SeyÅŸeller Cumhuriyeti’ne turunçgil, üzüm, erik, nar, domates, hıyar, biber, patlıcan ve marul ihracatının önündeki engellerin kaldırıldığını aktararak, geçen yıl Güney Kore’ye kiraz ihracatının yapılabilmesi için izin çıktığını dile getirdi.

Gerek tarım ürünleri ihracatında alıcı ülke kriterlerinin geçerli olması, gerekse zirai karantina ve gıda güvenliÄŸine iliÅŸkin tedbirler sebebiyle bazı ülkelerin taze meyvelerin ithalat yasağını kaldırması sürecinin uzun zaman alabildiÄŸini ifade eden Pekcan, “Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınına raÄŸmen alınan tedbirler eÅŸliÄŸinde ihracatta pazar çeÅŸitlendirmesi çalışmalarına hız verdik. Bu kapsamda özellikle Uzak DoÄŸu ülkelerine yönelik yürüttüÄŸümüz tarım ürünleri ihracatının önündeki engelleri bir bir kaldırıyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Satın almak için uzak deÄŸilse, satmak için de uzak deÄŸil”

Son dönemde yaptıkları yoÄŸun çalışmalar neticesinde Tayland’a taze elma ihracatının önünün açıldığını anlatan Pekcan, “Satın almak için uzak deÄŸilse, satmak için de uzak deÄŸildir dediÄŸimiz Çin pazarı da kapılarını süt ve süt ürünlerimiz için açtı.” ifadesini kullandı.

Pekcan, Çin’e süt ve süt ürünleri ihracatı için baÅŸlatılan çalışmaları 2015 sonrasında, özellikle de geçtiÄŸimiz yıldan bu yana hızlandırdıklarını, bu çalışmaların meyvelerini de geçtiÄŸimiz günlerde aldıklarını söyledi.

Çin tarafının söz konusu ürün ithalatı için Türk süt ve süt ürünleri sektörünün önde gelen 54 firmasına farklı ürün gamlarında yetki verdiÄŸini bildiren Pekcan, ÅŸöyle devam etti:

“Çin, geçtiÄŸimiz yıl dünyadaki tedarikçi ülkelerden 6 milyar dolar deÄŸerinde süt ve süt ürünü ithalatı gerçekleÅŸtirdi. Bu dönemde yaklaşık 364 milyon dolar ihracat gerçekleÅŸtiren sektörümüz için önemli ve büyük bir pazar olan Çin’e yönelik yürüttüÄŸümüz çalışmaların sonuç vermesi bizi son derece memnun etti. Dünyadaki en üst standartlarda üretim yapan firmalarımızın da bu fırsatı en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendireceÄŸine eminim. Ticaret Bakanlığı olarak dünya geneline yayılan ticaret müÅŸavirliklerimizle firmalarımızın hem dünya pazarlarında yer bulmaları hem de pazar paylarını artırmaları için canla baÅŸla çalışmaya devam edeceÄŸiz.”

Bakan Pekcan, Çin’e süt ve süt ürünleri ihracat izninin alınmasının yanı sıra turunçgiller, nar, incir, elma ve üzüm ürünleri için de baÅŸvurularda bulunulduÄŸunu, Çin makamlarınca incelemelerin sürdüÄŸünü bildirdi.

Taylandlılar Türk elmasının tadına bakacak

Bakan Pekcan, Türkiye’den Tayland’a taze elma ihraç edilebilmesine iliÅŸkin yürütülen çalışmaların da baÅŸarıyla sonuçlandığını belirterek, 22 Nisan itibarıyla gerekli prosedürler tamamlanıp Türkiye’den Tayland’a taze elma ihracatının önündeki engellerin tamamen kaldırıldığını söyledi.

Bunun yanı sıra söz konusu ülkeye patates, kiraz, üzüm, armut, çilek ve mandarin ürünleri ihracatı için de baÅŸvuruda bulunduklarını anlatan Pekcan, bu ürünlere iliÅŸkin olarak Tayland makamlarının incelemelerinin devam ettiÄŸini, ürünlerin bu pazarda yer bulabilmesi için çalışmaları sürdüreceklerini vurguladı.

Japonya’ya kiraz ihracatında sona gelindi

Bakan Pekcan, ”Japonya, ABD, Filipinler, Vietnam ve Avustralya gibi ülkelere yönelik yaÅŸ meyve ürünleri ihracatının baÅŸlatılmasına iliÅŸkin yapılan baÅŸvurular kapsamındaki çalışmalara da Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili ülkelerdeki ticaret müÅŸavirlikleriyle ile koordineli olarak devam ediyoruz.” dedi.

Bu çerçevede, Japonya’ya greyfurt ve limon ihracatı izninin alınmasının yanı sıra kiraz ihracatında da son aÅŸamaya gelindiÄŸini dile getiren Pekcan, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Ancak Japon bitki karantina uzmanlarınca 31 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında ülkemize yapılması planlanan teknik ziyaret, Kovid-19 salgınından ötürü ertelendi. Süreci yakından takip ediyoruz. Ayrıca kiraz haricinde Japonya’ya portakal ve mandarin ürünleri ihracatının baÅŸlatılmasına yönelik çalışmalarımız da var. Yakın zamanda bu giriÅŸimlerimizin de olumlu neticelenmesini bekliyoruz. Aynı ÅŸekilde baÅŸvurularını daha evvel yaptığımız Japonya’ya nar ve Bursa siyah inciri ihracatı için süreci de yakından takip ediyoruz.”

Filipinler, ABD, Vietnam ve Avustralya’ya baÅŸvurular

Bakan Pekcan, Güney Kore’ye de kiraz haricinde nar ve turunçgil ürünlerinde baÅŸvuruların yapıldığına iÅŸaret ederek, kiraz için alınan izin kapsamında ihracat ÅŸartlarının iyileÅŸtirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiÄŸini, greyfurt ve limona iliÅŸkin ihracat izinlerinin de önümüzdeki dönemde alınmasının beklendiÄŸini bildirdi.

Tüm bu giriÅŸimlerin yanı sıra, Filipinler’e elma, turunçgil, domates, hıyar, kiraz, ÅŸeftali, armut, üzüm, nar, Trabzon hurması, kayısı ve yeÅŸil biber için baÅŸvurularda bulunulduÄŸunu belirten Pekcan, ÅŸunları kaydetti:

“Elmada son aÅŸamaya geldik, eylülde Filipinli bitki karantina uzmanlarınca ülkemize yapılması planlanan teknik ziyaret sonrasında olumlu neticeler almayı bekliyoruz. Vietnam’a elma, kayısı, taze incir, turunçgil, Avustralya’ya turunçgil, üzüm, kiraz, nar, ABD’ye incir, nar, kiraz, ÅŸeftali, biber, domates ve kavun ihracatı için baÅŸvuruda bulunuldu. Tüm bu ürünlere iliÅŸkin incelemeler ve çalışmalar devam ediyor.”

Kanatlı eti ve yumurta ihracatı çalışmaları hız kazandı

Hayvansal ürün ihracatına da deÄŸinen Pekcan, Çin’e kanatlı eti ihracatı gerçekleÅŸtirilebilmesine yönelik sürecin de son aÅŸamaya geldiÄŸini bildirerek, kanatlı sektörünün Güney Kore ve Singapur’a, yumurta sektörünün de Hong Kong pazarına açılım saÄŸlayabilmesine yönelik yürütülen çalışmaların devam ettiÄŸini söyledi.

Pekcan, “Ayrıca, geçtiÄŸimiz nisan ayı içerisinde, Singapur Gıda Ä°daresi tarafından ticaret müÅŸavirliÄŸimize ülkemizde konserve edilmiÅŸ/ısıl iÅŸlem ile paketlenmiÅŸ et ile yumurta ürünleri üreten iÅŸletmelerinin akreditasyonlarının aranan koÅŸullara uymaları halinde kabul edileceÄŸi bildirildi. Söz konusu uygulama sayesinde, Singapur’a bu ürünlerde ihracatımızın kolaylaÅŸacağı ve akreditasyon süreçlerinin kısalacağını deÄŸerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, tarım ürünlerinin ihracatında pazar çeÅŸitliliÄŸinin saÄŸlanması ve uzak coÄŸrafyalardaki pazar payının artırılması noktasında yeni pazar açılımı çalışmalarına önümüzdeki dönemde de ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dünya’da koronalı sayısı 5 milyon 407 bini aÅŸtı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.