21 Mayıs 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.



Bu kapsamda, Marmara Denizi’ndeki müsilaj dağılımı, Pleiades, Spot 5 ve Spot 6&7 uyduları aracılığıyla görüntülendi. Uzaydan alınan görüntü kayıtlarıyla Marmara Denizi’nde müsilajın alanları tespit edildi.

Mart ayından itibaren alınmaya baÅŸlanan uydu kayıtlarında, Marmara Denizi’nde müsilajın artış hızı da belirlendi.
Müsilajın, Marmara Denizi’nin KapıdaÄŸ Yarımadası’ndan İzmit Körfezi’ne kadar olan doÄŸu bölümünde, 14 Mayıs’ta 25, 19 Mayıs’ta 58 , 24 Mayıs’ta 85 kilometrekarelik alana ulaÅŸtığı uydu görüntülerinden tespit edildi. Söz konusu alanda 10 günde 3 kattan daha fazla bir müsilaj artışı olduÄŸu görüldü.

Uydu görüntülerinde, müsilajın en çok İzmit Körfezi ile çevresi, İstanbul’da Anadolu Yakası’nın kıyı alanları ve Adalar civarında olduÄŸu belirlendi.

Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinde, müsilajın zaman zaman Marmara Denizi’nin tamamına parça parça dağıldığı görüldü.

İTÜ UHUZAM Müdürü ve İTÜ İnÅŸaat Fakültesi Geomatik MühendisliÄŸi Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Mustafa Yanalak, yaptığı açıklamada, İTÜ UZUHAM’ın kuruluÅŸunun 1996’da bir proje olarak baÅŸladığını, 2003’ten itibaren İTÜ’ye baÄŸlı bir Uygulama ve AraÅŸtırma (UYG-AR) Merkezi statüsü kazandığını söyledi.

İTÜ UHUZAM tarafından saÄŸlanan görüntülerin birçok akademisyen ve öğrenci tarafından çalışmalarında kullandığını belirten Yanalak, “Son dönemde uydu görüntülerinin doÄŸruluklarının ve çözünürlüklerinin artmasıyla uygulama alanları da arttı. Bizler akademisyenler olarak toplumun ihtiyacı olan belli konularda akademik çalışmalar yapıyoruz. Yakın dönemde de toplumu ilgilendiren müsilaj konusunda uydu görüntülerinden Marmara Denizi’ndeki müsilajın incelenmesiyle ilgili çalışma yaptık. Bu bilgileri ilgili kurumların kullanımına sunuyoruz” diye konuÅŸtu.

İTÜ UHUZAM Müdür Yardımcısı ve İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu da uydu görüntülerinin çok çeşitli amaçlar için kullanılabildiğini ve merkezlerinde bu imkanın olduğunu dile getirdi.

MusaoÄŸlu, İTÜ UHUZAM’da farklı uygulama alanlarında çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, “Yakın zamanda Marmara Denizi’ndeki müsilaj problemi nedeniyle odak noktamız oraya kaydı. Bu kapsamda Marmara Denizi’ndeki durum nedir, bunu araÅŸtırmaya baÅŸladık” dedi.

Marttan itibaren farklı çözünürlükteki uydu görüntüleriyle Marmara Denizi’ni incelemeye baÅŸladıkları bilgisini veren MusaoÄŸlu, şöyle devam etti:





Kuraklık alarm veriyor
CHP’de mutlak butlan kararı; KılıçdaroÄŸlu göreve iade edilecek
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: Onur Tuna, Feyza Civelek ve Mabel Matiz gözaltında
Mehmet Akif Ersoy hakkında 286 yıla kadar hapis talebi
Usta sanatçı Haluk Levent yoğun bakıma alındı
Toyota testi geçemedi
BEST Grubu 172. Toplantısını Gerçekleştirdi
İhracatçı, ‘sistem kaydı’ maÄŸduru
Konut fiyatları yine enflasyonun gerisinde
Altında son 2 ayın en düşük rakamları görüldü
Tokat’ta taÅŸkına karşı mahalle ve köyler tahliye ediliyor
CHP’de mutlak butlan kararı; KılıçdaroÄŸlu göreve iade edilecek
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: Onur Tuna, Feyza Civelek ve Mabel Matiz gözaltında
Mehmet Akif Ersoy hakkında 286 yıla kadar hapis talebi
Usta sanatçı Haluk Levent yoğun bakıma alındı
Toyota testi geçemedi
BEST Grubu 172. Toplantısını Gerçekleştirdi
İhracatçı, ‘sistem kaydı’ maÄŸduru
Konut fiyatları yine enflasyonun gerisinde
Altında son 2 ayın en düşük rakamları görüldü
Tokat’ta taÅŸkına karşı mahalle ve köyler tahliye ediliyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan