23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yazılım sektörü yapay zekaya yenik düşüyor

Bir kaç yıl öncesinin en popüler mesleklerinden olan yazılımcılık son dönemde zor günler yaşıyor. Sektördeki istihdam Covid-19 salgınının bitmesinden bu yana azalmaya devam ediyor.

Son dönemin gözde mesleklerinden yazılım sektöründeki istihdam, salgın döneminin bitmesinden bu yana düşmeye devam ediyor.

Covid-19 salgınının etkisiyle istihdamda ve ekonomide görülen durağanlığa rağmen yazılım sektörü en hareketli günlerini yaşadı. Uzaktan çalışma ve siparişe imkan veren uygulamaların büyük artış gösterdiği dönemde yazılımcı ihtiyacı da en üst seviyeye çıktı.

Salgından sonra iş piyasasında toparlanmalar gerçekleşirken, yazılım alanında faaliyet gösteren iş kollarında istihdamda dönemsel düzelmeler görülse de özellikle 2022 sonrasında sert düşüşler oldu.

Federal Reserve Bank of St.Louis’in yaygın bir istihdam sitesi olan Ä°ndeed’den aldığı verilere göre, yazılım geliÅŸtiricisi iÅŸ ilanları Mart 2022’de zirveyi gördü.

Yazılım geliÅŸtirici iÅŸ ilanlarının ölçümlendiÄŸi endeks, 2 Mart 2022’de 231,25 puan ile zirvede yer alırken, 2 AÄŸustos 2024 itibarıyla 68,48 puan seviyesinde bulunuyor.

Bunun yanında merkezi New Jersey’de bulunan Amerikalı insan kaynakları yönetimi, yazılımı ve hizmetleri saÄŸlayıcısı olan ADP’nin raporuna göre, ABD’de salgın sonrası dönem toparlanma eÄŸilimine giren yazılım geliÅŸtirici istihdamı Aralık 2022 sonrasında sert ÅŸekilde azaldı.

Ä°ndeed’de yer alan verilere göre, Almanya, Kanada, Fransa, Ä°ngiltere ve Avustralya’da da ABD’deki duruma paralel olarak yazılım geliÅŸtirici pozisyonuna yönelik iÅŸ ilanlarında sert düşüşler gözleniyor.

YAPAY ZEKA Ä°STÄ°HDAMI ETKÄ°LÄ°YOR

30 Kasım 2022’de ChatGPT’nin yaygın kullanıma açılması dünya genelinde önemli bir yankı oluÅŸturmuÅŸ ve kullanıcılar tarafından ofis iÅŸlerinde kullanılan ChatGPT birçok kolaylığı beraberinde getirmiÅŸti. ChatGPT’yi diÄŸer yapay zeka modelleri izlerken ofis hayatında yapay zeka kullanımı giderek yaygın hale geldi.

Söz konusu yapay zeka sistemleri arasında kod yazma konusunda başarılı işlev gören sistemler de yer alıyor. Bu sistemlerin temel ve orta düzeydeki yazılımsal becerileri bir çok kullanıcı tarafından kullanılıyor.

İHTİYAÇ SÜREKLİ OLACAK

İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kemal Özdemir, AA muhabirine, yazılım sektöründeki istihdamda düşüşün her ülke için geçerli olmadığını söyledi.

Fransa gibi bazı ülkelerde bu istihdamın hala artmakta olduÄŸuna dikkati çeken Özdemir, “Birçok ülkede ise Kovid-19 dönemindeki online uygulamaların revaçta olmasından dolayı yazılım sektöründeki istihdam artmış, ÅŸimdilerde ise bir normalleÅŸme sürecine geçiÅŸten dolayı istihdamın azaldığı gözlemlenmektedir. Fakat bu azalış belli bir süre sonra sabitlenecektir. Åžu unutulmamalı ki yazılım mühendislerine ihtiyaç sürekli olacaktır. Birçok firmanın en azından ÅŸu anki yazılımlarını geliÅŸtirecek, iyileÅŸtirecek mühendise ihtiyaçları her zaman olacaktır.” diye konuÅŸtu.

‘HER ALANDA Ä°STÄ°HDAM AZALACAK’

Özdemir, yapay zekanın son zamanlarda görülen istihdam düşüşüne etkisinin kısıtlı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Her ne kadar otomatize edilmiÅŸ kod üretici araçlar bulunsa da bu daha çok yazılım mühendisinin iÅŸini kolaylaÅŸtırıcı özelliktedir, yoksa yazılımcının iÅŸini yapabilecek bir aracın varlığından kaynaklı deÄŸil. Fakat bu husus tüm meslekler için geçerli olacaktır. Yapay zeka hemen hemen tüm alanlarda iÅŸi kolaylaÅŸtıran araçlar ortaya çıkaracaktır.

Uzun vadede ise herhangi bir alanda olduÄŸu gibi, yazılım alanında da iÅŸlerin yeni araçlarla kolaylaÅŸtırılması, firmalar için bir verimlilik oluÅŸturacaktır. Bu ise genel olarak istihdamı azaltacaktır. Çünkü bir personelin baÅŸka bir iÅŸi yapmak için daha çok vakti olacaktır. Firmalar bu durumda yeni istihdam yerine ellerindeki personelleri daha verimli kullanacaklardır. Bu durumda sadece yazılım mühendisliÄŸinde deÄŸil, ileride neredeyse her alanda istihdamın azalması beklenmektedir.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İznik Gölü’nde merak uyandıran cisim

HIZLI YORUM YAP