20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

VakıfBank’tan sürdürülebilirlik atağı

Sürdürülebilirlik atağına geçen VakıfBank, bu kapsamdaki çalışmalarını tek çatı altında toplayarak, 81 ildeki şubelerine "Sürdürülebilir Bankacılık" logosunu ulaştırdı.

Sürdürülebilirlik, günümüzde birçok kurumda bir konu olmaktan çıkıp, bir iÅŸ modeli haline gelmeye baÅŸladı. Pek çok geliÅŸmede öncü olan bankalar sürdürülebilirlikte de yol açıcı olacak. Türkiye’de sürdürülebilir finans piyasasının büyüklüğü 4 milyar doların üzerinde iken, dünyada sürdürülebilirlik kaynaklı borçlanma piyasası 3 trilyon dolara yaklaÅŸtı

Birçok alanla ilklerin bankası konumundaki VakıfBank da sürdürülebilirlik alanında ataÄŸa kalktı. Uzun yıllardır sürdürülebilirliÄŸi kurumsal stratejisinin temeline yerleÅŸtiren VakıfBank, bu kapsamdaki çalışmalarını tek çatı altında topladı. VakıfBank, 81 ildeki ÅŸubelerine “Sürdürülebilir Bankacılık” logosunu ulaÅŸtırarak, bu konudaki taahhüdünü daha da görünür kıldı.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, sürdürülebilirlik kavramının bankacılık sektörü açısından önemi ve gelecek dönemde sürdürülebilirliğin iş yapış biçimine etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Sürdürülebilirliğin bugün birçok kurumda bir konu olmaktan çıkıp, bir iş modeli haline gelmeye başladığını belirten Üstünsalih, özellikle gelecekte var olmak isteyen tüm kurumların sürdürülebilirliği kurumsal stratejilerinin odağı haline getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ãœstünsalih, ilk olarak 1987’de BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e baÄŸlı Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nda resmi olarak dile getirilen ve ilk etapta kalkınma ile özdeÅŸleÅŸtirilen bu kavramın, zaman içinde kapsamını ve önemini giderek artırdığını ifade etti.

Bugün çevresel, ekonomik, sosyal boyutlarıyla dünya için güzel bir gelecek hayal eden herkesin yaşamını sürdürülebilirlik ilkeleriyle düzenlemesinin, adeta bir zorunluluk ve bu zorunluluğu hisseden bireylerin kurumlardan ve sektörlerden beklentisinin de bu yönde olduğunu dile getiren Üstünsalih, şöyle devam etti:

“Bankacılık, kaynakların kullanımına aracı olması nedeniyle bu süreçte en büyük sorumluluÄŸa sahip sektörlerin başında geliyor. O yüzden nasıl ki dijitalleÅŸmede hem Türkiye’deki diÄŸer sektörlere hem de dünyadaki pek çok ülkeye model olacak iÅŸler yapıyorsak, sürdürülebilirlik alanında da böyle bir rol üstlenmemiz gerektiÄŸine inanıyorum. Bu konuda devletimizin, düzenleyici kuruluÅŸların ve sektör oyuncularının da iyi uygulamalar geliÅŸtirdiÄŸini görüyor ve takip ediyoruz. Tüm alınan kararlar ve yapılan çalışmalar sürdürülebilirliÄŸin ülkemizde çok boyutlu ve kapsayıcı bir ÅŸekilde ele alındığının göstergesidir.

Sürdürülebilirlik ile bağımızı kuruluÅŸ ilkelerimize kadar götürmemiz mümkün. SürdürülebilirliÄŸin temel ilkeleri; 67 yıllık bankamızın kuruluÅŸ ilkeleriyle son derece örtüşüyor. Ä°ÅŸimizi hiçbir zaman sadece ticari bir döngüde tanımlamamış, faaliyetlerimizin ekonomik, çevresel, sosyal etkilerini de her zaman hesaba katmış bir bankayız. SürdürülebilirliÄŸin tüm dünyada kurumsal düzeyde öne çıkmasıyla birlikte, bankacılık faaliyetlerimizi gerçekleÅŸtirirken uluslararası sürdürülebilirlik standartlarını temel almaya baÅŸladık ve daha yaÅŸanabilir bir gelecek için sürdürülebilirliÄŸi kurumsal stratejimizin bir parçası haline getirdik.”

Ãœstünsalih, 2014’ten bu yana yer aldıkları BÄ°ST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde güçlü bir konuma sahip olduklarını, 2017’den bu yana da küresel olarak tanınan kurumsal sorumluluk standartlarını karşılayan ÅŸirketleri seçen “FTSE4Good GeliÅŸmekte Olan Piyasalar Endeksi”nde yer aldıklarını söyledi.

2016’da ilk “Sürdürülebilirlik Raporu”nu yayımladıklarımı hatırlatan Ãœstünsalih, “2020’de yayımladığımız Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi (IIRC) ile uyumlu ilk Entegre Faaliyet Raporumuz ile Türkiye ve dünyadaki birkaç kamu bankasından biri olduk. Performansımızı yükseltmeye yönelik aksiyon adımlarına ve geliÅŸtirme çalışmalarına devam ediyoruz.” dedi.

“Bankacılık faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik kriterlerimize uygun yürütmeye devam edeceÄŸiz”

Abdi Serdar Üstünsalih, sürdürülebilir bankacılık konusunda daha da aktif olacaklarını ve bunun kendileri üzerine düşen bir sorumluluk olarak gördüklerini söyledi.

“Bankacılık faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik kriterlerimize uygun yürütmeye devam edeceÄŸiz” sözünün altına imza atıp, 81 ilde 934 ÅŸubede bunu açık bir ÅŸekilde ifade ettiklerini anlatan Ãœstünsalih, “Bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da ÅŸubelerimizden mobil uygulamalarımıza, finansal hizmetlerimizden insan kaynağımıza kadar pek çok alanda katma deÄŸer yaratmaya ve bu deÄŸeri her geçen gün artırmaya devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

“Çevre dostu projelere, enerji verimliliÄŸine ve yenilenebilir enerji projelerine öncelik tanıyoruz”

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, yabancı yatırımcıların finansman sağlarken artık sadece alacakları getiriye değil, kaynakların nereye harcandığına da önem verdiğine dikkati çekti.

Sürdürülebilirliğin yalnızca uzun vadede dünyanın geleceğini değil, kurumların kısa vadeli performansını da olumlu etkileyen bir unsur olduğunun artık çok daha geniş bir kesim tarafından kabul edildiğini söyleyen Üstünsalih, VakıfBank olarak bu konuda önemli ilklere imza attıklarını belirtti. Mevduat bankalarınca ihraç edilen ilk Sürdürülebilir Eurobond işlemini Aralık 2020’de tamamladıklarını hatırlatan Üstünsalih, buradaki başarıyı, daha bir yıl geçmeden Eylül 2021’deki ikinci Sürdürülebilir Eurobond işlemiyle perçinlediklerini ifade etti.

Üstüsalih, Nisan 2021’deki sendikasyon yenilemesini de sürdürülebilir sendikasyon olarak gerçekleştirdiklerini, şu anda fonlama yapısında en fazla sürdürülebilir temalı kaynağa sahip banka konumunda bulunduklarını dile getirdi.

Eylül sonu itibarıyla sürdürülebilir tahvil ihraçları için uygun olan yeşil ve sosyal nitelikli kredilerden oluşan kredi portföyünün 1,5 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu bildiren Üstünsalih, şunları kaydetti:

“Bu süreçte bir diÄŸer önemli kaynağı da Fransız Kalkınma Ajansından aldığımız, Türk bankacılık sektörünün en büyük tutarlı ‘YeÅŸil Konut Projesi’ özelliÄŸi taşıyan 200 milyon avro tutarındaki anlaÅŸma ile saÄŸladık. Salgından etkilenen firmalara yönelik Dünya Bankasından aldığımız 250 milyon dolar tutarındaki Acil Durum Firma Destek Projesi kredi anlaÅŸması da bankamız ve sektörümüz adına saÄŸlanan önemli kaynaklar arasında yer alıyor.

SaÄŸladığımız kaynakların yanı sıra finanse ettiÄŸimiz projelerde de sorumlu ve yeÅŸil finansman yaklaşımını benimsiyoruz. Çevre dostu projelere, enerji verimliliÄŸine ve yenilenebilir enerji projelerine öncelik tanıyoruz. Yatırımcılara sürdürülebilir bankacılık, çevresel, sosyal, kurumsal yönetiÅŸim araÅŸtırmaları ve derecelendirme hizmeti sunma konusunda önde gelen bağımsız küresel firmalardan biri olan Sustainalytics’in deÄŸerlendirme metodolojisinde bankamızın Çevresel Sosyal ve Yönetimsel risk derecelendirme puanı 2020 yılında 23,1 ile orta risk seviyesinde iken 2021’de 19,8 ile düşük risk seviyesine düşürdük.”

“2021’de ÅŸirket araçlarından kaynaklanan emisyonlarımızın yaklaşık yüzde 15 azalmasını bekliyoruz”

Abdi Serdar Üstünsalih, 2019 yılında Bilim Temelli Hedef Girişimine (Science Based Targets Initiative) katılarak karbon emisyonu azaltım taahhüdünü açıklayan ilk Türk kamu kuruluşu olduklarını belirtti.

Ayrıca doğal gaz, su, kağıt tüketimi ve toplam karbon ve sera gazı emisyonunda her yıl yüzde 2 azaltım hedefi belirlediklerini ifade eden Üstünsalih, bu hedefleri tutturmak için yoğun çaba harcadıklarını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Üstünsalih, 2019 ve 2020 yıllarında hesaplanmış tüm sera gazı emisyonlarını temiz enerji kaynaklarından üretilen doğrulanmış karbon birimleri ile dengeleyerek karbon negatif kuruluş olduklarını, buna uygun olarak sera gazi emisyonlarını azaltma yönünde önemli mesafe kaydettiklerini ve 2020’de yüzde 25 azaltım sağladıklarını dile getirdi.

Çalışanların da desteğiyle her yıl yeni VakıfBank ormanları oluşturduklarını anlatan Üstünsalih, yıl başından bugüne kadar dikilen fidanlar büyüdüğünde yaklaşık 40 bin kg karbondioksit emerek doğaya katkıda bulunacağı bilgisini verdi.

Üstünsalih, kasım ayında 30 bin yeni fidan ile ilave 100 bin kg karbondioksit emilimi sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Araç filosunda hibrit araç oranını düzenli olarak artırdıklarını belirten Ãœstünsalih, “2020’de filomuza eklediÄŸimiz 450 hibrit araca 2021’de 50 adet daha ekledik. Böylece 2021’de ÅŸirket araçlarından kaynaklanan emisyonlarımızın yaklaşık yüzde 15 azalmasını bekliyoruz.” dedi.

Üstünsalih, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikalarına ek olarak geçen yıl ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasını da aldıklarını ve Entegre Yönetim Sistemini kuran Türkiye’deki ilk banka olduklarını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında çalışmalar yürüttüklerini anlatan Üstünsalih, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kurum içinde yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projeleri de bu çalışmaları destekliyor. Elektronik atıklar için baÅŸlattığımız proje kapsamında çalışanlarımızın getireceÄŸi e-atıklar TÃœBÄ°SAD’a ulaÅŸtırılacak ve buradan gelecek gelir Darüşşafaka’ya bağış olarak iletilecek. Ayrıca TOFD için plastik kapak toplama kampanyamız ÅŸimdiden 7 adet tekerlekli sandalyeye dönüştü.

Karbon Saydamlık Projesi’ne 2015 yılından bu yana iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi stratejimizi, risklerimizi ve performansımızı düzenli olarak raporluyoruz. 2022 yılında CDP Su Programı’na katılım saÄŸlamayı planlıyoruz. Bu kapsamda su ayak izimizi azaltarak su güvenliÄŸi konusunda da elimizden gelenin en iyisini yapmak istiyoruz. Ayrıca 2021’de Ä°klimle BaÄŸlantılı Finansal Beyan Görev Gücü’nün (Task Force on Climate-related Financial Disclosures-TCFD) destekçileri arasında yer aldık.”

“3 binden fazla kız çocuÄŸuna eÄŸitim vererek yetenekli gençleri spor dünyamıza kazandırdık”

VakıfBank Genel Müdürü Ãœstünsalih, kadınların sosyal ve ekonomik hayatın her alanında aktif ÅŸekilde ve eÅŸit haklarla yer almasını desteklediklerini belirterek, “Çalışanlarımızın yüzde 51’i kadınlardan oluÅŸuyor ve bu oranı koruma gayretindeyiz. Bunun için hem iÅŸe alımda hem kariyer geliÅŸiminde tüm çalışanlarımıza eÅŸit olanaklar saÄŸlamaya özen gösteriyoruz.” dedi.

2020 yılında ebeveynlik iznine ayrılan 637 kadın çalışanın tamamının iÅŸe dönmüş olmasının kadın çalışanlarına bu konuda verdikleri desteÄŸi ortaya koyduÄŸunu ifade eden Ãœstünsalih, “2019 yılında Türkiye’de BM Kadının Güçlenmesi Prensiplerini (BM WEPs) imzalayan ilk kamu kurumu olduk. Ä°ki yıldır Uluslararası Cinsiyet EÅŸitliÄŸi Endeksi’nde (Bloomberg GEI) yer alıyoruz. İş’te EÅŸitlik Bildirgesi’nin imzacıları arasındayız. Böylece kadınların iÅŸ gücüne katılımına verdiÄŸimiz önemin ve toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸine verdiÄŸimiz desteÄŸin altını uygulama ve faaliyetlerimizle dolduruyoruz.” diye konuÅŸtu.

Ãœstünsalih, VakıfBank’ın kendi bankacılık yazılımını kendi kaynakları ile kodlayıp geliÅŸtiren bir banka olduÄŸuna dikkati çekti. 2019 yılında kendi Ar-Ge merkezini kurduklarını ve burada inovasyon odaklı bir yaklaşımla çalışmalar yürüttüklerini aktaran Ãœstünsalih, şöyle devam etti:

“Ä°ki yıldır düzenlediÄŸimiz Hack to the Future hackathon etkinlikleriyle gençlere, farklı bakış açıları ve yenilikçi fikirlerle geleceÄŸe yön verme çaÄŸrısında bulunuyoruz. Bu hem bankamıza farklı bakış açıları kazandırma hem de genç yazılımcıların geliÅŸimine katkıda bulunma anlamında önem verdiÄŸimiz bir etkinlik. Topluma finansal katkımızın yanına finansal olmayan alanlarda da deÄŸer katmayı önemsiyoruz. Bu yıl 35. sezonunu geçiren VakıfBank Spor Kulübümüz, kazandığı kupa ve ÅŸampiyonluklarla Türk kadınını ve voleybolunu uluslararası alanda baÅŸarıyla temsil ediyor.

Altyapıya yaptığımız yatırım ile bugüne kadar 3 binden fazla kız çocuÄŸuna eÄŸitim vererek yetenekli gençleri spor dünyamıza kazandırdık. Kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarma bakış açısıyla üç yıl önce kurduÄŸumuz VakıfBank Kültür Yayınları ise edebiyattan tarihe, felsefeden iktisada son derece nitelikli eserleri kültür dünyamıza armaÄŸan ediyor. VakıfBank çalışanlarının önderliÄŸinde yürütülen kurum için sosyal sorumluluk çalışmalarımızla toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaçlarına çözüm bulmak projeler hayata geçiriyoruz.”

“Sürdürülebilir temalı kredileri her yıl artırmayı amaçlıyoruz”

Abdi Serdar Ãœstünsalih, sürdürülebilirlik kavramının sürekli geliÅŸen bir içeriÄŸe sahip olduÄŸunu belirtti. Hem bireysel hem de ticari alanda sürdürülebilir ürün yelpazesini artırarak çeÅŸitlendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Ãœstünsalih, “Böylece bilançomuzun pasifinde olduÄŸu gibi aktifinde de sürdürülebilir temalı kredileri her yıl artırmayı amaçlıyoruz. Kredi tahsis süreçlerinde ise çevresel ve sosyal risklerin ölçülmesi için kurduÄŸumuz özel birimimizle çalışmalarımızı yürütüyoruz.” dedi.

Elektrikli ve hibrit araçlar ile enerji verimliliği yüksek konutlar için müşterilere avantajlı krediler sunduklarının altını çizen Üstünsalih, ticari işletmeler için Sürdürülebilirlik ve Kaynak Verimliliği Kredisi ürününü yakın geçmişte kullandırmaya başladıklarını hatırlattı.

Ãœstünsalih, iÅŸletmelerin enerji verimliliÄŸi, su verimliliÄŸi ve atık suyun geri kazanımı ile ham madde verimliliÄŸi saÄŸlamak amacıyla gerçekleÅŸtirecekleri harcamaları yüzde 100’üne kadar finanse ettiklerini söyledi.

Özellikle sürdürülebilir kalkınma, enerji verimliliği ve iklim, finansal kapsayıcılık, üretimin ve istihdamın desteklenmesi konularında sektörde öncü rollerini güçlendirmek istediklerini ifade eden Üstünsalih, Cinsiyet Eşitliği Programı sertifikasını 2022 yılında almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ãœstünsalih, dijitalleÅŸmenin sürdürülebilirliÄŸe olan etkisinin güçlü olduÄŸuna inandıklarını belirterek, “Dijital dönüşümün sürdürülebilir deÄŸer yaratımımızda bir kaldıraç görevi gördüğünü düşünüyor, bu dönüşümün sadece bankamızı deÄŸil aynı zamanda paydaÅŸlarımızı da güçlendirdiÄŸine inanıyoruz. Bu konudaki birikimimiz ile yatırımlarımıza önümüzdeki dönemde de hız kesmeden devam edeceÄŸiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Dönmez’den doÄŸalgaz açıklaması

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.