25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Yeni ihracat seferberliÄŸi baÅŸlattık”

"İhracat ailesi olarak Cumhurbaşkanımızın ekonomide ilan ettiği reform süreci kapsamında yeni ihracat seferberliği başlattık. 2000 yılında 36 milyon ton olan ihracatımız, 2023 yılında da, miktar bazında 200 milyon tona ulaşacağını öngörüyoruz"
"Özellikle demiryoluyla taşıma kapasitesinin artırılması ve demiryolu altyapısının geliştirilmesi noktasında desteğe ihtiyacımız var"

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M), BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, “Ä°hracat ailesi olarak CumhurbaÅŸkanımızın ekonomide ilan ettiÄŸi reform süreci kapsamında yeni ihracat seferberliÄŸi baÅŸlattık. 2000 yılında 36 milyon ton olan ihracatımız, 2023 yılında da, miktar bazında 200 milyon tona ulaÅŸacağını öngörüyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

​​​​​​​TÄ°M’den yapılan açıklamaya göre, yeni ihracat seferberliÄŸi kapsamında, TÄ°M GeniÅŸletilmiÅŸ BaÅŸkanlar Kurulu, TÄ°M BaÅŸkanı Ä°smail Gülle’nin ev sahipliÄŸinde UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu ve Birlik baÅŸkanlarının katılımıyla gerçekleÅŸtirildi.

Açıklamada toplantının açılışındaki konuÅŸmasına yer verilen TiM BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, 2000 yılından bu yana tutar bazında ihracatta rekor artışlar yaÅŸanırken, tonaj bazında da ihracatın katlandığını bildirdi.

2000 yılında 36 milyon ton olan ihracatın 2019’da ise 146 milyon tona ulaÅŸtığını belirten Gülle, “2023 yılında da, miktar bazında ihracatın, 200 milyon tona ulaÅŸacağını öngörüyoruz. GeliÅŸen ihracatımızla, doÄŸal olarak lojistik ihtiyacı da artmakta. Rakip ülkeler bütün stratejisini bunun üzerine kuruyor. ÖrneÄŸin Çin, kuÅŸak yol projesinde devreye aldığı tren yoluyla dünyanın dört bir yanına ürünlerini 15 günde ulaÅŸtırırken, biz henüz 2 bin- 3 bin kilometre ötedeki, Avrupa ülkelerine, 1 haftadan kısa sürede ürünlerimiz ulaÅŸtıramıyoruz. Bu yüzden Avrupa BirliÄŸi’ne daha hızlı, daha ucuz taşıma yapabilmemiz büyük önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

Artan hacimden dolayı, Avrupa’ya açılan sınır kapılarında kimi zaman, ciddi yoÄŸunluklar yaÅŸandığını aktaran Gülle, ÅŸunları kaydetti:

“Ülkemiz ihracatının temsilcileri sorunları yerinde gözlemlemek adına, Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır kapılarına bir ziyaret gerçekleÅŸtirdik. Gördük ki, yoÄŸunluÄŸun aşılması adına, bu kapılar üzerinden karayoluyla ihracat yapan firmalarımızın demiryolu ve denizyoluyla ürünlerini ihraç edebileceÄŸi bir altyapının kurulması, yoÄŸunluÄŸun azalmasına büyük katkı saÄŸlayacak. Artık denizyolu ve demiryolunun, ihracatımızda çok daha öne çıkması gerekiyor. Ä°hracatımızda demiryolu ve denizyolunun ağırlığının artması, bilhassa Avrupa’nın YeÅŸil Mutabakat ve Sıfır Emisyon hedefi gibi, önümüze koyduÄŸu ticari bariyerlere takılmadan ihracatımızı gerçekleÅŸtirmemiz noktasında, büyük kolaylık saÄŸlayacaktır.”

“Toplam ihracatta, demir yolunun payı yüzde 0,8”

Ä°smail Gülle, lojistikte demiryolu ve havayolunun ağırlığının hızlı bir ÅŸekilde artırılması gerektiÄŸini belirtti.

Gülle, “2019 yılı toplam ihracatında, havayolu taşımacılığı yüzde 8,2, demiryolu taşımacılığı ise sadece yüzde 0,8 seviyesinde. Havayolu taşımacılığının ihracat taşımacılığının içindeki payında, önceki yıllara göre düÅŸüÅŸ, demiryolunda ise sabit kalan bir grafik oluÅŸmuÅŸ durumda.  Özellikle demiryoluyla taşıma kapasitesinin artırılması ve demiryolu altyapısının geliÅŸtirilmesi noktasında, desteÄŸe ihtiyacımız var. LojistiÄŸi maliyet, güvenlik ve hız bakımından kolaylaÅŸtıracak demiryolu projelerine yapılacak yatırımlar, ülkemizi güçlü yarınlara taşıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

Denizyolu taşımacılığındaki kazanımlardan son derece memnun olduklarını ifade eden Gülle, ÅŸunları kaydetti:

“OSB alanlarının ve limanların demir yolu aÄŸlarına baÄŸlanmasına dair Bakanlığımızın açıklamış olduÄŸunuz projeleri gönülden destekliyoruz. Türkiye’nin ihracatında denizyolu taşımacılığı, 2014’te yüzde 53,4 iken 2019 yılında yüzde 60,3’e çıktı. Bununla birlikte Denizyolu ile olan ihracatımızın, toplam taşımalarımızdaki payının artırılmasının bir yolu da Ro-Ro taşımacılığının yaygınlaÅŸtırılması. Varış limanlarından sonraki rotalar için zincirin hızlı bir ÅŸekilde akmasını saÄŸlayan Ro-Ro, ihracatçılarımıza önemli bir esneklik ve maliyet avantajı saÄŸlıyor. Özellikle Alsancak Limanında Ro-Ro seferlerine tekrar baÅŸlanması için gerekli iÅŸlemlerin hızla tamamlanmasını bekliyoruz”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hepsiburada ve Vestel’den “Hepsimat” iÅŸ birliÄŸi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.