27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yangınlara karşı bor madeninden ‘jel’ ürettiler

Sakarya Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Yangın Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Yangın Güvenliği Bölümünce bor madeninden geliştirilen jel, yangına maruz kalan bölgelerdeki direncin artmasını sağlıyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Yangın Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi ile Yangın GüvenliÄŸi Bölümünce yangına maruz kalan bölgelerdeki direnci artırmak amacıyla bor madeninden jel üretildi.

Merkezde, Türkiye’de oluÅŸabilecek her tür yangının önlenmesi, yangınların çıkış nedenleri ve zararlarının en aza indirilmesi hedefiyle çalışmalar yapılıyor.

Merkez Müdürü ve Dünya Yanma Enstitüsü Türkiye Seksiyonu BaÅŸkanı Prof. Dr. Hakan Serhad Soyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangınla ilgili yerli teknolojilerin geliÅŸtirilmesi üzerine çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Çalışmalardaki temel prensibin, Türkiye’de var olan kaynakların kullanılması olduÄŸunu vurgulayan Soyhan, ÅŸunları belirtti:

“Ülkemizde bor madeninin bulunduÄŸu ortamları deÄŸerlendirerek bunların ekonomiye kazandırılması anlamında bor bazlı yangın söndürücüler ve bor bazlı yangın geciktiriciler üzerine çalışıyoruz. Bor bazlı yangın geciktirici ürünlerin yüzeylere kaplanmasıyla yangına olan direnç artıyor. Ä°çinde bor bulunan formülleri yüzeylere uyguladığımızda yüzeylerin yanmaya olan direncinde önemli bir artış görüyoruz. Amacımız 30, 60 ve 90 dakika direnç saÄŸlayan, bor bazlı insan saÄŸlığına zarar vermeyen bir kimyasal ürünün geliÅŸtirilmesi.” 

Soyhan, yangın sektöründe dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye’deki kaynaklarla çözüm önerileri geliÅŸtirdiklerini kaydetti.

Deney ve çalışmalarda bor bazlı ürünleri kullandıkları alanlarda yangının yüzeyin iç kesimlere sirayet etmediÄŸinin görüldüÄŸünü anlatan Soyhan, “Uygulama, yangının risk oluÅŸturabileceÄŸi bütün mekanlarda kullanılabilecek ve insan saÄŸlığına zarar vermeyecek bir yapıda geliÅŸtirilmiÅŸ bir formül. Aynı zamanda hastanelerde, askeriyede, savunma sanayinde kullanılabilecek bir yapıya sahip. Günlük hayatımızda bulunduÄŸumuz tüm ortamlarda kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Soyhan, jel ÅŸeklindeki bor bazlı karışımın herhangi bir yüzeye uygulandığında yanmaya karşı ciddi bir direnç gösterdiÄŸini belirterek, “GeliÅŸtirdiÄŸimiz bor bazlı yangın söndürücüsü ve geciktiricisiyle yangına maruz kalan bölgelerdeki yangın direncini artırmayı ve bu ürünün yangın olasılığı olan tüm bölgelerde kullanılmasının yaygınlaÅŸmasını hedefliyoruz.” dedi. 

Soyhan, ürünün sadece ticari anlamda deÄŸil kiÅŸilerin günlük hayatındaki ortamlara da uygulayabileceÄŸi bir teknoloji olduÄŸunu vurguladı. 

Muhabir: UÄŸur Subaşı

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°ngiltere’de 2019 Brexit yılı oldu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.