28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yerli ve milli tohumla üretilen ‘süt otu’ verimi artırıyor

Aksaray'da hayvanların yem ihtiyacının karşılanması, et ve süt veriminin artırılması amacıyla başlatılan "Sütünüz Tatlansın, Etiniz Katlansın Projesi" kapsamında ekilen süt otunun hasadı yapıldı.

Aksaray’da hayvanların kaba yem ihtiyacının karşılanması amacıyla ekilen süt otu (Ryegrass) bitkisi, hem et hem de süt veriminde artış saÄŸlıyor.

Yonca ve mısır slajına alternatif ürün olarak yerli ve milli tohumdan ekilen süt otu, enerji verimi ve protein oranının yüksek olması nedeniyle hayvanlarda et ve süt verimini artırıyor.

Ä°lkbahar ve sonbaharda her türlü topraÄŸa ekimi yapılan süt otu, yoncaya göre daha az sulama istiyor ve yılda 5 kez hasat edilebiliyor.

Türkiye’de büyükbaÅŸ süt üretiminde dokuzuncu sırada yer alan Aksaray’da, deneme amaçlı 10 dekar alanda ekilen süt otu, dekara yaklaşık 900 kilogram ürün veriyor.

Aksaray Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin tarımsal üretimde Türkiye’de ilk 10 içerisinde yer aldığını söyledi.

Kentte, 350 bin büyükbaÅŸ, 850 bin de küçükbaÅŸ hayvanın yetiÅŸtirildiÄŸini anlatan Saklav, ÅŸunları kaydetti:

“Tarımsal sulamadaki sıkıntılarımızdan dolayı çiftçilerimizi alternatif ürünlere yönlendiriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ‘Yenilikleri YaygınlaÅŸtırma Projesi’ kapsamında kent genelinde ‘Sütünüz Tatlansın, Etiniz Katlansın Projesini’ yaptık. 2 çiftçimize deneme amaçlı 10 dekara süt otu bitkisi ektirdik. Süt otu enerji verimi ve protein oranı yüksek bir bitki. Sulama ihtiyacı fazla olmayan, yaÄŸmur yaÄŸmadığında bir kez sulamayla hasat edilebilen bir ürün. Hayvanlarda hem süt verimini hem de et verimini artırıyor. Amacımız çiftçilerimize alternatif gelir kaynağı oluÅŸturmak.”

“Süt veriminde 3 ile 5 litre artış saÄŸlıyor”

Saklav, bitkinin büyükbaÅŸ hayvanlarda süt veriminde 3 ile 5 litre arasında artış saÄŸladığını, et verimini ve kalitesini de artırdığını bildirdi.

Tek yıllık ekimi yapılan süt otunun Aksaray’da yangınlaÅŸması için projeler ürettiklerini vurgulayan Saklav, “Yer altı sularımızı yonca bitkisinde çok kullanıyoruz. Süt otunda su fazla kullanılmadığı için üreticilerimiz tarafından tercih edilmesini istiyoruz.” diye konuÅŸtu.

Çiftçi Muhammet Ali ArıbaÅŸ ise geçen yıl ekim ayında süt otu bitkisini deneme amaçlı ektiÄŸini ifade etti.

Hasattan gayet memnun kaldığını dile getiren ArıbaÅŸ “Hayvancılıkta önemli olan konu maliyetleri düÅŸürmek, verimi ve kaliteyi artırmak. Maliyeti düÅŸürmek de kaba yem ihtiyacını düÅŸürmekten geçiyor. Süt otu kaba yem ihtiyacımızı büyük oranda kapatacak. Gayet memnunuz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Uçak yolculuÄŸunda ‘fiziki temassızlık’ kriteri

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.