22 Nisan 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Elektronik ve HaberleÅŸme MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım, “Yapay zeka insan saÄŸlığı açısından umuttur. Gelecekte birçok hastalığın teÅŸhisi için yardımcı olabileceÄŸini ve tedavilerin daha kolay planlanabileceÄŸini biliyoruz.” dedi.
Diyarbakır’da bir etkinliÄŸe katılan Prof. Dr. Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay zekanın saÄŸlık alanında hastalıkların teÅŸhisi ve tedavi planlamasında umut olduÄŸunu söyledi.
Yapay zekanın saÄŸlık bilimlerinde çok önemli bir yer tutacağına iÅŸaret eden Yıldırım, “Çünkü saÄŸlıkta çok fazla veri ve hastalık var. Yapılması gereken çok iÅŸ var. Hastalıkların daha nadir görüldüÄŸü, karmaşık hastalık semptomlarının bulunduÄŸu durumlarda farklı verilerle karşılıyoruz. Yapay zeka bunların teÅŸhisinde yardımcı olmak için önemli bir yer tutacak. Bunun yanı sıra hastalığın teÅŸhisinden sonra tedavi planlamaları ile medikal görüntüler ya da sinyallerin iÅŸlenmesi gibi konularda yardımcı olacak.” diye konuÅŸtu.
“Doktor kontrolünde cerrahi robotlar devreye girecek”
Yıldırım, yapay zekanın gelecek yıllarda saÄŸlık hizmetinde çok önemli bir yere sahip olacağına dikkati çekerek, teknolojinin geliÅŸmesiyle doktorlara yardımcı olacak robotların da geliÅŸtirileceÄŸini aktardı.
“Uzaktan doktorun iÅŸini kolaylaÅŸtırabilecek, doktor kontrolünde cerrahi robotlar devreye girecek. Yapay zeka insan saÄŸlığı açısından umuttur. Gelecekte birçok hastalığın teÅŸhisi için yardımcı olabileceÄŸini ve tedavilerin daha kolay planlanabileceÄŸini biliyoruz.” diyen Yıldırım, bununla ilgili çok baÅŸarılı çalışmalar olduÄŸunu kaydetti.
Yıldırım, hasta yoÄŸunluÄŸu olan yerlerde ek karar destek sisteminin yardımcı olmasının çok güzel bir geliÅŸme olduÄŸunu vurgulayarak, yapay zekanın saÄŸlıkta birçok kullanım alanı olacağını dile getirdi.
Bununla ilgili çalışmaların uzun zamandır yapıldığına deÄŸinen Yıldırım, “Diyabet, hepatit, tiroid ve kanser gibi hastalıkların teÅŸhisinde kullanılıyor. Enfeksiyon hastalıklarının tespitinde, epidemik ile ilgili çalışmalarda, gen analizlerinde kullanılabiliyor. SaÄŸlığı içeren her yerde yapay zekanın varlığını görüyoruz, bundan sonra da göreceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de yapılan çok çalışma var”
Türkiye’de bu alanda sessiz sedasız yapılan birçok çalışmanın bulunduÄŸunu anlatan Yıldırım, ÅŸunları kaydetti:
“Bireysel ve akademik olarak çalışmalar uzun zamandır yapılıyor. Belirli hastalıklarla ilgili sistemlerin geliÅŸtirilmesinde Türkiye’de çok önemli ÅŸeyler yapılacak. Bu konuda CumhurbaÅŸkanlığı bünyesinde Dijital DönüÅŸüm Ofisi, onun da altında Büyük Veri ve Yapay Zeka Uygulamaları Dairesi BaÅŸkanlığı kuruldu. Bu tür baÅŸkanlıkların altında üniversiteler, sektörler ve kamu bir araya gelerek, daha büyük projeler yapacak. Bunların sinyallerini zaten alıyoruz. Daha da iyi olacağını düÅŸünüyorum. Endüstri bu iÅŸe merak sarmaya baÅŸladı. GiriÅŸimciler bu konuda çok baÅŸarılı ÅŸekilde çalışmaya baÅŸladı. Türkiye mutlaka buradan payını alacaktır.”
Muhabir: Åžükrü Gündüz
AA
İTO’dan 4 ayda ihracatçı yapacak program
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
431452 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
295823 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
111608 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
91683 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
91127 kez okundu
Trump: AteÅŸkesi uzatmak istemiyorum
Bakan Bolat: Türkiye-ABD ticaret hacmini 100 milyar dolara taşıyacağız
Borsaya ’23 Nisan’ düzenlemesi
Faili meçhul dosyalar raftan iniyor
Altın ve gümüş baskı altında
Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel adliyeye sevk edildi
Japonya’da 7.5 büyüklüğünde deprem
2026 İhracat Verileri Açıklandı: Bursa kaçıncı sırada?
Altın haftaya düşüşle başladı
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Bursaspor’u tebrik etti
Trump: AteÅŸkesi uzatmak istemiyorum
Bakan Bolat: Türkiye-ABD ticaret hacmini 100 milyar dolara taşıyacağız
Borsaya ’23 Nisan’ düzenlemesi
Faili meçhul dosyalar raftan iniyor
Altın ve gümüş baskı altında
Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel adliyeye sevk edildi
Japonya’da 7.5 büyüklüğünde deprem
2026 İhracat Verileri Açıklandı: Bursa kaçıncı sırada?
Altın haftaya düşüşle başladı
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Bursaspor’u tebrik etti
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan