26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yeni Ekonomi Programı açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak:
"Yaşanan kur ataklarının ardından büyük bir resesyon ve 'Türkiye küçülecek' beklentilerine rağmen kuvvetle muhtemel yıl sonunu pozitif büyümeyle kapatmaya hazırlanıyoruz"
"2020 yılına yüzde 5 büyümeyle başlayıp program boyunca, ülkemiz için sürdürülebilir ve doğal oran olan yıllık yüzde 5'lik büyümeyi devam ettirmeyi hedefliyoruz"
"Kredi kanallarının açılmasını sağlayacağız. Dolarizasyona karşı bir tedbir setini devreye alacağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “YaÅŸanan kur ataklarının ardından büyük bir resesyon ve ‘Türkiye küçülecek’ beklentilerine raÄŸmen kuvvetle muhtemel yıl sonunu pozitif büyümeyle kapatmaya hazırlanıyoruz.” dedi. 

Albayrak, “DeÄŸiÅŸim BaÅŸlıyor” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı‘nı (2020-2022) (YEP) bakanlıkta düzenlediÄŸi basın toplantısıyla açıkladı.

YEP’in ilk yılını tamamladıklarını ve bir yıllık performansın sonunda programı revize ederek, ikinci yılın baÅŸlangıç vuruÅŸunu yaptıklarını belirten Albayrak, 2019-2020 yıllarını “dengelenme dönemi” olarak adlandırdıklarını anımsattı. 

Albayrak, tarihin en büyük iki kur saldırısı, küresel piyasalardaki türbülanslar, Avrupa ekonomisinde küçülme gibi geliÅŸmelerin yaÅŸandığı zor bir dönemde dengelenme hedeflerinin baÅŸarıyla uygulandığını ve felaket senaryolarıyla toplumda hakim kılınmaya çalışılan saldırı döneminin yaÅŸandığını söyledi. 

Ülkenin potansiyeline ve sahip olduÄŸu altyapıya her zaman güvendiklerine dikkati çeken Albayrak, doÄŸru hamleler sonucu kötümserliÄŸin yerini günün ilk ışıklarıyla iyimserliÄŸe bırakacağına hep inandıklarını dile getirdi.

Albayrak, bu yılki programın ana temasını “DeÄŸiÅŸim BaÅŸlıyor” olarak belirlediklerini aktararak, ÅŸöyle devam etti:

“Artık ülkemizin bir üst lige çıkması için zaruret haline gelmiÅŸ bu deÄŸiÅŸimi hep birlikte gerçekleÅŸtiriyoruz. Önümüzde yapacak çok ama çok iÅŸimiz var. YaÅŸanan kur ataklarının ardından büyük bir resesyon beklentisine raÄŸmen, eksi 2’ler, 3’ler, 5’ler, ‘Türkiye küçülecek’ beklentilerine raÄŸmen, kuvvetle muhtemel yıl sonunu pozitif büyümeyle kapatmaya hazırlanıyoruz. 2019’da ekonomide daralma beklentileri genel kabuldü. Ekonominin raydan çıkacağına iliÅŸkin tezvirata, kredi daralmasına ÅŸahit olduk, büyüme hedeflerinin bu durumdan etkilendiÄŸini gözlemledik. Ekonominin en büyük kırılganlığı olan cari açıkta önemli baÅŸarı elde ettik. Yıllık bazda cari fazlada Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. ‘Ekonomi daralırken cari fazla verilmesi normal’ diyenlerin de buradan bazı ÅŸeylerin payını alacaklarını düÅŸünüyorum. ‘2009 yılında neden bu kadar küçülürken cari fazla vermedik?’ diye her ortamda soruyorum. Bunun için sürecin adına ‘Dengelenme’ dedik, daha fazla büyümeyi hedeflemedik. SaÄŸlıklı ve sürdürülebilir büyüyerek orta gelir tuzağından kurtulmayı hedefledik. Ekonominin her alanında, her parametrede ideali yakalamaya çalıştık.”

“Özel tüketimde ivmelenme bekliyoruz”

Enflasyonda hem TÜFE hem de ÜFE’de beklentilerin çok ötesinde performans ortaya koyduklarına iÅŸaret eden Albayrak, tüketimde dipten dönüÅŸü oldukça kısa sürede gerçekleÅŸtirdiklerini ve yılın ikinci yarısında ertelenen özel tüketimde de ivmelenme beklediklerini vurguladı.

Albayrak, swap piyasasının ülkeye taşınmaya baÅŸlaması, Merkez Bankasının piyasalarda finansal istikrar politikasını önceliklendirmesi, faizin öngörülebilir olması, Finansal Ä°stikrar ve Kalkınma Komitesi ile finansal güvenliÄŸin kalıcı hale gelmesi için çok önemli adımlar atıldığını aktararak, makroekonomik göstergelerin hemen hemen hepsinde kur ataklarının yaÅŸandığı aÄŸustos ayı öncesine gelindiÄŸini bildirdi.

Türkiye’nin bu dönemde kurda, faizlerde, borçlanma oranlarında ve Hazine tahvillerine olan ilgide en iyi ülke performansını gösterdiÄŸine iÅŸaret eden Albayrak, tüketim talebinde daralma ve yatırımlarda erteleme gibi geliÅŸmelere raÄŸmen ihtiyatlı para ve maliye politikalarından taviz vermediklerini söyledi. 

Bakan Albayrak, alınan önlemlerle ekonomide yumuÅŸak iniÅŸ saÄŸladıklarına dikkati çekerek, “Åžimdi önümüzde yeni bir dönem baÅŸlıyor. Dengelenme dönemi kazanımlarını koruyacağız ve bunun ötesinde bir süre daha bu süreci sürdürdükten sonra deÄŸiÅŸim sürecine baÅŸlayarak programımızı 2020 içinde ikinci faza taşıyacağız. YEP çerçevesi içinde 112 maddeden oluÅŸan eylem planı hazırlamıştık. 112 maddenin 53’ünün 2019, 26’sının 2020 ve 33’ünün 2021’de hayata geçirileceÄŸini takvime baÄŸlamıştık. Åžu anki durumda Eylül 2019 itibarıyla 53 eylemin yüzde 40’ını yani yaklaşık yüzde 75,3’ünü hayata geçirdik, diÄŸer 13 eylemde de önemli ölçüde ilerleme kaydettik. 3 yıl boyunca hayata geçirilmesi planlanan 112 eylemin 44’ü yapılırken, 68’inde ilerleme kaydetme süreci devam ediyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, bu dönemde ekonomide temel mücadele alanlarının başında yine enflasyonun geleceÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

“EÄŸer ekonomide güçlü Türkiye idealini ortaya koyuyorsak, eÄŸer büyük sıçramayı ve bir üst lige çıkmayı hedefliyorsak enflasyonu yüzde 5’in altına çekmeden bunların gerçekleÅŸmesi çok zor. Enflasyonu yüzde 5’in altına indirmek bizim temel hedefimiz olmayı sürdürüyor. Geçen yıl, 2019 yılı için yüzde 15,9’luk enflasyon hedefi koymuÅŸtuk. Enflasyonla mücadelede saÄŸlanan baÅŸarıyla 2019’u yüzde 12’lik enflasyon tahminiyle geride bırakmayı hedefliyoruz. 2020 için 9,8 olarak konulan hedefi yüzde 8,5 olarak revize ettik. 2021 yılında yüzde 6, 2022 yılında da yüzde 4,9’luk enflasyon hedefliyoruz. Bu hedefler doÄŸrultusunda para ve maliye politikaları eÅŸ güdümlü olmaya devam edecek. Merkez Bankasına enflasyonla mücadelede bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da hükümetimiz ve bakanlık olarak güçlü destek vermeyi sürdüreceÄŸiz. Mal ve hizmet piyasalarında rekabeti ve derinliÄŸi artıracak yapısal dönüÅŸüm adımlarını sürdüreceÄŸiz.” 

YEP’teki bazı temel hedefler

YEP’teki temel makro göstergelerdeki bazı hedefler ise ÅŸöyle:

Enflasyon hedefleri 2019 için yüzde 12, 2020 için yüzde 8,5, 2021 için yüzde 6, 2022 için yüzde 4,9 oldu.

Bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2019, 2020 ve 2021 yılları için yüzde 2,9’ar, 2022 için yüzde 2,6 olması hedefleniyor.

Büyüme hedefi 2019 yılı için yüzde 0,5, 2020, 2021 ve 2022 yılları için yüzde 5’er öngörülürken, iÅŸsizlik oranı hedefleri 2019 için yüzde 12,9, 2020 için yüzde 11,8, 2021 için yüzde 10,6, 2022 için yüzde 9,8 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı ile 2020’de yüzde 5’lik büyüme yakalamayı ve program süresince bunu sürdürmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Albayrak, “DeÄŸiÅŸim BaÅŸlıyor” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı’na (2020-2022) (YEP) iliÅŸkin bakanlıkta düzenlediÄŸi basın toplantısında, Enflasyonla Mücadele Programı ile “enflasyon yapışkanlığına karşı tarihte eÅŸine ender rastlanan çok önemli bir baÅŸarı elde edildiÄŸini” söyledi.

Belli bir süre enerji fiyatları ve ÖTV oranları gibi kamu tarafından yönetilen fiyat ve vergi ayarlamalarıyla fiyatlama davranışlarında olabilecek aşırı bozulmalara karşı çok saÄŸlam bir duruÅŸ sergilendiÄŸini belirten Albayrak, enflasyonun baÅŸarıyla düÅŸmesi ve para politikasının etkinliÄŸini kazanmasıyla fiyat ve vergi desteklerinin sona erdiÄŸini hatırlattı. Albayrak, ÜFE ve TÜFE arasındaki makası beklentilerin çok ötesinde bir performansla kapatarak süreci tamamladıklarını bildirdi.

Buradaki kazanımları çok daha ileriye taşımak durumunda olduklarını vurgulayan Albayrak, mal ve hizmet fiyatlarındaki kur geçiÅŸgenliÄŸini azaltmak için bazı ithal ürünlerin yerlileÅŸtirilmesi, alım garantili enerji kontratlarının yerlilik oranı da dikkate alınarak Türk lirası bazlı olmasını saÄŸlayacaklarını dile getirdi. Albayrak, ayrıca bu alanda fiyatlarda düÅŸüÅŸü getirecek, rekabet ve verimliliÄŸi artıracak politika setini devreye alacaklarını kaydetti.

Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında gıda üretimini artırmak için sulama yatırımları yapılacağını, sebze-meyve fiyatlarında dönemsel dalgalanmaların önlenmesi amacıyla sera yatırımlarının teÅŸvik edileceÄŸini ifade eden Albayrak, Hal Yasası ve Perakende Yasası’nı en kısa sürede hayata geçirmeye çalışacaklarını anlattı.

Albayrak, “Kamunun yönlendirdiÄŸi bazı fiyat ve ücretlerde geçmiÅŸ enflasyon yerine YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yaparak enflasyondaki atalet etkisini sınırlandıracağız.” dedi.

“Yılı cari fazla vererek kapatacağız”

Dengelenme döneminin en baÅŸarılı alanlarının başında cari denge konusunun geldiÄŸine iÅŸaret eden Albayrak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Bu alan önümüzdeki dönem politikalarımızın en öncelikli meselesi olmaya devam edecek. 2019 yılı için cari açığın milli gelire oranında yüzde 3,3’lük hedef koymuÅŸtuk. Az rastlanır bir baÅŸarı ortaya koyarak yılı cari açık deÄŸil, inÅŸallah cari fazla vererek kapatacağız. Büyüme hedefimiz ve ekonomideki toparlanmanın sonucu olarak talepteki deÄŸiÅŸimle birlikte cari dengede açık vereceÄŸimizi önümüzdeki süreçte biliyoruz ama bu açığı dış finansman ihtiyacını makul düzeyde kalmasını saÄŸlayacak bir seviyede tutacağız. Bu çerçevede 2020 yılı için cari açıkta milli gelire oranla yüzde 1,2’lik bir seviye hedefliyoruz. Bunu 2021’de 0,8’e ve 2022’de bu yapısal yapısal dönüÅŸümlerle sıfıra indirmek için çalışacağız.”

Albayrak, dış ticarette saÄŸlanan deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümün, cari açıkta saÄŸlanan ve sürdürülecek kazanımların temelini oluÅŸturduÄŸunu söyledi.

Lüks tüketim mallarının ithalatına yönelik tedbirlerin 2020’de devam edeceÄŸini, ithal ara malların üretimine yönelik çalışmaların yoÄŸun ÅŸekilde süreceÄŸini anlatan Albayrak, Ä°VME Paketi ile baÅŸlatılan ihracatı ve yerlileÅŸtirmeyi destekleyen ölçülü ve sektör odaklı kredi politikasının 2020’de çok daha geniÅŸleyerek ve artarak devam edeceÄŸini bildirdi.

Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan Sanayi Strateji Belgesi‘nin bu alanda önemli bir görev ifa edeceÄŸini aktardı. 

Bakan Albayrak, Türkiye Varlık Fonu’nun cari dengeyi güçlendiren, ülkenin stratejik hedeflerini destekleyen ve özel sektör iÅŸ birliklerine dayanan sabit sermaye yatırımlarıyla bu sürece katkıda bulunacağını, Turizm Strateji Belgesi’nin de önemli desteÄŸini göreceklerini vurguladı.

Tüm yatırım ve teÅŸvik uygulamalarında cari denge öncelikli uygulamaları artırarak devam ettireceklerini belirten Albayrak, Lojistik Master Plan ile ihracat ve sanayi alanındaki hedeflere büyük destek saÄŸlayacaklarını aktardı. Albayrak, bu alanda oldukça kapsamlı bir politika ve tedbir setini detaylı ÅŸekilde çalıştıklarını kaydetti.

Vergi reformu

Bu yıl bütçe dengesinde program hedefinin biraz üzerinde kalındığına iÅŸaret eden Albayrak, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Ekonomideki yavaÅŸlama nedeniyle gelirlerimizin hedeflerimizin altında kalması bu sonuçtaki önemli faktörlerden birisi oldu. Böylesi zor bir dönemde ekonomiyi desteklemek, cari açığı azaltmak, enflasyonla mücadelede hedeflerimize ulaÅŸmak için özellikle ithalatı frenlemeye yönelik adımlar atmamız da kaçınılmazdı. Önümüzdeki dönemde de gerek duyulduÄŸunda üretime dayalı ekonomik dönüÅŸümü finanse etmek için bütçe imkanlarını yine gerekirse kullanacağız ancak bunları yaparken her halükarda bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3’ün altında tutacağız. Bütçe açığının milli gelire oranında 2019’u yüzde 2,9 ile kapatmayı hedefliyoruz. 2020 ve 2021’de aynı oranı sürdürmeyi, 2022’de ise yüzde 2,6’ya düÅŸürmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda vergi adaleti saÄŸlayacak, çok kazanandan çok, az kazanandan daha az vergi alınmasının önünü açacak ve gelirleri artıracak, uluslararası uygulamaları örnek alan bir vergi reformuyla ilgi adımları atmaya baÅŸlıyoruz. Ayrıca kamuda giderleri azaltmaya yönelik güçlü bir politika setini uygulayacağız. KÄ°T’leri verimlilikleri artacak, kamu maliyesine yükleri azalacak ÅŸekilde yapılandırıyoruz.”

Albayrak, kamu kaynaklarının kullanımının etkinliÄŸini takip etmeyi kolaylaÅŸtıracak ÅŸeffaflığı ve hesap verebilirliÄŸi artıracak program bazlı, performans esaslı bütçelemeyi CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığı ile birlikte hayata geçireceklerini söyledi.

Berat Albayrak, mali açıdan sürdürülebilirliÄŸi saÄŸlamak ve kamu maliyesine olan yükü azaltmak amacıyla Sosyal Güvenlik Sistemi’nin aktüeryal dengesini güçlendirici politikaları sosyal adaleti gözeterek hayata geçireceklerini ifade etti.

Vergi tahsilat performansını artırmak amacıyla çok önemli deÄŸiÅŸiklikler yaptıklarını anlatan Albayrak, denetçilere sektör bazlı eÄŸitimler verdiklerini, vergi tahsilat performansının haftalık olarak takip edilmesine imkan veren bir sistem kurduklarını, kamu yatırım harcamalarının ve teÅŸvik programlarının etkinliÄŸini artırıcı bir deÄŸiÅŸim programı baÅŸlattıklarını bildirdi. 

Büyüme hedefleri

Tüm alanlardaki hedeflerle uyumlu, kazanımları riske atmayacak büyüme planlamasını da tamamladıklarını vurgulayan Albayrak, ÅŸunları kaydetti: 

“Büyümede geçtiÄŸimiz sene YEP çerçevesinde koyduÄŸumuz yüzde 2,3’lük hedefin biraz uzağında kalacağız. Özellikle ikinci çeyrekle birlikte yaÅŸanan, tekrar seçimle ötelenen ekonomideki bir çeyreklik kaymanın büyümeye etkisini bu yıl görmüÅŸ olduk. Yüzde 2,3’lük hedefin altında kalmanın baz etkisini de dikkate alarak 2020 yılını bir önceki yıldaki yüzde 3,5’lik rakamı güncelleyerek yüzde 5 büyümeyle baÅŸlayıp program boyunca, ülkemiz için sürdürülebilir ve doÄŸal oran olan yıllık yüzde 5’lik büyümeyi devam ettirmeyi hedefliyoruz. Nitekim öncü veriler özellikle üçüncü çeyrekle birlikte ekonomik aktivitedeki toparlanmayla iÅŸ gücüne katılım ve istihdam oranlarında iyileÅŸme sinyallerini vermeye baÅŸladı. 2020 yılında bunu daha da ileriye taşıyacağız. BaÅŸta enflasyon olmak üzere hedeflerimizde yakaladığımız baÅŸarı, faizlerde ve risk primimizde düÅŸüÅŸü beraberinde getirdi ve 2020 yılında bu düÅŸüÅŸ güçlenerek devam edecek.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Kredi kanallarının açılmasını saÄŸlayacağız. Dolarizasyona karşı bir tedbir setini devreye alacağız.” dedi.

Yılın ikinci yarısından itibaren kapasite artırıcı yatırımların baÅŸlamasının, düÅŸen faizlerle birlikte görülmeye baÅŸladığını belirten Albayrak, yapılan çalışmaların sadece bu sürecin baÅŸlı başına yüzde 4’lük bir büyümeyi doÄŸal seyrinde saÄŸlayacağını gösterdiÄŸini söyledi.

Albayrak, proje bazlı yatırım teÅŸvik sistemi baÅŸta olmak üzere Ar-Ge, yenilikçilik ve teknolojik dönüÅŸümle yüksek katma deÄŸerli ürünlerin üretimine ekstra destek vereceklerinin altını çizerek, “11. Kalkınma Planı’nda yer alan kimya, ilaç, tıbbi cihaz, makine, elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları olarak belirlenen imalat sanayi sektörleri, yeni ekonomik programın ruhunda da öncelikli alanımız olacak.” ifadesini kullandı.

Ä°vme finansman paketi ve benzeri araçlarla cari açığın düÅŸürülmesine katkı veren katma deÄŸerli ve teknolojik üretim yapan firmaları ve projeleri öncelikli teÅŸvik edeceklerine deÄŸinen Albayrak, “Varlık Fonu, petrokimya, madencilik ve yerli kaynaÄŸa dönük enerji üretimi alanları baÅŸta olmak üzere özel sektör iÅŸ birliklerinde sabit sermaye yatırımlarında daha etkin rol oynayacak. Sanayide kapasiteyi artıracak, maliyetleri düÅŸürecek, rekabet potansiyeli kazandıracak Ulusal Verimlilik Planı’nı devreye alacağız. Ayrıca kapsamlı olarak bir mevzuat taramasını baÅŸlattık. Åžirketleri, büyümeme yönünde teÅŸvik eden, büyümeden kaçındıran düzenlemeleri de gözden geçirecek, yenileyeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Albayrak, büyümeyle ilgili çok kapsamlı çalışma yaptıklarına dikkati çekerek, “Yüzde 5’lik bu büyümeyle bütçeye baskı oluÅŸturmayacak, biriken reel durgun alanı da hesaba katarak, fiyat artışına da neden olmayacağız.” dedi.

“Ä°ÅŸsizlikte iyileÅŸme görülecek”

Büyüme hedefleri ve politikalarının hızlıca tesis edilmesinin istihdamdaki artışı da beraberinde getireceÄŸini vurgulayan Albayrak, ÅŸunları kaydetti:

“2019’u yüzde 12,9’luk bir iÅŸsizlik oranıyla kapattıktan sonra, iÅŸsizlik oranını 2020’de yüzde 11,8’e, 2021’de yüzde 10,6’ya ve 2022’de 9,8’e düÅŸürmeyi hedefliyoruz. Ekonomik aktivitedeki toparlanma ile iÅŸ gücüne katılım ve istihdam oranlarında iyileÅŸmeyi göreceÄŸiz. Program dönemi boyunca istihdamdaki kiÅŸi sayısının yıllık ortalama 1 milyon 66 bin kiÅŸi artarak iÅŸsizlik oranının kademeli gerilemesi saÄŸlanacak. Ä°stihdam teÅŸviklerinin etki analizleri yapılarak, teÅŸviklerin ihtiyaçlara göre yeniden tasarlanmasını saÄŸlayacağız. Ä°stihdamda, kredi ÅŸartlarının uygun hale gelmesi, inÅŸaatta da talebin canlanmasını ve arz fazlasının azalmasını göreceÄŸiz. Nitekim son bir yıldaki istihdam kaybının yaklaşık üçte ikisi inÅŸaat sektöründen kaynaklandı. Tamamlanmaya yakın yapıların bitirilmesinin desteklenmesiyle kısa dönemde bu alandaki istihdama olumlu katkı sunacağını göreceÄŸiz.”

Albayrak, sulama ve sera yatırımlarının desteklenmesiyle tarımda arzı artırmaya yönelik zamanında verilen uygun fiyat ve yapılan alımlarla tarım sektöründe de iÅŸsizliÄŸin azalmasının saÄŸlanacağını belirterek, bireysel tüketimin artmasının, uygun kredi ÅŸartlarının, stok ve revizyon yatırımlarının, sanayi ve hizmet sektöründe ve turizm alanında istihdamı artıracağını dile getirdi.

“Gençlerde iÅŸsizlik, istihdam piyasasında talep edilen mesleklere yönelik, özellikle yoÄŸun anlamda talebi olan, kodlama, bilgi iÅŸlemci, satış elemanı gibi benzeri alanlardaki hedef odaklı sertifika ve meslek edindirme programlarıyla maksimum genç istihdam edilerek bu rakamları da azaltacağız.” diyen Albayrak, orta yaÅŸ gruplar, kadınlar ve gençlere yönelik giriÅŸimcilik ve meslek kazandırma programlarıyla orta vadede de iÅŸsizlikle mücadele edileceklerini söyledi.

Dolarizasyona karşı tedbir seti

Albayrak, programın son alanını, finansal istikrar için devreye alınacak politika setleri ve aksiyonların oluÅŸturduÄŸuna iÅŸaret ederek, program dönemi boyunca, finansal istikrarın güçlendirilmesi, dolarizasyonun azaltılması ve tasarrufların artırılması öncelikli hedeflerin başında olacağını kaydetti.

Finansal sistemin sermaye piyasası bacağını güçlendirilmek için çalışacaklarına da dikkati çeken Albayrak, uygulanacak olan vergi, teÅŸvik ve kamu finansman politikaları yoluyla ülke kaynaklarının cari dengeyi güçlendirecek, yerli ve katma deÄŸeri yüksek üretime yöneleceÄŸini ifade etti.

Albayrak, belirlenen hedefler doÄŸrultusunda kredi kanallarının açılmasını saÄŸlayacaklarına deÄŸinerek, ÅŸöyle devam etti:

“Dolarizasyona karşı bir tedbir setini devreye alacağız. BIST’de yeni oluÅŸturulacak alternatif ürünler, Omnibus ile Devlet Ä°ç Borçlanma Senedi (DÄ°BS) piyasasının uluslararası teminat özelliÄŸi getirilmesi baÅŸta olmak üzere, hisse senedi piyasasında hisselerin gruplandırılarak yatırımcının kolay seçiminin saÄŸlanması, halka açılmanın vergi indirimleriyle derinleÅŸtirilmesi, döviz piyasasının kurulmasıyla birlikte ilave tedbirler getirilmesi önümüzdeki süreçteki önemli planlarımız arasında yer alıyor.

Bankacılık sektörü için sık sık gündeme getirilen NPL’lerle ilgili reform niteliÄŸinde bir adım atıldı. Bankalarımız için artık temiz bir sayfa baÅŸlangıcı önümüzdeki dönemde göreceÄŸiz. Artık bankaların, gerçek meseleleri olan, finansman saÄŸlama iÅŸine döneceklerini düÅŸünüyoruz. Birçok defa vurguladığım hedeflerle uyumlu finansman modellerini tıpkı kamu bankalarının yaptığı gibi özel enstrümanları yeni ürünleri devreye alarak sektörde daha etkin rol oynayacaklarını bekliyoruz.”

Sermaye piyasaları için reform paketi

Albayrak, yılda 60 ila 100 milyar lira büyüklük saÄŸlayacak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatıyla kurulacağını ve sermaye piyasalarını derinleÅŸtirecek kapsamlı bir reform paketinin devreye sokulacağını söyledi.

Berat Albayrak, Ä°stanbul Finans Merkezi’nin de 2021’in sonuna doÄŸru devreye alınacağını kaydetti.

“Bu sene çok daha etkin ÅŸekilde sahada olacağız”

Geçen sene YEP’i açıkladıklarında, ekonomideki sorunları doÄŸru tespit eden bir program olduÄŸuna dair geri dönüÅŸler aldıklarını belirten Albayrak, “Bugün bir kez daha saÄŸlam adımlar ve aksiyonlarla yeni bir program ortaya koyduÄŸumuzu tüm kalbimle söylüyorum. Çok zor bir süreci milletimizin ve paydaÅŸlarımızın desteÄŸiyle geride bıraktık.” diye konuÅŸtu.

Albayrak, oluÅŸturulmak istenen tüm panik ve korku havasını dağıttıktan sonra artık kolları yeniden sıvadıklarına iÅŸaret ederek, uluslararası piyasalara güven ve kredibilite açısından her türlü ÅŸeffaf iletiÅŸim noktasında bu süreci yönetmeye devam edeceklerini vurguladı.

Bu sene farklı olarak, çok daha etkin ÅŸekilde sahada olacaklarını aktaran Albayrak, ÅŸöyle devam etti: 

“DeÄŸiÅŸim tüm Türkiye olarak hepimizden baÅŸlıyor. Türkiye yeni bir ekonomik modele geçiyor bu programın ruhunda. Bir üst lige çıkmak istiyorsak tüm paydaÅŸlar olarak deÄŸiÅŸmek zorundayız. Reel sektörümüz ve bütün paydaÅŸlarımız ülkemizin her yerinde artık sahada. Bu bilinçle bu süreci gerek bizler gerek paydaÅŸlarımız hep birlikte yaÅŸayacağız. Bu programın yürütülmesi, gerekirse deÄŸiÅŸiklerle ilgili istiÅŸareler yapacağız, görüÅŸlerimizi paylaÅŸacağız. KOBÄ°’lerimize ayrı bir önem vereceÄŸiz. Etkili olabilmeleri için beklentilerini, sorunları dinleyeceÄŸiz. Ülkemizin yeni bir baÅŸarı hikayesini milletimizin desteÄŸi, reel sektörümüzün, yani sanayicimizin, tarımın, hizmet sektörünün ve finans sektörünün tam kapasiteyle çalışması, bunlarla birlikte, yeni YEP’le birlikte gerçekleÅŸtireceÄŸiz.”

Albayrak, programın hazırlanmasında emeÄŸi geçenlere teÅŸekkür etti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin dış borç stoku

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.